четвер, 08 липня 2021 06:31

Із Нацбанку пішли 11 топпосадовців

11 чиновників Національного банку оголосили про звільнення.

30 червня дев'ятеро керівників департаменту ліцензування пішли з посад, стверджуючи, що "регулятор далеко відійшов від стандартів роботи". Пізніше про звільнення заявив директор департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук. І директор департаменту супроводу кредитів Олег Новаковський. Зазначив, що Нацбанк повертається до совкових практик.

16 липня торік Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку. Його попередник Яків Смолій заявив, що його відставка є протестом проти політичного тиску на НБУ.

— Погано, що люди йдуть. І роблять це публічно. Це означає погіршення якості управління, — каже 46‑річний Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

— Колишня глава НБУ Валерія Гонтарева збудувала таку систему, де важливу роль грали комітети (це консультативно-дорадчі колегіальні органи Національного банку. — ГПУ). Була неофіційна практика, якщо якийсь із комітетів виступав різко проти, то рішення не приймали.

Чинний голова НБУ Кирило Шевченко за рік вибудував управлінську вертикаль. Це найбільше непокоїть. Він може, як за часів Януковича, в Нац­банку приймати політично обумовлені рішення, а не професійні. Є дзвінок з Офіса президента — потрібно дати банку гроші, щоб він профінансував Укравтодор. А працівники не хочуть брати участь у тому, за що буде соромно.

В українській системі держуправління не вистачає професіоналів. Людей після 2014‑го збирали з різних середовищ, поштучно. Коли вони йдуть, їхні місця займають або менш досвідчені, або без досвіду, або ті, хто користуються особистою довірою голови правління.

Зараз ви читаєте новину «Із Нацбанку пішли 11 топпосадовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути