"Щоб накрить цього року новорічний стіл на сім"ю з 4-5 людей, треба як мінімум тисячу гривень витратити", — скаржиться 43-річна Тетяна Коломієць із Золотоноші.
У меню Коломійців стандартні страви: відбивні, котлети, запечена курка, холодець. На гарнір — картопляне пюре або тушкована картопля. Не обійдеться й без традиційних олів"є та оселедця під шубою.
— Тільки на олів"є доведеться потратить до 30 гривень. Варена ковбаса коштує до 40 гривень, яйце — 75–80 копійок, а ще ж і майонезу купи, й зеленого горошку. Добре, хоч удома є картопля з морквою та свої солоні огірки, — підраховує витрати жінка.
200 грн Тетяна планує витратити на м"ясне: купить вирізки на відбивні, фаршу на котлети, курку чи стегенець.
33-річна Неля Баранова з райцентру Чорнобай Новий рік зустрічатиме з друзями.
— Домовилися, що кожен приготує два салати й щось м"ясне. Я ось буду робити салати з грибів, бо влітку собі накатала. На спиртне, фрукти й інші магазинні харчі скинемося грішми. Думаю, до сотні вкладемося, — розповідає жінка.
Пенсіонерка із Золотоноші 67-річна Галина Дробот на новорічну вечерю планує витратити до 100 грн.
— Та які в нас, пенсіонерів, можуть бути делікатеси, — скрутно зітхає жінка. — Фаршу з півкіла куплю на катлєти, оселедця, огірочків маринованих з погреба витягну, картоплі наварю — та оце й усі делікатеси. Чверточку з дідом купимо — та так Новий рік і зустрінемо.
Продавці на ринку скаржаться, що досі немає передноворічного ажіотажу.
— У тому році в такий час кругом такі очередіни стояли, а зараз ніде нікого, — каже продавщиця із Золотоноші 47-річна Валентина. — Ще минулого місяця пенсіонери собі могли чи оселедця купить, чи фаршу, а тепер кісточок на суп, і все. Бо пенсію на три дні задержали, то тепер бояться гроші тратить.
Уманчани в середньому планують витрачати на святкування 500–700 грн. Більшість економитимуть на ресторанах та делікатесах, святкуватимуть удома.
— У ресторані за вечерю з дівчиною треба викласти щонайменше 600 гривень, — говорить 25-річний Євген Пилипенко. — А у деяких беруть від 500 гривень з відвідувача. Це дорого для мене, краще зекономлю. А от на подарунках не заощаджуватиму. Вирішив нічого не купувати з одягу. Хоч кажуть, що Новий рік треба зустрічати у чомусь новому, але зараз якось не до обновок.
Ресторани та кафе Умані за новорічні святкування беруть від 200 до 400 грн з людини. Окрім страв, у ціну включене спиртне й розваги. Розважальна програма розпочнеться о 22-23-й годині, триватиме до 4-5-ї ранку.
Уманські студенти на Новий рік готуватимуть стандартний стіл у гуртожитку. Хоча зазначають, що більшість їдуть додому.
У кімнаті має бути ялинка
— Зустрічатиму веселою студентською компанією. У кімнаті має бути ялинка, хтось із хлопців переодягнеться Дідом Морозом. Будуть конкурси, розваги й подарунки, — ділиться студентка Яна Панасюк. — Святковий стіл студентський: салати, картопля, олів"є, різного роду нарізка й шампанське. На стіл плануємо витратити гривень 500.
Комментарии