пʼятниця, 15 серпня 2008 17:41

Міністрові Шандрі стало соромно за своїх колег

Міністр надзвичайних ситуацій 45-річний Володимир Шандра виступає за впровадження обов"язкового страхування житла від стихійних лих. Про це він заявив під час учорашньої прес-конференції щодо перших підсумків паводка на Західній Україні.

У залі Кабміну збираються майже півсотні журналістів. Приходить працівниця прес-служби уряду. Просить:

— Колеги, розійдіться, щоб міністр пройшов.

За кілька хвилин біля дверей з"являється Шандра. Пропускає журналістів, які запізнилися. Потім заходить сам.

Каже, що за кілька днів випала тримісячна норма опадів. У західному регіоні підтоплені понад 40 тис. будівель, пошкоджені майже тисяча автомобільних та пішохідних мостів.

— Люди до останнього не вірили, що буде вода, — зазначає міністр. — Коли рятувальники приходили до них, то вони казали, що живуть у своїх будинках вже більше двадцяти років і не хочуть відселятися. Запевняли: підтоплення не буде. Через це вже під час повені нам довелося рятувати близько п"яти тисяч людей.

Володимир Шандра додає: через це слід зафіксувати в законі механізм примусової евакуації людей у зоні стихійного лиха.

— Також треба законодавчо ввести страхування від стихійних лих, — продовжує міністр.

Час од часу він дивиться у свої записи. Зазначає, що за страхування житла вартістю 100 тис. грн щороку доведеться витрачати по 150 грн.

— Це не такі вже й великі гроші. Але буде впевненість, що ти отримаєш кошти, за які можна побудувати нову оселю. Бо другого виходу немає, якщо ми не хочемо знову витрачати бюджетні гроші на стихію. Щоправда, треба індивідуально підійти до тих, хто в змозі платити, й до малозабезпечених, — уточнює він.

Міністр зауважує, що нині МНС розробляє відповідний законопроект. Сподівається, що Верховна Рада ухвалить його до кінця року. За словами Шандри, він також наполягатиме на обов"язковому страхуванні державного майна — мостів і дамб.

У Володимира Шандри запитують, чому на Західній Україні продовжують вирубувати ліси, які стримують воду та зсуви ґрунтів.

— Вирубка лісів — компетенція не нашого міністерства. За це несуть відповідальність інші відомства, — опускає очі він. — Але справді, кожне дерево може стримувати до двох тонн води. До того ж вирубку часто проводять із порушенням усіх норм. Залишаються гілки, коріння, які забивають русло річки й не дають воді нормально бігти.

Зараз ви читаєте новину «Міністрові Шандрі стало соромно за своїх колег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути