Ексклюзиви
четвер, 10 грудня 2020 07:45

"За два приховані "Мерседеси" буде 51 тисяча штрафу"

— Законопроєкт компромісний. Треба прийняти його, щоб почав діяти до кінця року й ми не порушили систему електронного декларування, — каже голова Верховної Ради 37-річний Дмитро Разумков у сесійній залі 4 грудня.

Парламент 289 голосами повернув кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Вніс зміни до Кримінального кодексу. Спікер підписав документ і передав президенту.

Якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на понад 9 млн грн, передбачено штраф від 51 тис. до 85 тис. грн. або громадські роботи від 150 до 240 год. Можливе обмеження волі до двох років із позбавленням права займати посади до трьох років. За брехню від 1,3 до 9 млн грн і умисне неподання — штраф від 42,5 тис. до 51 тис. грн або громадські роботи з позбавленням права займати посади до трьох років.

Раніше за брехню в декларації на понад 500 тис. грн та умисне неподання даних загрожувала тюрма. Відповідальність стосувалася народних депутатів, суддів, державних службовців, посадовців державних і комунальних підприємств, депутатів місцевих рад, чиновників місцевого самоврядування. Зараз максимальне покарання — обмеження волі. Такі засуджені перебувають у кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства. Можуть носити цивільний одяг, користуватися комп'ютером, мати мобільні телефони, витрачати гроші без обмежень.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков закликав президента накласти вето.

— Зараз, сплативши штраф, можна не подати декларацію й приховати набуте в корупційний спосіб, — заявив голова НАЗК.

27 жовтня Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірну інформацію в деклараціях. Призупинив повноваження НАЗК перевіряти дані в них. Рішення ухвалив за поданням нардепів з "Опозиційної платформи — За життя" і партії "За майбутнє".

— Статтю потрібно вичищати. Вимушено поспіхом ухвалили рішення, яке юридично дивне. А відповідальність — слабка, — каже 40-річний Ярослав Юрчишин, народний депутат від "Голосу", заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики.

— Раніше недостовірна інформація в деклараціях була кримінальним злочином, зараз — кримінальний проступок, це м'якша форма. Чи не забрали в НАБУ можливість розслідувати такі правопорушення? Може виявитися, що ­адвокати звертатимуть на це увагу й зібрані бюро факти не враховуватимуть.

Оптимальним рішенням було б вето президента. Він має поставити умову Верховній Раді — підпише закон, якщо додадуть пункт про ув'язнення і знизять поріг, з якого починається відповідальність. Вето підштовхне парламентську більшість проголосувати.

Підняти планку до 9 мільйонів запропонували ОПЗЖ і "За майбутнє". Ця межа — надзвичайно висока. Пояснити її логічно неможливо. За два незадекларовані "Мерседеси" класу люкс буде 51 тисяча штрафу. Обмеження волі, штраф і можливість звільнення після каяття робить норму фактично недієвою.

Кримінальну відповідальність потрібно було повернути до кінця року. Інакше з 2021-го не існувало б покарання за брехню в декларації. Це призвело б до повного розриву з міжнародними партнерами. З того, що мені відомо, представники Євросоюзу критично оцінили послаблення відповідальності. Таке рішення не покращить співпрацю.

— Це імітація. Депутати не хочуть мати дієву систему протидії корупції. Всі кричать — це компроміс. Чий? Злодіїв і шахраїв? — каже правник Віктор Чумак, 62 роки.

— Коли Україна підписувала з Євросоюзом угоду про безвіз, умовою було покарання за брехню в деклараціях. Тобто позбавлення волі. Зараз — її обмеження. Це спецгуртожиток. Там треба відмічатися і час від часу проживати. Прийшов, переночував і пішов. Добре, що є позбавлення права займати посади на три роки. Але можна було й назавжди.

Зараз через рішення Конституційного суду НАЗК не має права перевіряти декларації, працювати з реєстрами, контролювати спосіб життя, відстежувати конфлікти інтересів. Ситуація на руку проросійським силам. Наголошуватимуть, що реформи в країні неможливі, щоб Євросоюз від нас відвернувся.

Це вигідно і 90 відсоткам політиків і чиновників, прокурорам, суддям, депутатам. Ніхто не хоче, щоб їх контролювали. А президент Зеленський сам попався на антикорупційній системі (торік родина Зеленського провела операції з купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики на понад 5 млн грн і не внесла дані до декларацій. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «"За два приховані "Мерседеси" буде 51 тисяча штрафу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути