Ексклюзивы
среда, 25 января 2012 17:34

На тлі ожиріння розвиваються інші захворювання

В Україні 16 відсотків чоловіків і 26 відсотків жінок страждають на ожиріння, а понад половина населення мають зайву вагу. Такі цифри наводить Олег Швець, головний позаштатний фахівець Міністерства охорони здоров'я зі спеціальності "дієтологія"

Петро БОДНАР, 76 років, лікар-ендокринолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця:

- Від 30 до 50 відсотків населення планети хворіють на ожиріння. В США повних понад 40 відсотків. Раніше більше працювали й рухалися, тому з надмірною вагою був лише кожний 20-ий.

Чому українця зображають товстим, із салом у руках, і біля нього пишна дружина? Обов'язково це чоловік у віці, як тепер би сказали - пенсіонер. Він у минулому козак, звик бути на коні, у бою спалювати калорії. Відповідно, любив добряче випити й поїсти. Як повернувся із Січі додому, менше рухається, а їсть - так само. От і розповнів. Молодих українців зображували завжди підтягнутими й стрункими. "Зайві кілограми" їм були потрібні для важкої фізичної праці.

Основні причини надмірної ваги - це нераціональне харчування й малорухливий спосіб життя. Уранці не снідають, бо не хочеться, не обідають, бо забувають, зате вечеряють "від пуза".

Якщо один із батьків худий, а другий повний, то ймовірність, що дитина буде повною - 50 на 50

Часто ожиріння трапляється після черепно-мозкової травми, пухлини на надниркових залозах. Пам'ятаю 18-річного чоловіка, в якого в руках розірвалася граната. Діти гралися, він у них вихопив, але не встиг її викинути. На рентгенограмі було видно масу осколків у черепі. Через травми ушкоджені ендокринні центри, розвинулося церебральне ожиріння. Важив 150 кілограмів.

У підлітків зайва вага з'являється після застуди - через ураження центральної нервової системи.

Надмірна вага в дитини - це хвороба. Не потрібно чекати, поки вона виросте чи переросте. Бо на тлі ожиріння розвиватимуться інші захворювання: серцево-судинні, органів травлення, печінки, нервової системи, суглобів. Зазвичай серцеві недуги виникають після 60, а в цієї дитини вони будуть до 30 років.

Вагу оцінюють за індексом маси тіла, за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я. У дорослої високої людини вага має бути така: зріст мінус 110 (УТОЧНИТИ). У низьких - зріст мінус 100. Але допускається ще плюс 10 кілограмів. Більше - ожиріння.

Якщо один із батьків худий, а другий огрядний, то ймовірність, що дитина буде повною -  50 на 50. Але якщо вона правильно харчуватиметься - часто й потроху, мінімум мучного, картоплі, тортів, цукерок, займатиметься спортом чи танцями, то проблем не буде.

Товсті зазвичай не переймаються через вагу. Живуть за принципом "хорошої людини має бути багато". Але повний - значить обов'язково хворий.

Тип фігури впливає, матиме людина ожиріння чи ні. Низькі повніють частіше за високих. Чоловіки, в яких плечі менші за стегна, схильні до ожиріння. Жінки, в яких плечі ширші за стегна, теж набирають зайву вагу. Якщо в чоловіка плечі ширші, ніж стегна, а в жінки - гітароподібна фігура, ожиріння загрожує менше.

Ще одна закономірність: чим багатше суспільство, тим більше повних. Бував у Китаї студентом. І гладких не бачив. У країні таких було до 2 відсотків. Зараз - у шість разів більше.

ГМО сприяє ожирінню, бо провокує порушення обміну речовин.

Сейчас вы читаете новость «На тлі ожиріння розвиваються інші захворювання ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть