четвер, 28 липня 2022 00:40

Японська айва родить на сонці

Автор: tdazovcable.kiev.ua
  Цвіт японської айви може бути помаранчевий, білий або рожевий із червоним відливом. Плоди схожі на круглі яблука, кисло-солодкі на смак
Цвіт японської айви може бути помаранчевий, білий або рожевий із червоним відливом. Плоди схожі на круглі яблука, кисло-солодкі на смак

Гине в тіні й на протязі

— Вісім років тому посадив японську айву, — розповідає черкасець 57-річний Василь Коновалов. — Гарно цвіте, рясно родить. Плоди їмо свіжими, на зиму заморожуємо чи готуємо варення. Я навчився робити наливку.

Японська айва — плодовий кущ, виростає заввишки до 3 м. Рясно цвіте яскравими помаранчево-червоними квітами. Плоди схожі на круглі жовті яблука, кислувато-солодкі. Жорсткіші й терпкіші за плоди айви продовгуватої, тому й не такі популярні.

— Японська айва любить пряме сонячне проміння, — продовжує Василь Коновалов. — У тіні кущ не плодоносить, мучиться.

Головне — вдало вибрати місце. Не можна садити на протязі чи болотистому ґрунті, бо гнитиме коріння.

Саджанець японської айви вирощують із насіння найстигліших і найбільших плодів.

— Я витягую насіння наприкінці січня, — веде далі Коновалов. — Змішую з вологим піском, складаю в поліетиленовий пакет. Зав'язую не щільно, щоб був доступ повітря. Кладу в холодильник і періодично зволожую пісок. У квітні висіваю в горщики.

До осені саджанці виростають заввишки­ до 1,5 м. У відкритий ґрунт їх пересаджують за місяць до заморозків.

— Айва добре переносить навіть 30-градусні морози. Але я про всяк випадок укриваю її опалим листям або картоном. Щовесни роблю санітарну обрізку. Урожай збираю наприкінці вересня — на початку жовтня.

Найкраще приживаються одно- або дворічні саджанці.

— Готовий кущ треба купувати весною, до початку сокоруху. Весняна посадка краща за осінню, бо рослина має більше часу для адаптації і приживання. Яму раджу приготувати з осені. Від інших культур відступити не менше 5 метрів, щоб вистачало поживних речовин. Тоді швидко розвиватиметься. Ґрунт розмішати з піском, компостом і фосфорно-калійними добривами. Саджанець перед посадкою рясно полити.

У чотири роки кущ стає дорослим. Для його формування залишають три найтовщі гілки.

— Квітки в айви японської можуть бути помаранчеві, білі або рожеві з червоним відливом. Раніше кущами прикрашали територію, плоди не їли. А виявилося, що вони корисні, містять багато пектинів, дубильних речовин, підвищують імунітет. Покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Знімають запальні процеси, нудоту, мають протизапальні властивості. Полегшують стан організму при гострих отруєннях, відновлюють мікрофлору кишківника після антибіотиків. Нормалізують артеріальний тиск, — говорить Василь Коновалов.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Японська айва родить на сонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути