Ексклюзивы
четверг, 26 мая 2011 17:42

Кленовий сироп допомагає відновлювати печінку

31 травня у канадській провінції Квебек закінчився сезон випарювання кленового сиропу. Інакше через спеку й комах він буде неякісним.

На святі в Квебеку 31 травня продаватимуть цьогорічний продукт. Соку зібрали більше, тому сироп подешевшає. 200-грамову пляшечку можна буде придбати за п'ять доларів. Торік коштувала сім

Філіпп О'БРАЄН, 56 років, фермер, Онтаріо:

- Найліпше збирати сік із цукрового клену. Червоний, срібний і сивий теж годяться, але цукру містять менше. Ці дерева люблять довгі морозні зими і багаті на мінерали ґрунти. Посадити в Європі їх можна, виростуть. Але зробити щось із соку не вдасться - зими у вас надто теплі.

Індіанці племені Алгонкін пили сироп, поливали ним страви. До нас дійшло багато їхніх рецептів.

Випарювати сік на вогні почали у XVII столітті, коли європейці привезли металевий посуд.  Так отримували цукор. Його вміст у кленовому сиропі - щонайменше 65 відсотків.

Точити сік із дерева найкраще морозної ночі. Коли стають теплими, збір завершують. Із одного клена за шість тижнів можна отримати 50 літрів. Випарюємо на відкритому вогні, у спеціальних тонкостінних бляшанках. Із 40 літрів соку виходить 1-1,5 сиропу. Він смачний і ароматний, має легкий запах дров і вогню. У казанку треба підтримувати температуру 104 градуси. Якщо перегріти, увесь цукор вийде.

Готовий розливаємо в скляні півлітрові пляшки, ставимо в морозилку. Коли розморожуємо, смак і консистенція не змінюються.

Торік на сім'ю пішло 20 літрів сиропу. Діти й онуки додають його на сніданок до оладків та млинців. Ще роблю з нього малим солодощі. Нагріваю до 130 градусів, швидко виливаю на сніг чи лід. Застигає й виходять смачні в'язкі карамельки.

Як будете в Канаді, не купуйте сироп у пляшках у формі кленового листка. Їх роблять для туристів, тому дуже легко натрапити на фальшивку. Приїжджі не вміють відрізнити справжній кленовий сироп і підробку. Коли даєш покуштувати, то вибирають друге. Несправжній приємніше пахне.

Філіс ТУРОН, 42 роки, фітотерапевт, Оттава:

- Кленовий сироп - одна з основних складових канадської кухні. Наші бабусі не робили жодної випічки і десертів без нього. Він особливий тим, що, попри високий вміст цукру, не містить "порожніх" калорій. Скільки б ви його не вживали, не наберете зайвої ваги. У ньому є речовини, які виводять з організму токсини і холестерин. Кленовий сироп має гепатопротекторні властивості - допомагає відновлювати печінку.

Перше правило харчування - їжте те, що росте на вашій землі. Модна тепер молекулярна кухня не принесе й половини тієї користі, яку отримаєте від простої їжі, що вживали ваші предки.

 

"Кленовий сироп і сміття з паленого цукру треба розставляти на різних полицях у супермаркеті. Люди не мають плутатися й купувати замість якісного продукту непотріб" Пітер Шамлін, губернатор американського штату Вермонт

"Сиропом із телеграфного стовпа" називають квебекці підробки. Їх виготовляють із кукурудзяного сиропу з високим вмістом патоки. Штучні барвники й ароматизатори роблять його подібним на кленовий.

 

РЕЦЕПТИ

Індіанський суп із солодкої кукурудзи

Складники:

6 качанів свіжої кукурудзи

6 склянок води

2 столові ложки кукурудзяного борошна

1 столова ложка кленового сиропу

По 1 чайній ложці соєвого соусу, оцту й соусу чилі

Сіль на смак

Приготування:

Обібрати зерна кукурудзи. Чверть склянки зерен зварити й відкласти. Решту висипати в каструлю і варити на середньому вогні до готовності. До окремої миски влити чотири склянки води, всипати кукурудзяне борошно, розмішати, додати в каструлю. Як закипить, варити на повільному вогні, помішуючи. Коли звариться, покласти соєвий соус, чилі, кленовий сироп, оцет і сіль. Подавати гарячим. У тарілку класти по ложці вареної кукурудзи.

Рецепт від Філіп Турон для тих, хто хоче скинути вагу й очистити організм

2 чайні ложки кленового сиропу

2 чайні ложки лимонного соку

дрібка каєнського перцю

дрібка тертого імбиру

0,5 л води

Треба випити щонайменше шість склянок цього напою. За три тижні будуть перші результати.

 

30 років і 25 см у діаметрі повинен мати клен, щоб брати з нього сік. Із одного можна точити  одночасно в чотирьох місцях.

 

Кленовим листям лікують герпес

Індіанці Північної Америки винайшли простий рецепт приготування кленового цукру. Сік дерева розливали в глиняні горщики й ставили на ніч у холод. На ранок він гуснув. Європейці називали його "солодким льодом". Після 1890-го роль кленового цукру знизилася, бо з'явився тростиновий.

У Європі поширений кленовий мед. Це світлий сорт, він має м'який смак. За хорошої погоди з 1 га квітучого цукрового клену бджоли збирають до 200 кг меду.

Свіжий сік п'ють при радикуліті та як тонізуючий засіб. Молодим листям клену лікують захворювання нирок, герпес, запалення легень, гоять рани.

 

Сейчас вы читаете новость «Кленовий сироп допомагає відновлювати печінку ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть