четвер, 04 листопада 2021 07:50

Підліток на батьківському авто скоїв смертельну аварію

— Родители Коли должны сесть с ним вместе на скамью подсудимых. Это они давали ему ключи от дорогих машин. Поощряли езду без прав. Теперь парень без тормозов и управы лишил жизни человека. Счастье, что в том замесе не погибли все, — 32‑річна Ірина Рус із Харкова розповідає про смертельну аварію на перехресті вул. Гагаріна й Одеської 26 жовтня.

Близько 20:40 16‑річний Микола Харківський за кермом позашляховика "Інфініті" проїхав на червоний сигнал світлофора. На швидкості протаранив "Шевроле". Від потужного удару легковик розірвало на частини. Водій 58‑річний Ігор Носов загинув. Четверо людей з "Інфініті" — травмувалися.

Автор: DIALOG.UA
  Харків’янина 16-річного ­Миколу арештували на 60 днів без права на заставу. За кермом ”Інфініті” він проїхав на червоне світло й на перехресті протаранив легковик ”Шевроле”
Харків’янина 16-річного ­Миколу арештували на 60 днів без права на заставу. За кермом ”Інфініті” він проїхав на червоне світло й на перехресті протаранив легковик ”Шевроле”

У соцмережах опублікували відео, де показані перші хвилини після аварії. На них Микола шукає свій телефон, щоб подзвонити якомусь Кирилу.

— Він кричав: "Посветите, наберите меня, нужно найти телефон!" Він не кинувся до друзів, які повилітали з авто й корчилися від болю. Не побіг дізнатися, що з водієм протараненої машини. Тупо вирішував свої проблеми, — додає Ірина Рус.

Пасажирами "Інфініті" були знайомі Миколи. Поїздку знімали на телефони. На відео чути, як називають швидкість руху — 180–200 км/год. Попереду сиділа Єлизавета, 16 років. Позаду — 19‑річний Валерій і Михайло, 20 років. Останній від удару вилетів з вікна й вдарився головою об стовп з ­рекламним щитом.

У всіх пасажирів численні травми різної тяжкості. В Миколи — легкі.

— Сховався в туалеті. Подзвонив у поліцію і заявив, що машину вкрали. Певно, хотів заплутати слідство. Під час затримання представлявся іншим прізвищем, — каже прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко. — Пізніше назвав своє.

28 жовтня Миколі Харківському обрали запобіжний захід — 60 діб під вартою без права на заставу. Він, його батько Михайло й адвокатка Інна Данилова робили різні заяви. Мовляв, Микола забирав авто матері з сервісу. А за кермом був його повнолітній товариш, який має права. Пізніше визнали, що за кермо сів усе ж Микола. Але авто було несправне.

— Я как только увидел красный сигнал светофора — сразу начал тормозить. Но ничего не получалось. Тормозов не было. Я очень жалею, что так произошло, — говорить у суді Микола.

Його батько від коментарів відмовляється.

— Я устал. Ничего не хочу говорить. Все обернется против моего сына. И так за эти дни столько грязи вылили. Ни одного хорошего слова. Мы не мажоры. Но потерпевшим готовы помо­гать, — каже Михайло Харківський.

16‑річчя Микола відсвяткував у серпні. Є студентом харківського технікуму, раніше дистанційно навчався у приватній гімназії "Очаг".

Його батьки розлучені, обоє живуть у Харкові. Мати — Марина Дегтяр, засновниця компанії "Фінансова ініціатива", надавала брокерські послуги та проводила операції з цінними паперами. Батько Михайло Харківський займається оптовою торгівлею м'ясом і м'ясними продуктами. Торгував на Центральному ринку. "Інфініті" записане на матір Миколи. Жінка на момент аварії була в Німеччині.

Микола й раніше мав проблеми із законом. 2019‑го стріляв із пневматичного пістолета у двох людей. Отримав один рік умовно, говорить адвокат Володимир Рисенко.

— 14‑річний Коля образливо листувався з ровесницею. Коли цю переписку побачила мати дів­чини, вирішила поговорити з хлопцем. Домовилися зустрітися в торговельному центрі, туди жінка прийшла з 19‑річним сином, — розповідає Рисенко. — Під час розмови Микола дістав пневматичний пістолет. Зробив чотири постріли й викинув зброю. Результат — у жінки прострілена щока, гайморова пазуха, в якій застряла металева кулька з пневмата. Потерпілі заявили цивільний позов про відшкодування витрат на лікування і моральної шкоди — на 250 тисяч гривень. Суд зменшив цю суму до 15 тисяч. Також Коля отримав два роки позбавлення волі з випробувальним строком на рік.

Автор: COMMENTS.UA
  Водій ”Шевроле” після зіткнення з позашляховиком ”Інфініті” загинув. Машину розірвало на частини. Підліток, що скоїв зіткнення у Харкові, не має водійських прав
Водій ”Шевроле” після зіткнення з позашляховиком ”Інфініті” загинув. Машину розірвало на частини. Підліток, що скоїв зіткнення у Харкові, не має водійських прав

Раніше Миколу притягали до адміністративної відповідальності за водіння без прав. Тоді він був за кермом автомобіля "Додж". Один з протоколів ще не встигли розглянути в суді, каже Олександр Умніков з обласної поліції.

У прокуратурі впевнені — батьки знали, що син їздить без водійських прав.

— Ще й сприяли цьому — купили для хлопця "Інфініті", — додає Чубенко. — Батьки можуть от­римати адмінпротокол за невиконання батьківських обов'язків. Можливе і кримінальне покарання.

Загиблого Ігоря Носова поховали 30 жовтня.

У нього залишилися донька Ірина, син Артем і троє онучок. Їхні адвокати наполягатимуть на максимальному терміні для водія, максимальній компенсації дітям і сім'ї, а також засудженні батьків підлітка.

Миколі за скоєне загрожує до восьми років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Підліток на батьківському авто скоїв смертельну аварію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути