Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2006 19:58

Відкрито ще один гігантський малюнок

Велетенські малюнки на поверхні пустелі Наска на півдні Перу можна бачити тільки з висоти пташиного лету. Вони — одні з найтаємничіших витворів людства. 2 тисячі років тому на цьому місці процвітала цивілізація індіанського племені Наска. Саме плем"я було знищене значно могутнішою імперією інків, які прийшли на ці території 1500 років тому. А пустельні лінії, сягаючи подекуди кілометрової довжини, дожили до наших днів.

Усього відомо близько 300 малюнків Наска. Здебільшого це прямі лінії або геометричні фігури. Проте серед них є й зображення кількох рослин, мавпи, колібрі та людини.

20 квітня японські вчені на чолі з професором Масато Сакаї з університету Ямагата оголосили, що їм через супутник вдалося розгледіти ще один малюнок, який простягається на 65 метрів. Важко сказати, яку саме тварину зобразили стародавні мешканці Перу: вдалося розпізнати лише голову і два роги. Учені висловлюють здогадку, що це міг бути символ надії на добрий урожай. Рогатий звір — перший негеометричний малюнок Наска, знайдений із 1980-х років.

Пустеля Наска лежить на невисокому плато між високогірними Андами і Тихим океаном. Кам"яниста поверхня пустелі коричневого кольору. Стародавні перуанці наносили малюнки, продовбуючи неглибокі рівчаки до світлішої породи. З висоти людського зросту ці лінії взагалі не привертають жодної уваги. Уперше малюнки Наска помітили у 1920-х роках завдяки використанню авіації.

Найдовше вивчала геогліфи — наземні малюнки — німецька дослідниця Марія Райхе, яка прожила в пустелі Наска з 1948 по 1998 рік. Завдяки її зусиллям зону Наска з геогліфами визнано світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Існує також чимало теорій, які пояснюють походження ліній.

Швейцарський дослідник Еріх фон Денікен стверджував, що лінії в пустелі не що інше, як смуги для посадки інопланетних кораблів. Американець Джим Вудман припускав, що лінії Наска слугували для релігійних обрядів. А стародавні перуанці, мовляв, уміли підніматись у повітря на повітряних кулях. Вудман змайстрував одну таку з матеріалів, які могли бути доступними індіанцям Наска, — перуанської бавовни і сплетеного місцевими жителями кошика. Вудману вдалося навіть пролетіти над малюнками, але остаточного тлумачення, чому треба було бачити ритуальні зображення згори, вчений так і не дав. Дехто з учених припускає, що лінії Наска — залишки так званих "рухомих храмів", коли тисячі молільників ходили одним і тим самим маршрутом для вшанування певного бога. Лінії — результат стирання каміння людськими ногами.

Чи підтвердиться остаточно хоча б якась із цих теорій, можна лише сподіватися. Також невідомо, скільки ще малюнків Наска ховається між камінням пустелі на півдні Перу.

Зараз ви читаєте новину «Відкрито ще один гігантський малюнок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути