Ексклюзивы
четверг, 04 декабря 2008 17:12

Пам"ятник Леніну розібрали на сувеніри

Пам"ятник Леніну розібрали на сувеніри

У ніч на 27 листопада на центральній площі Черкас демонтували пам"ятник Леніну. Підставою стало рішення міськвиконкому. За ніч зняти весь пам"ятник не вдалося — трос з однієї сторони порвався, верхні дві частини пам"ятника відірвалися, перекрутилися в повітрі та розбилися.

Цілою залишилася лише голова. 2 грудня, зранку, роботу продовжили.

Рух у центральній частині міста перекрили. Правоохоронці не підпускають людей до залишків пам"ятника.

— Комуністи звинуватили міськвиконком, що пам"ятник знімали вночі, тож тепер працюємо вдень, — зазначає заступник міського голови Сергій Гура, 39 років.

Із готелю "Черкаси" чути пісню "Вставай страна огромная". Сергій Гура попереджає, якщо музика не припиниться, він дасть наказ вимкнути світло в готелі. Через 20 хв. світло вимикають.

Леніна планували зняти частинами і перевезти до парку "Перемога".

— Там уже залили 100 тонн бетону, встановили арматуру, — каже заступник міського голови Андрій Дзюба, 42 роки. — На це один із черкаських підприємців виділив 70 тисяч гривень.

Нині ведуться переговори із німецькою фірмою, яка може склеїти пам"ятник. Багато шматків граніту люди розтягли "на сувеніри".

— Сподіваюся, що народ донесе всі куски і ми зможемо відновити скульптуру, — говорить Дзюба.

На місці Леніна скоріш за все буде клумба або фонтан. Міськвиконком планує провести громадські слухання із цього питання.

У  Тальному пам"ятник скинули 7 листопада. Четвертий тиждень він лежить догори ногами. Його не прибирають і не встановлюють назад.

У Чигиринському районі не залишилося жодного пам"ятника вождю. Усі зняли ще весною. 2000 року міська рада Городища продала бронзового Леніна на металобрухт. За 2,5 т вторгували 5 тис. грн. Лишився ще один пам"ятник Леніну біля колишнього колгоспу "Заповіт Леніна". Шість років тому міськрада Городища ухвалила  демонтувати і його. Рішення не виконали й досі.

Сейчас вы читаете новость «Пам"ятник Леніну розібрали на сувеніри». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть