Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 07:21

60 родин живуть у квартирах-привидах

Автор: ФОТО НАДАЛА НАТАЛІЯ БЕЛЮХ
  Будинок на вулиці Степана Бандери, 85, в місті Борщів Тернопільської області перебуває в аварійному стані. Стінами пішли тріщини
Будинок на вулиці Степана Бандери, 85, в місті Борщів Тернопільської області перебуває в аварійному стані. Стінами пішли тріщини

У місті Борщів Тернопільської області на вул. Степана Бандери, 85, люди живуть у п'ятиповерхівці, зведеній 1979 року. Будинок в аварійному стані. Відселити мешканців міська влада не може. Бо зі 100 квартир на балансі мерії значаться 40. Решта не введені в експлуатацію.

— Живу тут 32 роки. Усі квартири приватизовані, — каже мешканка Наталія Белюх, 46 років. — Будівля у жахливому стані. Коли шукали, хто нам допоміг би з ремонтом чи відселенням, з'ясувалося, що відповідального за частину будинку нема.

Дім аварійний. Люди бояться, що в будь-який момент може завалитися.

— Ремонти проводяться. Але їх можна назвати косметичними. Суттєво ситуацію не змінюють. У нас є квартири, в яких страшно жити. Пішли тріщини. Люди звідти мусили з'їхати. У моїй квартирі теж не краща ситуація, — додає Наталія Белюх.

Розібратися в проблемі намагається й мешканка будинку Марія Ільчук, 58 років. Подала запит в архів.

— Хочу з'ясувати, куди з паперів ділися 60 квартир. Вимагаю рішення по приватизації, про одержання ордерів на квартири. Будинок зводили кількома чергами. Спершу три під'їзди комунальних квартир, які взяла на баланс міськрада, — розповідає Марія Ільчук. — За кілька років до них причепили ще чотири під'їзди кооперативних. Замовником нібито була обласна адміністрація. Планували заселити туди людей, які втратили домівки. Подробиць про них не знаю. До нас вони так і не потрапили.

— Документи не могли зникнути. Десь мають бути. Шукаємо, — каже голова Борщівської міської ради Ігор Чопик, 59 років.

— У будівництві був задіяний кооператив, — говорить адвокат 34‑річний Богдан Будзик. — Порадив би розмотувати цей клубок з початку. З'ясувати, хто входив до складу кооперативу, хто забудовник, де проєктна документація. Десь є прогалина, про яку ніхто не знає. Або щось недоговорює.

У мерії людям сказали, що займатися цим питанням не будуть.

— Ми лиш хочемо знати — чи безпечно жити в цьому будинку. Чи можливо його підремонтувати, — додає Наталія ­Белюх.

Зараз ви читаєте новину «60 родин живуть у квартирах-привидах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути