Ексклюзивы
четверг, 16 декабря 2010 13:04

Найбільше від зимової депресії страждають діти

 

У понеділок 17-річний захопив у дитсадку міста Безансон на сході Франції 20 дітей і вихователя. Вимагав вогнепальну зброю, щоб cкоїти самогубство. За кілька годин відпустив затриманих. З'ясувалося, що він страждає на гостру депресію, звертався по допомогу до психіатра.

Статистика свідчить, що на сезонну або зимову депресії страждають 25% дорослого населення помірного поясу північної півкулі. Серед школярів цей відсоток вищий.

64-річний Анатолій Коробов очолює науково-дослідний Інститут лазерної біології і лазерної медицини при Харківському національному університеті ім. Каразіна. Називає себе єдиним розробником приладів світлотерапії в Україні.

Як проявляється зимова депресія?

- В організмі людини за малого освітлення накопичується речовина мелатонін. А при перших променях сонця виробляється гормон бадьорості - серотонін. Відсутність денного світла протягом тривалого часу призводить до дефіциту серотоніну та надлишку мелатоніну. Це провокує сезонні депресії. Людина квола, дратівлива, знесилена, не хоче нічого робити. Інколи достатньо двох-трьох сонячних днів, аби депресія зникла. В умовах, де нема природного денного світла, треба шукати штучні джерела освітлення, особливо із синіми й зеленими складовими у спектрі. Вони імітують сонячне проміння. Це ми й розробляємо.

Скільки коштують апарати для світлотерапії? Де зимову депресію можна лікувати світлом?

- Коштують від 1200 до 24 тисяч гривень. Найдорожчий - поліхромний солярій. Два тижні щоденних процедур у ньому вистачить, аби вилікувати зимову депресію. В Україні всього 10 поліхромних соляріїв. У Києві їх нема взагалі.

Купують ці пристрої переважно санаторії. Лікарням невигідно, бо дорого.

Хто найбільше страждає від зимової депресії?

- Діти. Це позначається, перш за все, на їхній успішності. Ми проводили відповідні дослідження. Наприклад, працездатність школярів, які не проходили світлотерапії, у третій чверті падала. Це - вплив зимової депресії та весняного авітамінозу. А в тих, які отримували світлотерапію, працездатність у третій чверті не погіршилася.

Як лікуватись світлом у домашніх умовах?

- Лампи зі спеціальним спектром бажано вішати на стіни, бо вони імітують вікно. Ми розробили також прилади, які вставляють у простінок між вікнами, аби світло ішло ніби від вікон.

Оксана ХУДОЯР

 

Як зимову депресію переживають підлітки

"Пригнічують вчителі й погода. На вулиці сиро і сіро, нічого не хочеться. Гостро реагую на вчителів. Раніше могла не звертати уваги на щось неприємне. Зараз усе погане накопичується, можу відгризнутися. Мама вже змирилася, що сваримося. Можу побити посуд чи в пориві злості зламати стілець. Вчора прийшла додому і кажу з порогу: "Мам, мені щось погано на душі. Хочу пробити губу, зробити пірсінг. І мені пофіг, що ти скажеш". Мати: "Вечеря і чай - на столі". Влітку я б зраділа, що вона не приділяє цьому уваги. А зараз образливо".

Євгенія ОНЕГІНА, 14 років, Одеса

"Закинула малювання, ніяк не дов'яжу шарф - ліньки. Із друзями посварилася. Якась апатія до всього. Мама змушує пити вітаміни, вважає, що так авітаміноз проявляється".

Аня ОНИЩУК, 12 років, Вінниця

"Усе нецікаво. Часто виникає бажання щезнути або втекти з дому. Чотири дні тому не могла себе змусити написати маленького вірша, хоча люблю їх складати. Наступного дня посварилася з подружкою - не сподобався тон, яким говорила зі мною. На маму нагиркала, бо змушувала робити уроки".

Христина ВОРОНЦОВА, 11 років,  Миколаїв

 

"Метеозалежних людей побільшало"

Олена ВОРОБЕЙ, 34 роки, психолог Центру дитячої та сімейної психології "Ладушки", Київ:

- Ознаки депресії у кожному віці різні. У дошкільнят і школярів це зниження ініціативи. Чи навпаки - гіперактивність, істерики, капризи з паданням на підлогу, агресія. Підліток у депресії хоче побути на самоті. Він не знає, чого хоче, настрій і бажання змінюються ледь не щогодини.

Депресія сама по собі не виникає. Кажу батькам: дитина народжується чистим аркушем. Усе, що з нею відбувається потім - ваше віддзеркалення. Звертайте увагу на дитину завжди, не лише тоді, коли вона захворіла. Не можна кричати, змушувати її щось робити саме зараз. Наприклад, збирати іграшки, прибирати кімнату.

Найбільше дітей до мене приводять восени і взимку. У цей час ми отримуємо значно менше світлової енергії. Це впливає на метеозалежних людей. Останнім часом  їх побільшало.

Відчуття постійного дискомфорту 'виникає через перепад температур

Відчуття постійного дискомфорту 'виникає через перепад температур. Від холоду на вулиці - до духоти в метро і маршрутках. Також шкодить брак свіжого повітря, особливо у великих містах.

Якщо не лікувати депресію, то одного прекрасного дня дитина скаже вам, що хоче вмерти.

Батьки ніколи не звертаються вчасно. Приходять, коли діти вже "вішаються", не знають, що робити. Зараз у мене багато підлітків, які не хочуть жити. Є два 10-річні хлопчики, 13-річна дівчина і 12-річний хлопець, які кажуть: "повішуся", "стрибну з моста", "наковтаюся таблеток". Вони не знають, чого хочуть, що робитимуть, для чого існують. У більшості цих родин батьки обговорювали при дітях проблеми на роботі, у державі, особисті негаразди. Такого робити не можна. Діти дуже бояться майбутнього. А ви ще малюєте його чорними фарбами. У сім'ях, де постійно конфліктують, діти частіше страждають на депресії.

Олеся ПОП

 

"Спеціально купила яскравий плед. Він миттєво змінює настрій"

Киянка Лада Бондаренко, 38 років, взимку 2007 -го фіксувала у блокноті всі сонячні дні. Вона - науковий співробітник музею ім. Лесі Українки. Фотографує, викладає у фотошколі "Купідон".

- Якось знімала на вулиці й дуже не вистачало світла. То почала рахувати в листопаді й грудні ясні дні. 40 із 60 були взагалі без сонця.

Щоосені Лада кардинально змінює спосіб життя.

Паустовський і Вертинський описували київську погоду. Тоді зима була зовсім інша. Думаю, причина у водосховищі

- Восени зранку бігаю. Роблю в квартирі літо. Одягаюся тепло, аби не тягнуло в ліжко чи ванну. Щоб не бачити сірість за вікнами, закриваю їх жовтими шторами з квіточками. Вмикаю все світло - люстру, настільні лампи. Вбираюся у яскраве. Спеціально купила помаранчевий плед. Накидаю його на ліжко чи на плечі. Він миттєво змінює настрій. Зимовий одяг теж має бути яскравий. Купити чорну куртку для мене - це біч Божий.

Дуже допомагають вітаміни "Теравіт-антистрес". В упаковці 60 капсул, п'ю їх із 15 грудня по 15 лютого. Узимку найліпші - чорні та червоні сорти чаю, їх вважають теплими.

Сезонну хандру пам'ятаю з дитинства. Жовтень ще нормально, а в листопаді мене не могли розбудити у школу, страшенно хотілося спати. Батьки почали частіше гуляти зі мною на вулиці, купили лижі. Хтось із знайомих віддав дефіцитні тоді ковзани.

Мама молодою теж гостро реагувала на нестачу сонця. До мого народження батьки пробували жити в Ленінграді, у рідної маминої тітки, на Васильєвському острові. Хотіли залишитися там. Але мама не змогла акліматизуватися. Казала, в сірі дні листопада наче в сон впадала. Щоранку як мінімум одне яйце пролітало мимо сковорідки, коли готувала яєчню.

Студенткою пам'ятаю, що від київської осені найбільше страждали однокурсники з південних регіонів. Одесити казали, що в Києві "гнила осінь". Перечитала Паустовського та Вертинського, як вони описували київську погоду. Тоді зима була зовсім інша. Думаю, причина в Київському водосховищі. Цей велетенський резервуар, як дзеркало, змінив клімат. З'явилося багато випарів, яких Дніпро раніше не виділяв. Місто стало похмуріше.

Богдана ЄВСЄЄВА

 

Сейчас вы читаете новость «Найбільше від зимової депресії страждають діти». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть