четверг, 30 сентября 2010 12:36

"Бомжом у Києві бути страшно"

 

О 15.00 на зупинці Львівська площа біля столичного Будинку художників 34-річна Олена Савченко переодягається в чоловічі темно-зелені штани і синю картату кофту. Рукава закочує до ліктів. Поряд на лаві сидить її мати 56-річна Любов. Жінки три роки живуть на вулиці. Сплять у підвалах та сміттєпроводах.

Говорити відмовляються. Ховають брудний одяг у сумку, збираються тікати. Дістаю з гаманця 20 грн, Олена вириває їх, стискає у жмені й ховає за пазуху.

- Ти грошима не світи. За нами наблюдають. Он бачиш бородатого у чорному "москвичі", - тицяє пальцем на авто, припарковане на протилежному боці вулиці. - Йому щодня віддаємо 100 гривень за двох, щоб не чіпав. Бомжом у Києві бути страшно. Тут ніхто не помітить твоєї пропажі. Можуть розстріляти або зарубати як худобу. Тепер так багаті розважаються.

Бородатий чоловік виходить із "москвича", підозріло мене оглядає.

- Всьо нормально. Вона своя. До мене прийшла, - гукає йому Олена.

Бородань сідає в машину, робить заборонений поворот, їде у напрямку майдану Незалежності.

Олена і Любов жили у трикімнатній квартирі на Борщагівці.

- Після смерті батька тьотка вигнала нас на вулицю, а квартиру продала, - каже Олена. - Місяць перебивалися в маминої подружки. Вона померла від церозу печені. Обєщала нам квартиру оставити, але її плємяннік нас вигнав і паспорти отобрав. Із того часу спимо, де попало.

Любов штовхає доньку ліктем у живіт.

- Мовчи, не кажи нічого, бо здасть нас міліції, - шепче на вухо.

Олена відмахується.

- Мені з мамкою важко. Вона останнім часом почала втручатися в мою лічную жизнь. Я познакомилася з Льоньою. У нього комната-гостінка. Водив мене до себе, конфєтами угощав. Але я тоді сильно кашляла. Він злякався, що в мене туберкульоз. У прийомніку мені зробили знімок. Льогкі чисті. Виявили тільки педикулбоз і коросту. Кремами різними терли. Досі повсюди свербить. Я ще на собі хрест не ставлю. Хочу сім'ю, дитину і шубу мамі купити, щоб вона не мерзла. Про квартиру свою мрію. А мама каже, їй і на вулиці харашо. Каждий день на свіжому повітрі. Прошлого місяця у неї був дєнь рождєнія. Я суші заказала з доставкою. Вона їх ніколи ще не пробувала. Після того мала понос. Її желудок не сприйняв таку піщу.

Від жінок тхне сечею і перегаром.

- Випиваємо чикушку на двох для согрєва і хорошого апетиту, - пояснює Олена. - Головне на вулиці не сісти на стакан або наркотики. Помреш гірше скотини під забором.

Повз проходить 60-річний чоловік. Спльовує:

- Уже нема де й присісти. Бомжі всі лавочки позаймали. Ходіть собі на вокзалі. Чого у місто претеся, холеру розносите?


Біля зупинки по 2,5 грн продає пиріжки Валентина Омельчук, 64 роки. Через дорогу на Львівській пл., 6 розташована Державна податкова адміністрація. Двоє чоловіків у костюмах купують у Валентини Петрівни по пластиковому стакану кави за 4 грн.

- У мене найкращі пирожки в Києві. Приходять хлопці з податкової. Беруть по чотири штучки собі на обід, - каже.

- Парні у податковій працюють гарні, - підтверджує Олена. - Один учора нам дав 10 гривень на хлєбушок. Інший - пиво допив, пляшку мені на лавочку поставив. Но на бутилках зараз мало заробиш. Прошу милостиню біля метро "Театральна" або "Золоті ворота". На других станціях чужих не пускають. Працює своя мафія.

Сейчас вы читаете новость «"Бомжом у Києві бути страшно"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть