понедельник, 07 мая 2012 17:52

Найбільші помилки свіжоспечених мільйонерів: кидати роботу й витрачати гроші на себе

 

117 українців виграли мільйон гривень і більше в державних лотереях МСЛ протягом 12 років. Від початку 2012-го мільйонерами стали 26 гравців. Як краще розпорядитися такою сумою грошей?

Які помилки роблять люди, коли раптово отримують велику суму грошей?

- Кидають роботу й починають витрачати гроші на себе. Купують дорогі речі, їдуть на дорогі курорти.

Як краще розпорядитися мільйоном? Багато хто купують будинки або кілька квартир, щоб здавати потім в оренду.

- Це стереотип. Насправді на здачі житла в оренду чи його перепродажу ще ніхто з пересічних людей не заробив. Заробляють професійні девелопери. Достатньо подивитися на досвід 2009-2012 років. Завершені новобудови у Львові світять порожніми вікнами, а скелетами недобудованого житла рясніє все місто. Ті, хто придбали квартири "про запас" в 2007-2008 роках, сьогодні жалкують про це.

Житло варто купувати лише для себе. І не захоплюватися елітністю. Значно більше важить близькість місця роботи чи взагалі її наявність у тій місцевості. Привабливо виглядають помешкання так званого "ближнього центру", звідки можна дістатися у центр міста пішки за годину.

Перспективними є райцентри ймовірного "промислового кільця" навколо великого міста. Саме там очікується активізація виробничих процесів. Тоді як можливості працевлаштування у Львові, Києві не збільшуватимуться.

Можна звести власний будинок в одному з приміських сіл у радіусі 5-20 кілометрів від великого міста.

Земельні ділянки слід купувати? Де?

- Хороший варіант - за 30-40 кілометрів від обласного центру. Вкладати гроші в клаптики по 6-8 сотих у перспективних селах - це вчорашній день. Для людей із мільйоном і більше привабливо виглядають земельно-ландшафтні масиви від 2 гектарів, де можна організувати щось на зразок північноамериканського ранчо або латиноамериканської гасієнди. І дім побудувати, і якусь грядку мати, і місце для ангара під вертоліт, катер, водний мотоцикл - джентльменський набір сучасної успішної людини.

На депозит класти гроші? У які банки?

- Це - не найгірший варіант. Достатньо подивитися на останні декларації відомих політиків, які на депозитах мають від декількох сотень тисяч до десятків мільйонів гривень.

Для пересічного мільйонера краще розмістити кошти в банку з іноземним капіталом - без сподівань на високі відсотки, але цілком надійно. Гривневі депозити мають втричі-вчетверо вищу доходність. Але одразу після осінніх виборів наша грошова одиниця може девальвувати на 40-50 відсотків. Якщо відкриєте валютний депозит у надійному банку, проблеми можуть виникнути лише у двох випадках. Перше: примусовий перерахунок у національні гроші. Таке було в Росії 1998-го. Друге: "заморожування" валютного депозиту на декілька років. Таке відбулося в Аргентині у 2001-2002 роках.

Може, варто накупити зливків золота чи прикрас?

- Злитки раджу купувати лише як презент із нагоди пам'ятної дати або знайомства з небайдужою вам особою. Ще один варіант - напередодні втечі за кордон чи на випадок розлучення. Тоді при поділі майна можна більше собі привласнити.

Золото - це засіб збереження багатства в нестабільні часи. Для інвестицій воно не підходить

Золото - це засіб збереження багатства в нестабільні часи, коли є загроза військового конфлікту, інфляції чи експропріації. Для інвестицій воно не підходить. Ті, хто переконують у привабливості коштовних металів, зазвичай посилаються на той факт, що за останні чотири роки вони подорожчали більш, ніж удвічі. Але не згадують, що 1981-го золото коштувало понад 2400 доларів за трійську унцію, а за три роки подешевшало нижче 400. Нинішні 1600 доларів за унцію можуть знизитися до 600-700 вже за два-три роки - коли завершиться криза у світовій економіці. Як висловився американський мільярдер Уоррен Баффетт: "Інопланетян дуже здивувала б звичка землян спочатку викопувати за великі гроші метал із землі, а потім його туди повертати". Йдеться про підземелля банківських сховищ, скарби.

Скільки машин купувати?

- Інвестувати мільйон у машину варто лише в одному випадку - якщо це антикварне авто, яке щороку стає дорожче. На щодень достатньо однієї машини. Для України ціна 30 тисяч доларів - це розумний максимум, яким варто обмежитися.

Яку власну справу можна почати?

- Дуже перспективно виглядає молочно-товарна ферма - вітчизняний варіант американського ранчо. Спочатку все необхідно контролювати самому, із часом можна залучити найману працю.

А якщо витратити гроші на речі - техніку, меблі, хороше взуття, посуд?

- Мільйон? Це забагато. П'ять-шість пар туфель зі страусової шкіри, декілька костюмів від Brioni чи Ermenegildo Zegna, диван із оббивкою зі шкіри крокодила. І гроші скоро скінчаться.

У що ще можна вкласти, аби мати постійний дохід?

- За останні 100 років із погляду доходності найвищий показник забезпечили облігації американського уряду - 4,01 відсотка річних. Доходність золота чи навіть акцій та облігацій корпоративного сектора набагато нижча.

Чи варто віддавати частину виграшу або спадку на благодійність, скільки?

- Десяту частину. Це - біблійна пропорція. Родичам у жодному разі не давайте. Втратите і гроші, і родичів.

Чомусь одні можуть примножувати багатство, а інші все швидко втрачають. Від чого це залежить - від виховання, освіти?

- На 40 відсотків - від середовища, де живе людина. На 30 - від релігійної конфесії, на 20 - від особистих рис, на 10 - від рівня освіти.

Рокфеллер ніколи не переплачував. Завжди шукав кращі цінові варіанти. З кожного чека 10 відсотків прибутку перераховував на церкву. Засновник Apple Стів Джобс не створював колекцій автомобілів, не відвідував показів мод, одягався скромно. І що більше мав грошей, то скромніше - чорні джинси й чорний светр. Подібних прикладів ощадних українців бізнес-класу знайти важко.

Сейчас вы читаете новость «Найбільші помилки свіжоспечених мільйонерів: кидати роботу й витрачати гроші на себе». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть