четвер, 16 липня 2020 16:40

Професійний банкір, але без досвіду в питаннях курсової політики: що відомо про нового голову Нацбанку

Професійний банкір, але без досвіду в питаннях курсової політики: що відомо про нового голову Нацбанку
У перших заявах як голови Нацбанку Кирило Шевченко пояснив, що проти неконтрольованої інфляції та емісії гривні. Фото: facebook.com/pg/Ukrgasbank

Новим головою Національного банку України став 47-річний Кирило Шевченко. Верховна Рада підтримала внесену президентом кандидатуру в четвер, 16 липня. "За" проголосували 332 нардепи.

Кирило Шевченко – банкір. Почав кар'єру 1994-го в Українському кредитному банку. Сьогодні це "А-Банк", який належить родині Суркісів.

Працював у банках "Аваль", "Фінанси та кредит", Державній іпотечній установі. За часів прем'єрства Юлії Тимошенко був її радником. Входив до наглядової ради Укргазбанку. Відомий як співзасновник "Терра Банку" та радник голови правління Ощадбанку.

З 2015-го і до обрання головою НБУ Шевченко очолював Укргазбанк. За підсумками 2019 року останній отримав прибуток у розмірі 1,29 млрд грн.

У перших заявах як голови Нацбанку Кирило Шевченко пояснив, що проти неконтрольованої інфляції та емісії гривні (випуск в обіг нових грошових знаків – Gazeta.ua). Підтримує курс, спрямований на забезпечення макрофінансової стабільності, продовжуватиме заходи посилення фінансової стійкості банків та боротиметься з проблемними кредитами в банківському секторі.

"Кирило Шевченко має досить адекватну біографію, достатньо досвіду. З одного боку, це людина професійна насамперед у частині політики Нацбанку щодо забезпечення стабільності банківської системи. Водночас у питаннях курсової та валютної політики у нього досвіду менше. Шевченко не макроекономіст, а працював як керівник банків", - розповів Gazeta.ua директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Шевченко порівняно зі Смолієм, Гонтарєвою і Рожковою має набагато більшу готовність йти на поступки політикам, які вимагатимуть дешевих кредитів, певної курсової політики, додає економіст.

"Насправді політика, яку проводив Нацбанк, була достатньо збалансованою, незалежною, орієнтованою на зменшення цінового тиску на громадян. Її варто продовжувати. Новий голова приймає стійку інституцію. Її можна зберегти або намагатися зруйнувати. Він уже зробив заяву, що налаштований формувати свою команду правління. Це потенційно ризикований план. Адже інструментом забезпечення послідовної політики Нацбанку є довгострокові контракти з членами правління. Якщо Шевченко буде витискати людей, які мають контракти і готові працювати далі, це призведе до конфліктів усередині НБУ. Також ризикуємо повернутися до ситуації часів Януковича, коли голова НБУ одноосібно приймав усі рішення", - пояснює Вишлінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначили нового голову Нацбанку

За його словами, зранку гривня уже відреагувала на нове призначення – вона трохи девальвувала.

"Це означає, що учасники валютного ринку очікують, що новий голова НБУ проводитиме м'якшу грошову політику. Тобто продаватиме кошти в більших обсягах і менше озиратиметься на стабільність національної валюти. Крім того, розуміємо, що є інтерес олігархів - щоб отримувати якомога більше грошей з експорту сировини, треба мати слабку гривню", – підсумував економіст.

Голова правління Нацбанку Яків Смолій 1 липня написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимиру Зеленському. У Нацбанку заявили про систематичний політичний тиск. Наступного дня президент передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Смолія. 3 липня Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Зараз ви читаєте новину «Професійний банкір, але без досвіду в питаннях курсової політики: що відомо про нового голову Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути