вівторок, 12 лютого 2008 17:07

Партія регіонів шкодить своєму рейтингу

Сьогодні вранці Верховна Рада вкотре не змогла розпочати роботу. Уже кілька тижнів її блокувала опозиція.

Формальним приводом для блокування став лист керівників держави до генсека НАТО, надісланий у середині січня. У ньому йшлося про прагнення української влади  приєднатися до Плану дій з набуття членства в Північноатлантичному альянсі на квітневому саміті в Бухаресті. Опозиція вимагала спочатку відкликання підпису голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, тепер каже про проведення референдуму щодо приєднання України до блоку.

— Головною метою є довести, що коаліція не зможе нормально працювати, вбити клин усередину коаліційних рядів. Вимоги референдуму — лише привід, — зауважує політолог Олексій Гарань, 48 років. — "Регіонам" просто не вистачає аргументів. Тому вони почали згадувати гасла про НАТО, за допомогою яких ще 2004 року впливали на свій електорат.

Політолог Олександр Дергачов, 57 років, додає:

— Нинішній розклад політичних сил став несподіваним для Партії регіонів. Нині вона перебуває у внутрішній кризі й поділена на групи. "Регіонали" не були готові до переходу в опозицію. Політична стабільність у країні їм не підходить, бо ризикують втратити власні політичні перспективи.

Водночас експерти впевнені: така поведінка Партії регіонів може негативно позначитися на її популярності. На думку Олександра Дергачова, нинішнє блокування парламенту фактично залишає президента та прем"єра єдиними діючими гравцями. Й у цьому значенні його затягування грає проти самих же "регіоналів".

Непоганою є рекомендація Віктора Балоги

— Більшість українців негативно сприймають те, що робиться в парламенті, — наголошує Олексій Гарань. — Виборці не розуміють причин блокування. Рейтинг Партії регіонів падатиме. Вони вже перегнули палицю й зайшли настільки далеко, що стали заручниками своїх же гасел. Коаліція всіляко намагається показати: уряд все одно працюватиме. Парламент розблокують, навіть якщо доведеться голосувати в іншому приміщенні.

Як компроміс спікер Арсеній Яценюк запропонував відкласти питання про проведення референдуму щодо вступу до Альянсу доти, доки НАТО не визначиться з українським запитом. Олексій Гарань називає цю пропозицію спонтанною. Він вважає єдиним виходом компроміс між коаліцією та опозицією.

— Непоганою є рекомендація Віктора Балоги щодо збору 227 депутатських підписів під листом керівництва держави до генсека НАТО, — зауважує політолог. — Такий крок справді міг би засвідчити спроможність більшості здійснювати свої парламентські функції. Зібрати ці підписи цілком реально. Їх поставлять усі члени коаліції.

— Багато що залежатиме від президента — від того, з чим саме він повернеться з Москви та що зможе запропонувати опозиції, — каже про можливий подальший розвиток подій директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 38 років. — А також від того, як ефективно діятиме спікер та наскільки опозиція буде готовою до компромісу, на які саме варіанти погодиться.

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів шкодить своєму рейтингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути