Ексклюзивы
четверг, 25 ноября 2010 13:13

Голодомор виявився максимально ефективним для "чистки" української ментальності

 

Олександр СТРАЖНИЙ, психотерапевт, письменник, автор книжки "Український менталітет"

Як Голодомор 1932 - 1933 року вплинув на ментальність українців?

- Ментальність нації формується протягом століть і навіть тисячоліть. Події одного-двох років кардинально змінити її не можуть. Однак Голодомор 1930-х безсумнівно вплинув на світовідчуття українців.

Більшовицька верхівка за допомогою масового голоду на Україні в психологічному плані намагалася домогтися кількох цілей:

по-перше, принизити, розтоптати народ, для того щоб зламати його волю й позбавити здатності до опору;

по-друге, викоренити з українця одну з його головних рис - хазяйновитість;

по-третє, позбавити можливості бути незалежними від влади.

Мета була досягнута - народ пережив колосальне приниження, його охопило відчуття безвиході та пригніченості. Ніяких спроб спротиву режиму аж до "хрущовської відлиги" не було. Індивідуальні господарства зникли, а разом із ними й традиційні українські індивідуалізм та хазяйновитість. Зате у світогляді з'явилася невластива нам риса - схиляння перед царем-батюшкою в образі генсека. Саме те, чого домагався Сталін. Голодомор виявився максимально ефективним для "чистки" української ментальності.

Що змінилося у звичках, установках українців?

- Покоління тих, хто пережив колосальне приниження, мимоволі передало нащадкам такі риси характеру, як песимізм, безвольність, відсутність цілеспрямованості, незацікавленість у продуктивній праці, відчуття залежності від влади, нездатність на останню вплинути або залучити її до відповідальності.

Із цим дуже контрастує світогляд західняків, на території яких Голодомору не було. У порівнянні з жителями східних земель, їм більшою мірою властиві почуття національної та особистої гордості, патріотизму, індивідуалізму, здатність чинити опір владі. У жителів Західної України розвиненіше прагнення до заможності. Не маючи можливості застосувати власну працю в рідному селі чи місті, вони піднімають економіки інших країн.

Які наслідки Великого Голоду для історії та культури України?

- Можна лише припустити, яким шляхом пішла б історія, якби в Україні не було Голодомору. Не виключено: якби Сталін не вдався до такого звірячого експерименту над цілим народом, Радянський Союз існував би досі. Однак СРСР розпався, і до його розпаду доклала свій внесок затаєна ненависть українців до кремлівської влади.

Хлопчикові, у якого на очах батьків принизили, розтоптали, змішали з брудом, дуже важко створити світовий шедевр

А на культуру Голодомор вплинув однозначно негативно. Серед сучасних українських митців вирує епідемія комплексу неповноцінності. Хлопчикові, у якого на очах батьків принизили, розтоптали, змішали з брудом, дуже важко створити світовий шедевр.

Який урок дістала з цього наша країна?

- Українська влада на чолі з президентом Ющенком зробили все можливе, аби про Голодомор заговорили в усьому світі.

У січні 2010 року Апеляційний суд міста Києва розглянув 253 томи доказів умисного "заспокоєння голодом" українців і визнав Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Косіора, Чубаря та Хатаєвича винними в геноциді в Україні. І закрив кримінальну справу у зв'язку зі смертю відповідачів. Начебто справедливість встановлено. Аж ніяк. Злочинний наказ віддав Сталін. Проте реалізовували його десятки тисяч виконавців. Їх ніхто за це не засудив. А значить, жодного висновку Україна з цього судового процесу не зробила.

А який урок для світу?

- У вересні 2010-го, за даними ООН, від хронічного голоду страждали 925 мільйонів людей. І це при тому, що в XXI столітті проблема полягає не в нестачі продуктів, а в їх надлишку. Держава, яка не може виробити необхідну кількість продуктів, закуповує їх. Аби вирішити проблему голоду у світі, треба близько 13 мільярдів доларів на рік. Для порівняння: американці та європейці щороку витрачають на корм для собак, кішок та акваріумних рибок приблизно 15 мільярдів доларів.

Тому, якщо правителі, наприклад, Північної Кореї, Гаїті, Конго чи Мозамбіку використовують штучне недоїдання для маніпуляцій зі своїм народом, українці зобов'язані привертати увагу всього світу до таких фактів. Це - наша місія. У цьому - очищення українців від негативної історичної пам'яті.

Сейчас вы читаете новость «Голодомор виявився максимально ефективним для "чистки" української ментальності». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть