четверг, 29 апреля 2010 20:02

"Можна жити нормально, навіть якщо тобі погрожують смертю"
6

Жан-Марі Матьюз, автор карикатури на катастрофу польського літака під Смоленськом:

- У карикатуриста не повинно бути жодних табу. Він має зачіпати всі теми, як і журналісти. Це важливо для демократії та свободи слова. Питання в тому, як це робити й з яким наміром.

Працюю карикатуристом уже 34 роки, й це перший скандал. Завдяки інтернету місцеві карикатури мандрують усім світом. Локальний читач точно знає, що карикатурист має на увазі. Деінде малюнок можуть зрозуміти зовсім інакше. Людям, яких провокують, це не подобається. Але карикатуристи захищають право кожного бути спровокованим.

Якщо ж хтось хоче почуватися ображеним, завжди знайде для цього причину

Якщо ж хтось хоче почуватися ображеним, завжди знайде для цього причину. Якщо в карикатуриста не було бажання образити чиїсь почуття, то має так і сказати.

Я вибачився перед людьми, чиї почуття образив. Моя газета - також. Мені дуже подобається польський народ, тому було неважко це зробити. Але якщо малюю, наприклад, карикатуру на Адольфа Гітлера й ображаються неонацисти, то не вибачаюся.

Щодня придумую одну карикатуру. Подобаються карикатури про щоденне життя й абсурдні. Вони зрозумілі всім, незалежно від культур та кордонів.


Ларс Вількс у серпні 2007-го намалював собаку з головою мусульманського пророка Магомета. Опублікувала карикатуру шведська газета Nerikes Allehanda. Мусульмани Швеції організували масові протести. Гостро відреагували Іран, Пакистан, Афганістан, Єгипет та Йорданія. А Ісламська Конференція закликала шведський уряд покарати Вількса.

- Працюю в різний спосіб - роблю величезні дерев'яні скульптури, відео, перфоменси тощо. Також малюю карикатури.

Не бачу нічого страшного в тому, щоб ображати релігію

Я не просив у мусульман вибачення. Не бачу нічого страшного в тому, щоб ображати релігію.

Провокативні малюнки зачіпають аудиторію так само, як і провокативні новини. Вони просто цікавіші за решту.

Газета опублікувала мою карикатуру зі статтею видавця про традицію релігійних образ. Вони попросили дозволу на це. Я погодився. Це була не перша публікація малюнку. Перед тим ще кілька видань друкували. Тобто ситуація була нормальна. Мусульмани протестували, але демократичним шляхом. Проте місяць по тому "Аль-Каїда" оголосила мені фатву - смертний вирок за образу ісламу.

Я дуже розхвилювався. Сьогодні ж розумію: можна жити нормально, навіть якщо тобі погрожують смертю.

Карикатура на польську трагедію


13 квітня нинішнього року бельгійська Gazet Van Antwerpen опублікувала карикатуру до статті про польську трагедію під російським Смоленськом. Карикатурист зобразив польський державний герб, що упав, і підписав: "Орел приземлився". Влада Польщі оголосила протест. Редакція газети заявила, що не вибачатиметься.

- Я можу зрозуміти почуття поляків після такої страшної трагедії. Загинув президент та понад дев'яносто осіб. Ми не збиралися ображати сім'ї та родичів загиблих, - каже головний редактор Паскаль Керков.

Редакція газети заявила, що не вибачатиметься

Польські євродепутати розкритикували малюнок. "Люди з усього світу висловили нам підтримку й співчуття. Тож нам важко зрозуміти, чому хтось у серці Європейського Союзу мав би робити посміховисько з цієї трагедії", - написали вони редакції.

Слова "Орел приземлився" прозвучали при "приземленні" космонавтів на Місяці. Відтоді ця фраза стала крилатою.




Карикатура на ізраїльтян

19 квітня 2010-го посольство Ізраїлю в Німеччині надіслало протест прокуратурі Кельна за дозвіл на виставку "Мур Плачу". Один із її експонатів - карикатура із зображенням людини з ізраїльським прапором, яка їсть палестинську дитину.

Позов на організаторів подав театральний режисер Ґерд Бурманн. Прокуратура його відхилила. Міська рада Кельна заявила, що не підтримує антисемітизм. Але й обмежувати свободу слова не може.


Карикатура на росіян

Після вибухів 29 березня цього року у московському метро південнокорейська англомовна газета Korea post надрукувала дві карикатури. На першій - станція, на яку прибуває потяг із черепом замість кабіни водія. Поруч смерть із косою заганяє кілька фігур у вагони. На іншому малюнку потяг із розірваними вагонами й закривавленими трупами навколо. Над ними - фігура ведмедя в шапці-вушанці. Підпис: "Дуже розлючений російський ведмідь Путін".

Карикатури ілюстрували статтю про те, що московські теракти відрізняються від нью-йоркських і лондонських. Адже Америка має справу з ісламістами-терористами, а кавказькі екстремісти - не терористи, а борці за незалежність Чечні. Москва, на думку автора, не бореться з тероризмом. Тому не має права рівнятися до жертв 11 вересня 2001 року.

Росіяни почали закликати до бойкоту корейських товарів. Міністерство закордонних справ РФ надіслало ноту протесту. Із МЗС Кореї зателефонували до редакції. Частина її керівників пішли у відставку.

7 квітня газета надрукувала на своєму сайті офіційне вибачення.


Карикатура на Обаму

18 лютого торік газета New York Post надрукувала ілюстрацію, де двоє білих поліцейських стоять над розпластаним на землі застреленим шимпанзе. Підписали: "Тепер доведеться шукати когось іншого, щоб утілити в життя план зі стабілізації економіки".

Напередодні президент США Барак Обама ухвалив план зі стабілізації економіки. Редакція заперечила, що мала на увазі президента. Мовляв, карикатуру намалювали до реальної історії з шимпанзе американки Сандри Херолд з Коннектикута. Її дресирована мавпа втекла й напала на сусідку. Поліція застрелила 15-річного примата.

Ви дійсно вважаєте, що я закликаю застрелити Обаму?

Газета вибачилася. Головний редактор сказав, що редакція хотіла висміяти невдалий план зі стимулювання економіки. Але не хотіла ображати Барака Обаму, який став першим чорношкірим президентом США.

- Ви дійсно вважаєте, що я закликаю застрелити Обаму? - каже автор малюнку Шон Делонас.


Карикатура на азербайджанців

12 травня 2006 року на дитячій сторінці щоденної газети Iran з'явився малюнок, на якому були зображені хлопчик і тарган. Вони сидять за столом і розмовляють. Дитина мовою фарсі каже: "Тарган". Той відповідає азербайджанською: "Що?".

Карикатура стала ілюстрацією до статті "Як завадити тарганам зробити з нас тарганів".

"Багато хто каже, що давити тарганів нецікаво. Тоді треба сісти з ними за стіл переговорів. Але як зрозуміти таргана, якщо його мова є такою складною, що десь 80 відсотків цих комах самі спілкуються іншою мовою?" - написано у статті.

Давити тарганів нецікаво. Треба сісти з ними за стіл переговорів

Майже чверть населення Ірану - азербайджанці. Більшість іранців не розуміють їхньої мови.

Після публікації північним заходом країни прокотилися мітинги азербайджанців За 10 днів у зіткненнях із правоохоронцями загинули п'ятеро демонстрантів та десятки отримали поранення.

Газету закрили. Автора малюнка й редактора видання посадили в тюрму. Карикатуристом був етнічний азербайджанець.


Карикатури на Магомета

30 вересня 2005 року данська газета Jyllands-Posten надрукувала 12 карикатур різних художників на ісламського пророка Магомета. Ними проілюстрували статтю про самоцензуру та свободу слова.

Мусульмани сприйняли малюнки як висміювання своєї релігії. Одинадцять ісламських держав вимагали в Данії вибачень за публікацію. Саудівська Аравія, Лівія, Іран та Пакистан закрили в країні свої посольства. Мусульман усього світу закликали бойкотувати данські товари. Данія вибачатися відмовилася. Автори карикатур були вимушені переховуватися через погрози.

16 лютого позаторік п'ять данських газет передрукували зображення Магомета з тюрбаном у вигляді бомби - на знак протесту проти залякувань колег.

2 січня 2010-го в будинок автора карикатури Курта Вестерґора вламався 28-річний сомалієць із сокирою й намагався вбити художника. Злочинця затримала поліція.


"Путіна більше малювати не будемо. Хлопчик дуже ранимий"


1924 року карикатурист Борис Єфімов намалював шарж на Йосипа Сталіна. Зобразив його з низьким лобом, густими вусами й великими чобітьми. Подав у журнал "Прожектор" редакторці Марії Ульяновій - сестрі Леніна.

- Якась у нього лиса фізіономія. Давайте відішлемо цей шарж у ЦК, - запропонувала вона. За два дні повернули із запискою "Не друкувати".

Більше Єфімов не малював Сталіна. Однак восени 1937-го, після публікації карикатури на японських мілітаристів-самураїв, художнику зателефонували й запросили до Йосипа Віссаріоновича. Той сказав, що в японців на ілюстрації надто великі зуби. Відтоді Єфімов зображав їх тільки із закритими ротами.

Якась у нього лиса фізіономія. Давайте відішлемо в ЦК

1987 року КДБ замовив карикатуристу Михайлові Златковському намалювати Михайла Горбачова. Бо на Заході дивувалися, чому на генерального секретаря ЦК КПРС немає жодної карикатури. Той представив Горбачова в діловому костюмі з родимою плямою на лобі у вигляді серпа й молота. Карикатуру надрукували в західній пресі.

А 1999-го Златковський намалював Бориса Єльцина, який витягає з моря прем'єра Володимира Путіна із хвостом русалки, і кладе йому на голову корону. Карикатуру надрукували. 7 травня 2000 року відбулася інавгурація нового президента, й наступного дня редактор "Літературної газети", де працював Златковський, прийшов до редакції після прийому в Кремлі.

- Він сказав мені: "Міша, Путіна більше малювати не будемо. Хлопчик дуже ранимий", - згадує Златковський.

Сейчас вы читаете новость «"Можна жити нормально, навіть якщо тобі погрожують смертю"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть