понеділок, 28 вересня 2020 12:12

Аслунд розкритикував Зеленського і пішов у відставку з наглядради Укрзалізниці

Аслунд розкритикував Зеленського і пішов у відставку з наглядради Укрзалізниці
Андерс Аслунд вирішив піти з наглядової ради "Укрзалізниці". Фото: "Укрінформ"

Член наглядової ради Укрзалізниці Андерс Аслунд йде у відставку. Він вважає, що президент Володимир Зеленський і депутати від партії "Слуга народу" руйнують незалежне корпоративне управління в держкомпаніях.

Про це повідомляє "НВ".

"З червня 2018-го я був незалежним членом наглядової ради Укрзалізниці. Я був вдячний за надану честь і працював в міру своїх здібностей, але зараз вимушений піти у відставку", - сказав Аслунд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст пояснив, чому Україна не постраждає під час Covid-19

Так, однією з причин відставки він назвав надмірні юридичні ризики.

"Нам обіцяли страхування відповідальності директорів і посадових осіб, що є стандартною практикою при членстві в раді, наш акціонер, український уряд, не надав нам таке страхування".

За словами Аслунда, багато рішень наглядової ради не виконувало керівництво Укрзалізниці.

"Уряд не забезпечує компанії прийнятні регуляторні чи фінансові умови для модернізації та підвищення ефективності: необгрунтований земельний податок, тарифи, які значно нижче рівня витрат. Ці обставини ставлять компанію в хитке фінансове становище".

"Членам наглядової ради Укрзалізниці з квітня нічого не платять. Після 5 місяців невиплати зарплати, вважаю малоймовірним, що нинішній український уряд виплатить будь-яку винагороду", - додав Аслунд.

Зеленський "популістськи ввів "мінімальну" зарплату. І вона не повинна перевищувати понад 47 тис. грн на місяць з 1 квітня до кінця карантину для держслужбовців. Це представили як тимчасовий надзвичайний захід, але він діє вже 5 місяців і може зберегтися, запевняє ексчелен наглядради.

При цьому, рішення щодо обмеження зарплат чиновникам не заохочує компетентних і чесних людей працювати на українську державу і є "атакою на гарне управління".

Аслунд також заявив, що основна проблема полягає в тому, що президент і депутати не вірять у хороше корпоративне управління.

"Ми - іноземні члени наглядових рад 13 великих державних компаній і банків - завзято працюємо, щоб спробувати покращити державні компанії України. Від президента (єдиного президента України, з яким я ніколи не зустрічався) ми отримуємо лише образи та перепони", - підкреслив він.

"Я не відчуваю, що потрібен акціонеру, і мені не запропонували прийнятні умови роботи, в той час, як юридична відповідальність лежить на мені. Не так потрібно керувати залізницею".

Андерс Аслунд - шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council. Був членом наглядової ради Укрзалізниці з 21 червня 2018 року.

Аслунд раніше розкритикував звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ. На його думку, Володимирові Зеленському не потрібні незалежні інституції в країні.

Зараз ви читаєте новину «Аслунд розкритикував Зеленського і пішов у відставку з наглядради Укрзалізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути