середа, 26 травня 2010 07:30

"Раніше пішу ходу влаштовували націоналісти, а зараз сама влада"

Автор: фото: Наталя Таванець
  Міністр культури Михайло Кулиняк (у центрі зліва направо), голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб та його заступник Анатолій Чабан виходять із Канівського музею Шевченка, який перебуває на реконструкції. Його вони оглядали 22 травня 20 хвилин
Міністр культури Михайло Кулиняк (у центрі зліва направо), голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб та його заступник Анатолій Чабан виходять із Канівського музею Шевченка, який перебуває на реконструкції. Його вони оглядали 22 травня 20 хвилин

У Каневі Черкаської області відбулися 149-ті роковини перепоховання Тараса Шевченка. Після панахиди в Успенському соборі люди пішки подолали 7 км до Тарасової гори.

Попереду йдуть люди у вишиванках та бутафорських шароварах. Несуть портрет Шевченка та кількадесят жовто-блакитних прапорів. За ними — губернатор Черкащини Сергій Тулуб, його новопризначені заступники й голови райдержадміністрацій, голова обласної ради. Посадовців по периметру стережуть кілька десятків охоронців. До колони нікого не підпускають.

Продавці магазинів уздовж дороги зачиняють двері й вибігають на вулицю, дивляться ходу.

— Раніше так націоналісти проти влади протестували, а зараз сама влада ходить, — зітхає канівка років 50, яка замітає біля свого двору.

Голову колони охоронці оточили кільцем. Простих людей до чиновників не підпускали. Журналістів просили пред"явити документи. У кореспондента "ГПУ" п"ять разів перевіряли посвідчення. Проте навіть після цього до посадовців не пускали.

Під Тарасовою горою до колони приєднується Михайло Кулиняк, міністр культури. Чиновники піднімаються сходами й кладуть квіти до пам"ятника Шевченку.

Охоронці заблокували сходи до пам"ятника

— При Богдані Хмельницькому українська нація народилася, заявивши про себе світові. Тарас Шевченко дав їй самоусвідомлення, — говорить Сергій Тулуб, 56 років.

Охоронці заблокували сходи, що ведуть до пам"ятника. Територію довкола обгородили смугастою стрічкою. Виступ губернатора частина людей не чує, бо не встигла піднятися на гору. А частина спостерігала за дійством з нижнього майданчика меморіального комплексу. Люди нарікають. Один каже, знайомого міліціонера із Золотоноші підняли о третій ночі й "погнали в Канів". Мовляв, має приїхати президент Віктор Янукович.

Сергій Тулуб прямує до музею Шевченка. Споруда обгороджена зеленим будівельним парканом. Сьомий рік триває реконструкція. Губернатор обіцяє завершити її цього року до Дня незалежності.

— Робота потужна йде. Ви ж бачили, поставили нові зупинки, нові лавочки. У Міністерстві культури йде погодження експозицій. Учора  зустрічався з міністром фінансів, він сказав, що фінансування буде. На решту запитань вам відповість міністр культури. Ось він тут, можете спитати, — Тулуб показує на Михайла Кулиняка й гукає його.

Губернатор іде оглядати музей. Журналістів за ним не пускають.

Зараз ви читаєте новину «"Раніше пішу ходу влаштовували націоналісти, а зараз сама влада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути