Ексклюзивы
четверг, 09 сентября 2010 16:48

Люди мають удома ксерокс, але за квартиру не платять

 

У п'ятницю 3 вересня о сьомій вечора Наталя Баірова разом із міліціонером, представником районної адміністрації та трьома працівниками ЖКГ N405 на вул. Турянського ідуть у рейд до боржників по квартплаті. Баірова попереду в чорній формі - спідниця та жакет, під ним біла блузка і чорна краватка. У класичних чорних туфлях на низьких підборах.

- Лише я маю 900 справ по боргах за комунальні послуги. У районі три мільйони боргу з квартплати, 11 мільйонів - з теплопостачання. Торік мала 1800 справ.

Із балкона на делегацією виглядає жінка. У будинку N4 на вул. Єрошенка мешканці  квартири N46 заборгували 10 тис. грн. Наталя стукає долонею у двері. Ще раз. Тихо, усі чекають. Притуляє вухо до дверей.

- Я зараз повістку напишу, - витягає бланк, заповнює, вставляє у двері. - Часом удень боржників легше застати вдома, ніж увечері. Вони переважно безробітні. А найгірше, коли узагалі нічого описувати - порожня хата. Перший раз пішла в такий рейд на Куліша. У квартирі навіть підлоги не було, стояв такий сморід, що я зомліла.

На вул. Шевченка, 72 у першій квартирі після дзвінка господар просуває голову в коридор. Баірова ногою блокує двері.  Чоловік з посмішкою дивиться на її туфельку, відкриває навстіж.

- Органіста Юрій Євгенович? - запитує Наталя, показує посвідчення, представляється.

- Я все вам сплатив, які проблеми?

- За даними ЖКГ, половину боргу. Ще півтори тисячі висить.

- Ви вже приходили до мене. Баірова? Добре перевірте.

- Покажіть квитанції.

Чоловік іде в кімнату і приносить квитанцію.

- Все вірно, помилка ЖКГ, - каже виконавець. - Нам потрібна копія квитанції, або я запишу її номер.

Чоловік іде в кімнату, повертається з ксерокопією квитанції.

- До побачення, - зачиняє двері.

- Ви бачили, - сміється Наталя, - ксерокс у хаті, а борги по квартплаті. Оксано Степанівно, мені потрібен ваш підпис, - підставляє акти на лівій руці начальнику ЖКГ.

- Одного разу приходимо під розкішні двері. О, кажу, хоч тут буде що описати. Нам відчинили - а там голі стіни. Виявляється, жінка працювала на заводі. Їй зарплату не платили, а потім дверми розрахувалися.

Лише я маю 900 справ із боргів за комунальні послуги. У районі три мільйони боргу по квартплаті, 11 мільйонів - по теплопостачанню

На вул. Яцкова, 18 у квартирі N77 борг із квартплати 2423 грн. Двері відчиняє 47-річна жінка. При вході Наталя представляється і повідомляє:

- Мусимо описати та арештувати ваше майно.

- Та ви що, я вже завтра оплачу половину.

- Чому досі не оплатили? Вам приходили попередження.

- Не читала. А чого ви заказним не присилаєте?

- Заказний лист треба оплачувати, хто це має робити?

Жінка біжить у помешкання, делегація проходить слідом. Квартира простора, трикімнатна. Євроремонт, на кухні високий сріблястий холодильник, мікрохвильова піч, працює телевізор. На столі - живі квіти.

- Ось півтори тисячі, - господиня кладе на стіл купюри по 100 грн. - Чоловік тільки з рейсу вернувся, оплатили б до початку опалювального сезону. Я - інвалід по нирках, 700 гривень пенсії. Дитина на юридичному вчиться - 14 тисяч на рік треба заплатити.

- У нас із собою немає касового апарату, - пояснює Наталя Михайлівна. - Що робимо: викликаємо бухгалтера з касовим чи описуємо?

Присутні показують на годинник - 20.30.

- Давайте я таки опишу майно на цю суму, але забирати не будемо, - звертається Баірова до господині. - Якщо сплатите борг у 5-денний термін, знімемо арешт, якщо ні - конфіскуємо, - сідає до кухонного столу. - Крім боргу, маєте сплатити ще 10 відсотків його вартості, а це 242 гривні, виконавчого збору. Плюс витрати на виконавче провадження - 34 гривні 10 копійок.

Наталя Баірова описує під копірку мікрохвильову піч, телевізор:

- Де у вас пральна машинка, покажіть, - усі рушають до ванної.

- Та я ж заплачу, зараз побіжу в сусідки тисячу позичу, - не перестає просити господиня.

- Холодильник описувати не можна. Є речі, необхідні людині для життя, для зберігання харчів, - пояснює Баірова.

- До речі, Шемрикович Марія, Шемрикович Віталій - ваш син? Мушу попередити, що ваша квартира перебуває під арештом. Ви йдете також по іншому провадженні. У вашого сина через ДАІ не виконані судові рішення. Його автомобіль у розшуку.

Просить підписатися понятих, уголос зачитує акт:

- Боржник попереджений, що несе відповідальність про відчуження, пошкодження описаного майна. Боржник, ви маєте розписатися у чотирьох місцях: в акті опису й арешту майна - що були присутні під час опису, в ознайомленні про кримінальну відповідальність за пошкодження, відчуження, розтрату майна, про отримання копії акту, і що прийняли майно на зберігання.


 

60% рішень українських судів не виконують, за даними Української Гельсінської спілки з прав людини


Максим ЩЕРБАТЮК, 30 років, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, про справи та рішення, які не виконують найчастіше:

1. Справи, де відповідачем є державні підприємства, на які поширюється дія  мораторіїв. Єдине, що з них можна стягнути - зарплатню.

2. Справи, що передбачають перерахунок або призначення різноманітних виплат, визначених законодавством, але на які не закладені кошти в бюджеті на відповідний рік. Наприклад, перерахунок допомоги матерям по догляду за дитиною, пайки та одяг для військових, перерахунок пенсій за рішеннями Конституційного суду. Головна відмовка: "кошти не передбачені бюджетом".

3. Боржник - підприємство у стадії ліквідації та банкрутства. Або вже банкрут.

4. Необхідно стягнути з відповідача незначну суму. Державні виконавці не хочуть витрачати час на такі справи.

5. Неможливо знайти відповідача або держвиконавці недобросовісно поставилися до своїх обов'язків. Приміром, затягнули справу й описали майно через півроку, коли з квартири вже все вивезли.

Сейчас вы читаете новость «Люди мають удома ксерокс, але за квартиру не платять». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть