31 травня у канадській провінції Квебек закінчився сезон випарювання кленового сиропу. Інакше через спеку й комах він буде неякісним.
На святі в Квебеку 31 травня продаватимуть цьогорічний продукт. Соку зібрали більше, тому сироп подешевшає. 200-грамову пляшечку можна буде придбати за п'ять доларів. Торік коштувала сім
Філіпп О'БРАЄН, 56 років, фермер, Онтаріо:
- Найліпше збирати сік із цукрового клену. Червоний, срібний і сивий теж годяться, але цукру містять менше. Ці дерева люблять довгі морозні зими і багаті на мінерали ґрунти. Посадити в Європі їх можна, виростуть. Але зробити щось із соку не вдасться - зими у вас надто теплі.
Індіанці племені Алгонкін пили сироп, поливали ним страви. До нас дійшло багато їхніх рецептів.
Випарювати сік на вогні почали у XVII столітті, коли європейці привезли металевий посуд. Так отримували цукор. Його вміст у кленовому сиропі - щонайменше 65 відсотків.
Точити сік із дерева найкраще морозної ночі. Коли стають теплими, збір завершують. Із одного клена за шість тижнів можна отримати 50 літрів. Випарюємо на відкритому вогні, у спеціальних тонкостінних бляшанках. Із 40 літрів соку виходить 1-1,5 сиропу. Він смачний і ароматний, має легкий запах дров і вогню. У казанку треба підтримувати температуру 104 градуси. Якщо перегріти, увесь цукор вийде.
Готовий розливаємо в скляні півлітрові пляшки, ставимо в морозилку. Коли розморожуємо, смак і консистенція не змінюються.
Торік на сім'ю пішло 20 літрів сиропу. Діти й онуки додають його на сніданок до оладків та млинців. Ще роблю з нього малим солодощі. Нагріваю до 130 градусів, швидко виливаю на сніг чи лід. Застигає й виходять смачні в'язкі карамельки.
Як будете в Канаді, не купуйте сироп у пляшках у формі кленового листка. Їх роблять для туристів, тому дуже легко натрапити на фальшивку. Приїжджі не вміють відрізнити справжній кленовий сироп і підробку. Коли даєш покуштувати, то вибирають друге. Несправжній приємніше пахне.
Філіс ТУРОН, 42 роки, фітотерапевт, Оттава:
- Кленовий сироп - одна з основних складових канадської кухні. Наші бабусі не робили жодної випічки і десертів без нього. Він особливий тим, що, попри високий вміст цукру, не містить "порожніх" калорій. Скільки б ви його не вживали, не наберете зайвої ваги. У ньому є речовини, які виводять з організму токсини і холестерин. Кленовий сироп має гепатопротекторні властивості - допомагає відновлювати печінку.
Перше правило харчування - їжте те, що росте на вашій землі. Модна тепер молекулярна кухня не принесе й половини тієї користі, яку отримаєте від простої їжі, що вживали ваші предки.
"Кленовий сироп і сміття з паленого цукру треба розставляти на різних полицях у супермаркеті. Люди не мають плутатися й купувати замість якісного продукту непотріб" Пітер Шамлін, губернатор американського штату Вермонт
"Сиропом із телеграфного стовпа" називають квебекці підробки. Їх виготовляють із кукурудзяного сиропу з високим вмістом патоки. Штучні барвники й ароматизатори роблять його подібним на кленовий.
РЕЦЕПТИ
Індіанський суп із солодкої кукурудзи
Складники:
6 качанів свіжої кукурудзи
6 склянок води
2 столові ложки кукурудзяного борошна
1 столова ложка кленового сиропу
По 1 чайній ложці соєвого соусу, оцту й соусу чилі
Сіль на смак
Приготування:
Обібрати зерна кукурудзи. Чверть склянки зерен зварити й відкласти. Решту висипати в каструлю і варити на середньому вогні до готовності. До окремої миски влити чотири склянки води, всипати кукурудзяне борошно, розмішати, додати в каструлю. Як закипить, варити на повільному вогні, помішуючи. Коли звариться, покласти соєвий соус, чилі, кленовий сироп, оцет і сіль. Подавати гарячим. У тарілку класти по ложці вареної кукурудзи.
Рецепт від Філіп Турон для тих, хто хоче скинути вагу й очистити організм
2 чайні ложки кленового сиропу
2 чайні ложки лимонного соку
дрібка каєнського перцю
дрібка тертого імбиру
0,5 л води
Треба випити щонайменше шість склянок цього напою. За три тижні будуть перші результати.
30 років і 25 см у діаметрі повинен мати клен, щоб брати з нього сік. Із одного можна точити одночасно в чотирьох місцях.
Кленовим листям лікують герпес
Індіанці Північної Америки винайшли простий рецепт приготування кленового цукру. Сік дерева розливали в глиняні горщики й ставили на ніч у холод. На ранок він гуснув. Європейці називали його "солодким льодом". Після 1890-го роль кленового цукру знизилася, бо з'явився тростиновий.
У Європі поширений кленовий мед. Це світлий сорт, він має м'який смак. За хорошої погоди з 1 га квітучого цукрового клену бджоли збирають до 200 кг меду.
Свіжий сік п'ють при радикуліті та як тонізуючий засіб. Молодим листям клену лікують захворювання нирок, герпес, запалення легень, гоять рани.
Комментарии