пятница, 15 января 2010 15:42

"Після юнацького спорту потрапляєш у дорослий, де ти - ніхто, нуль"

 

Торік у серпні футбольна збірна України серед юніорів під керівництвом 41-річного Юрія Калитвинцева виграла чемпіонат Європи. Його нагородили орденом "За заслуги" і присвоїли звання заслуженого тренера країни. Нині Калитвинцев,як і наставник "Шахтаря" Мірче Луческу, претендує на те, щоб керувати національною командою країни.

Збірну 19-річних ви очолили за два місяці до початку фінальної частини чемпіонату Європи. Що було для вас найскладнішим у підготовці?

- Якщо працюєш із дорослими, то не можеш ставитися до них, як до юнаків. А коли ти працюєш з юнаками - маєш питати з них, як із дорослих. Але в мене проблем з хлопцями не виникало.

Вони здивували вас під час турніру?

- Я знав їх чотири-п"ять років. Тому ніхто не здивував. Тільки з приємністю відстежував, як вони стають дедалі впевненішими.

Якби залишилися навіть удев"ятьох, у швейцарців ми виграли б

Ви починали чемпіонат за схеми 4-4-2, але потім змінили її на 4-3-3.

- Підхід до матчів диктував потенціал конкретного суперника, хоча ми намагалися здебільшого відштовхуватися від своєї гри. Взагалі, я б не зациклювався на тому, як гравці розташовуються на полі. Приклад: матч зі Швейцарією. Щоб вийти до півфіналу, треба було тільки перемагати, а тут наприкінці першого тайму в нас вилучають форварда Каверіна. За потреби можна було зіграти 3-6. Натомість випустили іншого нападника, пожертвувавши крайнім півзахисником. А його зону частково закрили крайній захисник й один з опорників. Думаю, якби команда залишилася навіть удев"ятьох, усе одно досягла б переможного результату.

Після закінчення чемпіонату минуло чотири місяці, а з переможців на дорослому рівні поки що ніхто не "вистрілив". Чому так?

- Рано від хлопців вимагати того, щоб вони стали лідерами на іншому рівні. Кияни Гармаш і Петров тренуються з основним складом "Динамо". Це їм піде на користь. Тим більше, у Газзаєва, який завжди симпатизував молодим. У цьому плані прогрес є.

2004-го збірна Яковенка дійшла до півфіналу юніорського Євро, ваша команда торік його виграла. Але значних успіхів на дорослому рівні у хлопців з команди Яковенка немає. Як краще розвивати таланти? Можливо, якнайшвидше їхати за кордон?

- Ага, закордон нам допоможе. Чим? Звичайно, молодим треба мати практику. Думаю, не варто гребувати навіть першою лігою. Якщо кличуть туди - треба йти, а не сидіти на лаві запасних у прем"єр-лізі. Тут багато що залежить від самого футболіста. Помилкою було б думати: я виграв Євро, тому давайте мені місце у складі "Динамо", "Дніпра", "Шахтаря". Ні, юнацький футбол закінчився - ти потрапив у дорослий. А тут ти - ніхто, нуль.

Торік усі можливі титули виграла "Барселона". Чому?

- Добір гравців найвищого класу, до яких тренер Хосеп Ґвардіола зумів донести те, що він від них вимагає. Він багато років віддав клубові як гравець і тому чудово усвідомлює філософію гри "Барселони". Саме тому люди, які вже в неї не вписувалися - Деку, Рональдінью, Ето"О, - покинули команду саме за наполягання тренера.

Гравець світу номер один - Ліонель Мессі. Я не заперечую його заслуг, але їх не відділиш від командних титулів. Якби Мессі виступав за команду, яка нічого не досягла, чи став би він найкращим? Думаю, ні. А індивідуальні призи потрібні обов"язково. Вони мотивують інших футболістів - Кріштіану Роналду, наприклад, заявив, що спробує ще кілька разів виграти "Золотий м"яч" і стати найкращим гравцем в історії футболу.

Який матч 2009 року справив на вас найбільше враження?

- Не виділяв би лише одну гру. Візьмемо півфінал Ліги чемпіонів "Барселона" - "Челсі". Нульова нічия, але скільки корисного для тренерів можна взяти: - щільність дій між ланками, підстраховка, мінімум вільних зон.

Футболісти добираються під схему. Звичайно, якщо це команда європейського рівня

При побудові команди схему слід вибирати під гравців?

- Ні, навпаки. Орієнтація має йти на схему. Під неї добираються футболісти. Звичайно, якщо це команда європейського рівня. Якщо ж це першоліговий колектив і немає можливості доукомплектуватися, схема залежить від тих, хто є у твоєму розпорядженні.

Улітку за Кріштіану Роналду "Реал" заплатив 94 мільйони євро. Як ставитеся до того, що футбол дійшов до таких цифр?

- Платять - нехай платять, що тут можна сказати?

Тренеру важко працювати з футболістом, який стільки коштує?

- Це залежить від того, чи гравець сприймає вимоги свого керівника. Важко в іншому: якщо за нього стільки заплатили, значить, він має постійно виходити у стартовому складі. А ніхто від спаду не застрахований. І якщо тренер випускає дорогого, проте неготового футболіста, розплачуватиметься саме наставник команди.

Це нормально, коли гравець отримує більшу зарплатню, ніж тренер?

- Цілком. Так майже в усіх командах. Найоплачуваніший гравець - це "зірка", на яку йдуть уболівальники. А тренер  - обслуговуючий персонал, якого першого знімуть у випадку поразки.

Сидів чоловік, занотовував. Чубаров, адміністратор, підходить до Васильовича й каже: "Там хтось записує наше заняття". Лобановський: "Нехай пише"

Вважають, що всі послідовники Валерія Лобановського працюють за його конспектами.

- Хтось бачив ці конспекти? Крім того, сама по собі робота з Лобановським не означає, що ти станеш класним тренером. Якось у Ялті на зборах ми працювали з Валерієм Васильовичем. Сидів чоловік, занотовував. Чубаров, адміністратор, підходить до Васильовича й каже: "Там хтось записує наше заняття". Лобановський: "Нехай пише. Все одно він не знає для чого даються ці вправи".

Як змінилася ваша робота як наставника "Динамо-2" із приходом Валерія Газзаєва? Чи дав він вказівку готувати гравців іншого плану, ніж це було за Юрія Сьоміна?

- Ні. У "Динамо-2"  нічого не змінилися. Газзаєв знає мою роботу і не перешкоджає їй.

Вас називають одним із кандидатів на посаду головного тренера національної команди України.

- Жодних розмов ні з ким на цю тему не мав.

Відповідальності не злякаєтеся?

- Навпаки. Приємно, що хай і неофіційно, але мою кандидатуру розглядають. Отже, щось як тренер я зробив.


Юрій Калитвинцев, 41 рік

У дитинстві Юрія в рідному Волгограді друзі називали Кабаном - за кремезну статуру. Школу закінчив із трьома четвірками. Перевагу віддавав гуманітарним предметам.

Виступав за московських "динамівців". Але тренер Костянтин Бєсков не бачив його в команді й відправив у Нижній Новгород до тамтешнього "Локомотива". Під час матчу у Владикавказі проти "Аланії" захисник господарів Ігор Горєлов так виконав підкат проти Калитвинцева, що зламав йому гомілку.

Переговори з півзахисником про переїзд до Києва власник "Динамо" Григорій Суркіс вів у готелі українського посольства в Москві. До прийняття пропозиції футболіста схилила дружина Ольга.

1995-го, в перший свій рік у складі "Динамо", Калитвинцев став найкращим футболістом України. Прийняв українське громадянство й дебютував у збірній. 11 червня в Києві забив один із найефектніших своїх голів - ударом здалека у ворота збірної Хорватії.

У чвертьфінальному поєдинку Ліги чемпіонів 1997/98 проти "Ювентуса" Калитвинцев отримав травму й випав з основи "Динамо". Грав за турецький "Трабзонспор".

У 33 роки очолив "Закарпаття", яке вивів до вищої ліги. Заочно закінчив Інститут журналістики столичного університету ім. Шевченка.

Дружина Калитвинцева Ольга - колишня гімнастка. 22-річна донька Анастасія - психолог. Синові Владиславу 4 січня виповнилося 17 років. Він тренується в "динамівській" школі, полетів з основною командою на збори в Ізраїль. Владислав грає на тій самій позиції, що й батько. Але, за словами Калитвинцева-старшого, у сина "кращі швидкість і пас".
Сейчас вы читаете новость «"Після юнацького спорту потрапляєш у дорослий, де ти - ніхто, нуль"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть