Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 18:45

Грузини кажуть, що Ющенка та Саакашвілі прослуховує Росія

Нещодавно одна з інтернет-газет розмістила аудіозапис розмови нібито між президентами України Віктором Ющенком та Грузії Михаїлом Саакашвілі.

Двоє чоловіків, голоси яких нагадують голоси лідерів двох держав, обговорюють політичну ситуацію в Україні. Саакашвілі нібито хвалить Ющенка за рішучість під час політичної кризи. Переконує, що більшість європейських лідерів підтримують ідею дострокових виборів в Україні.

Власне, нічого скандального в розмові немає. Однак таким є сам факт прослуховування вищих посадових осіб двох держав.

46-річний народний депутат від Партії регіонів Володимир Сівкович каже, що президентів прослуховувати вигідно всім, у кого є така можливість.

— Якщо президент робить якусь дурницю, то це викидають, — розповідає нардеп. — Просто показують, що вийшов оцей запис, вийде ще багато чого іншого. Як попередження.

Сівкович запевняє, що спіймати подібних шпигунів майже неможливо.

— Наша Служба безпеки може тільки піаритися, нічого ловити вони не будуть, — каже. — Це підслуховувала або спецслужба, або людина, яка має доступ до комутатора.

У свою чергу частина депутатів парламенту Грузії звинувачують у підслуховуванні Ющенка та Саакашвілі Росію.

Роздруківки телефонних розмов перших осіб України стають відомими широкому загалу вже не вперше. Кілька місяців тому в Інтернеті з"явилися розшифровки розмови між головою Верховної Ради Олександром Морозом, 63 роки, та одним з іноземних послів. Спікер підтвердив, що така розмова справді була. Соціалісти звинуватили у прослуховуванні Службу безпеки України. Було проведено службове розслідування, але звинувачення не підтвердилися.

41-річний народний депутат від БЮТу й колишній заступник глави СБУ Андрій Кожем"якін має свої рецепти того, як уникнути оприлюднення своїх розмов:

— Найкращий спосіб для тих, хто не хоче з"являтися в газетах, — це просто нічого не казати зайвого в телефон. Бо це все вийшло вже з-під контролю.

Кожем"якін каже, що не знає, чи прослуховують його власний телефон. Хоча все одно остерігається.

— Я дуже обережно розмовляю по мобільному, — каже.

Він нагадує, що за незаконне прослуховування передбачено ув"язнення строком до п"яти років. Розмови ж українських громадян можуть записувати лише за санкцією суду.

Сівкович говорить, що техніка для підслуховування мобільних телефонів коштує від $100 тис. і вище. Залежить від того, скільки абонентів одночасно можна прослуховувати. Її може обслуговувати одна людина. Виробляють такі пристрої у Росії, Канаді, Америці, Німеччині та в кількох азійських країнах.

— В Україні роблять, але вона не дуже хороша. У нас виготовляють елемент до російської техніки, — додає Сівкович.

Нещодавно СБУ викрила комерційну охоронну структуру, яка вела незаконне прослуховування і стеження. Спецслужба вилучила матеріали та апаратуру.

— Там є роздруківки телефонних з"єднань посадових осіб, відомості про відомих українському суспільству громадян, — розповідає в.о. керівника СБУ Валентин Наливайченко.

"Жучки" можна купити на ринку

Техніка, яка колись була доступною лише для спецслужб, тепер широко використовується у побуті. У багатьох інтернет-магазинах за $100 можна придбати маленький навушник для мобільного телефону. Він повністю міститься у вушному каналі. Таким чином можна зовсім непомітно користуватися мобільним. В інтернет-магазинах значиться, що він призначений для студентів — щоб вони успішніше могли складати іспити.
Кажуть, що на київському радіоринку продаються частотні радіосканери. З ними можна підслуховувати будь-який мобільний чи радіотелефон. Також нібито там продаються "жучки" розміром із сірникову головку. Щоправда, за використання цих пристроїв можна потрапити за ґрати на термін до п"яти років.

Зараз ви читаєте новину «Грузини кажуть, що Ющенка та Саакашвілі прослуховує Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути