Ексклюзивы
четверг, 23 октября 2008 17:59

Сім"я Корнієнків живе з проданого молока

Сім"я Корнієнків живе з проданого молока

Сім"я Корнієнків із Макіївки Смілянського району має двох чорно-рябих корів Майю та Циганку. За здане заготівельникам молоко отримують в середньому 1,5 тис. грн на місяць.

39-річна Юлія Корнієнко викопує на городі чорну редьку. Чоловік 41-річний Валентин розкидає перегній. Готують землю до оранки. Живуть Корнієнки наприкінці села під лісом.

— У нашому селі та сусідньому Самгородку молоко купують місцеве господарство "Агро-Рось" та Кам"янський молокозавод. Зараз платять по 2,10 гривень за літр. Влітку і по гривні було. Потім почали добавляти 20–30 копійок. Машини їздять по вулицях. До нашого двору немає асфальтової дороги, то я зношу вниз до ставу. Ми в нашій стороні одні здаємо молоко, але машина все одно приїжджає. Із двох корів продаємо по 25–30 літрів. Гроші за молоко наше господарство виплачує щотижня. Чужі віддають відразу, — розповідає Юлія Корнієнко.

Цікавлюся, чи розводять молоко водою.

— Не вигідно, в такому випадку нічого не заплатять. Тепер на місці перевіряють на жирність, щільність і вміст води. Якщо жирність понад 4 відсотки, то за місяць на 100 літрах набігає ще три літри молока.

Юлія і Валентин ніде не працюють. Кажуть, що в селі всім роботи не вистачає. Мають двох синів 17-річного Олега і Віталія, 19 років. Хлопці навчаються в училищі в райцентрі.

— Живемо з проданого молока, — каже господарка. — Добре, що корови тільніють по черзі, а не разом. То молоко маємо весь рік.

— На базар не возите? — питаю.

— Там у кожного свої клієнти. Та й час потрібен, щоб поїхати в місто. Своєї машини не маємо, а поїздом чи автобусом багато часу піде. А так ось знесла до машини і нікуди не треба їхати, — усміхається Юлія Корнієнко.

— Коровам заготовили два сінники сіна, і горище все напхане. Один сінник згодовуємо до Нового року, — підходить Валентин Корнієнко. — Взимку даємо ще жом і буряки. Поїмо пійлом — водою із запареною дертю чи макухою. Обох корів виростили з телят.

Раз на рік господарі роблять коровам комплексне щеплення від туберкульозу та "сибірки", здають кров на лейкоз. Коштує це 25 грн.

У Матусові Шполянського району приїжджає п"ять машин із різних заводів. Кожен виставляє свою ціну. Люди здають тому, хто більше заплатить.

Сейчас вы читаете новость «Сім"я Корнієнків живе з проданого молока». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть