четвер, 11 листопада 2021 07:10

Начальник комітету з розвідки виступав за Харківські угоди

"Руслана Демченка Зеленський призначив начальником комітету з розвідки та першим заступником секретаря Ради національної безпеки. Він — зрадник і російський шпигун, який провалив усі спец­операції 2020 року. В його руках зараз управління всіма операціями всіх українських спецслужб проти Росії. Та підготовка всіх доповідей про обстановку на фронті, — написав у фейсбуку журналіст 45‑річний Юрій Бутусов. — Це один із ключових керівників у сфері оборони України. З найвищим доступом до держтаємниці. Демченко був на нараді кабінету Зеленського, коли вирішили скасувати спецоперацію Головного управління розвідки про захоплення "вагнерівців".

Перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко 2010 року наполягав на підписанні Харківських угод. За ними Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму до 2042-го. Журналісти програми "Схеми" відшукали в архіві Верховної Ради стенограму закритого засідання безпекового парламентського комітету за 26 квітня 2010 року. Від Міністерства закордонних справ на збори прийшов тодішній заступник голови відомства Руслан Демченко.

"Не залишається іншого виходу, як піти з російською стороною на переговори щодо коригування ціни на газ і компромісу, — цитують слова Демченка зі стенограми. — Україна може закласти основи стабільного економічного розвитку протягом найближчого десятиліття. Домовленості йдуть в євроінтеграційному руслі. Дозволять європейським країнам бути впевненими стосовно транзиту російського газу споживачам у Європі. Чорноморський флот Росії не стане причиною нестабільності в Криму. Обидві сторони пов'язані між собою серйозними зобов'язаннями й зацікавлені в стабільній ситуації".

У березні цьогоріч Служба безпеки України розпочала досудове розслідування підписання Харківських угод — за державну зраду. Вони призвели до збільшення особового складу військових формувань і спецслужб РФ, що згодом були причетні до анексії Криму, заявили в СБУ. Секретар РНБО Олександр Данилов згодом сказав, що відповідати за підписання угод мають усі причетні. А не лише нардепи, які за них голосували.

"Демченко та Янукович умовили парламент проголосувати за договір, що легалізував вторгнення РФ до Криму, — говорить Бутусов. — Під час вторгнення в лютому 2014-го Демченко вів переговори з МЗС Росії та інформував про ситуацію в Україні. Він потрапив під люстрацію. Зеленський призначив його незаконно. Чому він досі не сидить у в'язниці? Бо зраджує Україну за домовленістю з Єрмаком (голова Офіса президента України. — ГПУ)? Це сором під час війни. Зеленський зобов'язаний прибрати Демченка з усіх посад. Чому ми не в Північноатлантичному альянсі? Ось і відповідь".

— Демченко з'явився в РНБО через некомпетентність владної команди. Ці люди — неофіти і щиро вважають, що всі, хто працював за Порошенка, погані й мають піти. А на їхнє місце повинні прийти ті, кого свого часу усунули. Тобто люди Януковича, — каже політолог Костянтин Батозський, 41 рік. — Є так званий ефект "другого заступника". Призначають на посаду людину, яка нічого не тямить. Поряд одразу з'являється другий заступник — розповідає, як треба все робити. Завойовує довіру керівника і стає "сірим кардиналом". Тож призначені довго на посадах не затримуються, а "другі заступники" на них усе життя.

Демченко — досвідчений український бюрократ. Служить будь-яким начальникам. Для таких немає моральних цінностей. Через це владна команда й любить мати справу з ними. Вони кажуть: "Ми все зробимо, про все подбаємо". Насправді ж роблять усе для себе, в кращому разі. В гіршому — для ворога.

Є міністр закордонних справ і ціле його відомство. Попри це в Офісі президента працює радник із міжнародних справ. Ще якісь експерти. Виникає тріумвірат лебідь-щука-рак. Наприклад, за "нормандський формат" і просування Мінських угод відповідає не профільний міністр, а Єрмак. Це розпилює відповідальність. От і з'являються призначенці типу Демченка. Мають формальну посаду, але виконують значно більшу роботу.

Ще одна причина — віра Зеленського в те, що з Москвою можна домовитися. Хибний підхід. Росія зацікавлена у знищенні Української держави.

Зараз ви читаєте новину «Начальник комітету з розвідки виступав за Харківські угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути