— Теплиця не дасть щедрого врожаю наступного року, якщо її не підготувати до зими, — розповідає Іван Семенюк, 48 років, із села Єлиховичі Золочівського району Львівської області.
Збирає по теплиці всі рослинні залишки, виносить надвір і спалює. Знімає 7–10 см ґрунту, де найбільше грибків і бактерій. Дезінфікує теплицю зсередини. Палить сірчані шашки із садових магазинів або обприскує розведеною хлоркою. Закриває всі щілини, підпалює шашку і на два-три дні закриває теплицю. Тоді її провітрює та миє мильним розчином. Тре шматок господарського мила на тертці й заливає 2 л теплої води. Доводить до кипіння, щоб мило розчинилося. Дві склянки мильного розчину наливає у 10 л води й обприскує теплицю зсередини. Коли висохне, ще раз миє чистою водою. Якщо має каркас накритий поліетиленом, його знімає і сушить. Заносить плівку в комору.
— Після цих процедур, заношу новий ґрунт. Якщо іншого немає, то хоча б просмажений у духовці.
Землю посипає торфом або перегноєм із розрахунку 1/2 відра на 1 кв. м теплиці. Висипає по літровій банці попелу і піску. Перекопує і залишає до морозів. Після випадання снігу заносить його в теплицю. Снігова подушка має бути не менш як 20 см. Тоді земля насититься вологою.
Коментарі