Ексклюзивы
четверг, 20 октября 2011 14:17

Каталонські матадори залишилися без роботи

 

Наприкінці вересня в Каталонії, північно-східному регіоні Іспанії, відбулася остання корида. Квитки на бій биків розкупили за кілька днів. На чорному ринку їх продавали вп'ятеро дорожче. 26 вересня на відкритій арені "Ла Монументаль" у Барселоні, столиці Каталонії, подивитися останню кориду зібралися понад 20 тисяч глядачів.

Незадовго до цього традиційний бій биків заборонила влада регіону – через жорстоке ставлення до тварин. Заборона вступає в дію із січня 2012-го.

Каталонія - перший іспанський регіон, що повністю скасував кориду. На решті території країни, крім Канарських островів, де її заборонили 20 років тому, бої биків дозволені. У серпні Іспанія визнали їх видом мистецтва і національною спадщиною.

Марко ФАКЕТА, 16 років, Таррагона, Каталонія:

- Я мав дебютувати як матадор цієї осені. Дядько Себастьян, спадковий матадор, не має власних дітей. Тому взявся за мене, коли мені було 12. На останньому тренуванні я заґавився й Себастьян сказав, що ще рано. Він дуже боявся, бо на своєму дебюті теж мало не покалічився. Бик збив його з ніг і намагався зачепити рогом. Дядька врятувало, що він  миттєво став на ноги. Пообіцяв моїй матері, що випустить мене тільки як буде впевнений, що я готовий. Тим більше хотів, щоб перший раз я виходив не проти слабкого бика, а одного з найсильніших. Якщо починати зі слабкого чи посереднього, ніхто не сприйматиме тебе в цій сфері серйозно.

Ми до останнього сподівалися, що заборону не введуть. Щоб стати справжнім матадором, я відмовився від стипендії у спортивному ліцеї. Посилено тренувався. Тепер думатиму, як бути далі. Я ще знайду своє місце, а от що робитиме дядько, уявлення не маю. Йому 37. Планував виступати до 40, а тоді тренувати молодих. Він закінчив університет, має ступінь з фізики, але ні дня не працював за спеціальністю. Каже, відкриє магазинчик у Барселоні.

Адріано ГАВІС, 21 рік, студент, Барселона:

- Я проти заборони. Країна втратить доходи на мільйони євро від туристів. В Іспанії існує ціла культура догляду за биками. Їх годують найкращим сіном, дають найчистішу воду. Думаю, краще, коли бика чотири-п'ять років нормально доглядатимуть, а тоді уб'ють, ніж промучать його на забитій фермі. А результат той самий - його заріжуть і пустять на ковбаси. Якщо забороняють кориду, хай ще заборонять риболовлю.

Марія ХІМЕНЕС, 42 роки, Жирона, Каталонія:

- У нас із сестрою невелика ферма. Вирощували биків для кориди. Маємо 50 голів худоби. Що з ними робити тепер, невідомо. Пропонують купити заводчики із Севільї, але ціну виставляють занизьку. Знають, що нам нема куди подітися.

Треба не одну тисячу євро, щоб виховати сильного бика для кориди. Ветеринари, дресирувальники, медики для постраждалих, елітні корми коштують дорого. На такому бикові не повинно бути ні грама жиру. Він має бути енергійним і швидким. Публіці нецікаво дивитися двобій людини з повільним жирним бегемотом.

М'ясо таких тварин несмачне. Шеф-кухарі кажуть, що з ним не роби - воно гірчить. Після кориди його з'їдають, бо глядачі не дуже вимогливі. А для ресторанів ніхто в нас цих 50 голів не купить. Як спекаємося їх, вирощуватимемо елітну телятину. За правилами розведення, таким коровам треба вмикати класичну музику. Ми не вірили, що воно діє, але потім згадали: нашого найагресивнішого бика тренували під рок-групу Rammstein.

Марія РОДРІГЕС, 19 років, студентка, Барселона:

- Туристи приїжджають подивитися на бої. Там немає нічого благородного. Бій нечесний, навколо бика бігає ціла банда й у разі чого люди страхують одне одного. Корида псує репутацію Іспанії.

Я вегетаріанка. Не їм м'яса із 16 років - відколи побачила, як ріжуть курей. У вересні хлопець затягнув мене на кориду. Сказав, що скасують, і я так і не зможу ніколи побачити, що таке справжня традиційна іспанська боротьба. Я майже одразу втекла.

Не розумію людей, які кажуть, що корида - традиція. За часів Римської імперії була традиція, коли леви поїдали християн. Може, і її відновити?

Еріка Сільва ГРАБО, 34 роки, активіст організації Libera, Мадрид:

- Не знаю, чи є ще такий кровожерливий народ у Європі, як ми. Решта свою потребу в адреналіні задовольняють на спортивних матчах, за переглядом фільмів жахів. Ви чули, щоб десь в Англії усім містечком ішли дивитися на полювання? В Україні всім селом, разом зі школярами, йдуть дивитися, як убивають кабана? Я не здивуюся, якщо почую, що замість кориди іспанці тепер дивитимуться собачі чи півнячі бої наживо. Ще й братимуть із собою немовлят.

Антоніо ВЕРНА, 40 років, інженер, Мадрид:

- Більшість противників кориди на обід тушкують яловичину, а на вечерю їдять сосиски, й не задумуються про долю вбитих тварин. Відмова від кориди - лицемірство. У іспанців корида в крові. Ця заборона має, скоріше, політичний підтекст. Каталонці просто показують, як завжди, що вони - не іспанці. Скасуванням боїв із биками хочуть показати, що Іспанія їм не указ.

Жиром ФУЕНТЕС, 56 років, власник сувенірної крамниці, Барселона:

- Мій бізнес, напевно, збанкрутує через цю заборону. Під час кориди туристи скуповували все, що бачили. Навіть якщо цьому передували кілька невдалих місяців, можна було добре розпродатися. У мене брали навіть китайські віяла й футболки із символікою Берліна. Мені помилково привезли їх із фабрики.

Маю двох знайомих матадорів. Кажуть, відомих запрошують у Галісію. Решта відкриватимуть бізнес.

Вера ГРІЄР, 47 років, домогосподарка, Севілья:

- Хоч я й жінка, і не люблю жорстокості, кориду обожнювала. Ми щороку з чоловіком їздили дивитися. Найбільше запам'ятався матадор, що виходив одразу проти двох тварин. Обох убив за 7 хвилин. Це дуже красиве видовище. Воно не схоже на тупе вбивство. Коли бик бачить, що слабший, підкоряється матадору. Він готовий іти на смерть. Подивіться фотографії з кориди - це танець, витвір мистецтва. Не розумію, як він може комусь заважати? Франція назвала тавромахію (бій із биками. - "Країна") своєю культурною спадщиною. Ми готуємо для всього світу хамон (національна іспанська страва, сиров'ялене свиняче стегно. - "Країна"), вбиваємо тисячі свиней. Недавно в мусульман було свято, і вони перебили сотні кіз і овець. За жодну кориду стільки крові не проливається.

Бик має важити півтонни

Арена для кориди - круглий майданчик, засипаний піском. Довкола півтораметрова огорожа.

Перед боєм, що триває близько 20 хв, відбувається парад учасників кориди. Матадори й працівники арени обходять майданчик і зупиняються перед головою кориди. Зазвичай це мер, який подає сигнал до початку бою.

Вранці матадори жеребкуванням визначають, кому з яким биком битися увечері. Беруть 4-6-річних тварин вагою щонайменше 450 кг.

Бій має три етапи. Спочатку з биком зустрічається помічник матадора - бандерільєро. Махає перед твариною важким плащем. З боку, оберненого до бика, тканина рожева. З другого - жовта чи синя. Коли бик починає дратуватися, на арену виходить матадор із таким самим плащем. Він підступає до бика значно ближче, ніж помічник, і дражнить його.

Далі на арену виїжджають на конях пікадори. Списами намагаються пробити загривок бика. Роблять це, аби тварина втратила кров і ослабла.

На останньому етапі на арену повертається матадор. Тримає шпагу й невеликий червоний плащ. Кульмінація бою - убивство бика. Йому відрізають вуха й хвіст - трофеї матадора. Тушу вивозять із арени.

 

"Без тавромахії, бою биків, ці тварини зникнуть. Вони надто складні. Ніхто в селі не триматите їх просто так. Майже усіх биків убиватимуть після народження. Захисники тварин чомусь вважають, що так буде краще"

Хуан МОРА, матадор, Мадрид

 

10 хвилин

має боротися матадор із биком на останньому етапі кориди. Якщо вб'є тварину, отримає нагороду. Якщо не встигає це зробити, бика забирають із арени

 

Сейчас вы читаете новость «Каталонські матадори залишилися без роботи». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть