пʼятниця, 09 серпня 2019 07:15

"Гроші не мали значення на виборах"

22 політичні партії оприлюднили звіти про витрати з виборчих фондів. Найбільше грошей на позачергові парламентські вибори пішло у "Слуги народу" — 114,7 млн грн. Інші партії, що пройшли в парламент, задекларували: "Голос" — 105,7 млн грн, "Європейська солідарність" — 99,5 млн грн, "Батьківщина" — 87,2 млн грн, "Опозиційна платформа — За життя" — 65,6 млн грн. Витрачали їх переважно на телевізійну рекламу.

— Під час цієї кампанії гроші були менш важливі, ніж на попередніх виборах. Ми побачили технології, що працюють без них. Підкуп не спрацював. На результат серйозно вплинула лише діяльність президента і партії "Слуга народу". Участь цієї політсили перетасувала всі карти, — каже політичний експерт 24-річний Богдан Бондаренко.

— У "Слуги народу" немає базового електорату — виборців, які голосують за політичну силу за будь-яких умов. У решти партій ядерні електорати є — сформовані за віком чи територією. Вони мобілізовували тільки свого виборця, не намагалися перетягнути голоси конкурентів. Тому "Слуга народу" й виграла.

— Традиційно гроші йшли на "засівання округів" — тобто різну допомогу на межі підкупу. І на рекламу, — говорить політолог 35-річний Петро Олещук.

— Далеко не все партії працюють офіційно. Ту ж "соціальну допомогу" ніхто світити не буде. Її видають виборцям через благодійні фонди. Вказані у звітах гроші — невеликі. Кампанія передбачає значно більші витрати.

У "Слуги народу" ефективно використали рекламу. У Радикальної партії була стратегія, але вони не вписалися в нову політичну реальність. Свого часу Ляшко переміг за рахунок скандальних витівок. Обіцяв старих політиків притягнути до відповідальності, всіх покарати. Але не зробив. Тому суспільство почало шукати інших героїв.

У нас є закони, що визначають — кампанія має оплачуватися з виборчих фондів. Але так не є — багато витрат оплачують готівкою, неофіційно. Бо партії не можуть пояснити, звідки в них гроші. Ніхто з них не існує на членські внески.

Тому зараз актуальним є питання про покарання за політичну корупцію.

111 795 535 гривень Радикальна партія Олега Ляшка витратила на парламентську кампанію. Ця сума вказана у звіті партії, оприлюдненому на сайті ЦВК. На виборах політсила набрала 4,01% і не пройшла до Верховної Ради. Один голос обійшовся партії в 198 грн. На парламентських виборах 2014 року партію Ляшка підтримали 7,44% виборців, 22 депутати зайшли у Раду. Тоді на кампанію політсила витратила понад 73 млн грн.

Один голос "Слузі народу" обійшовся у 19 гривень

Комітет виборців визначив, у скільки кожній партії обійшовся голос виборця. Для цього додали офіційні витрати партії і співставили з кількістю набраних голосів. Що менше громадян підтримали політсилу — то дорожче "коштував" голос.

"Слузі народу" кожен голос обійшовся у 19 грн, "Опозиційній платформі — За життя" — 34, "Батьківщині" — 76, "Європейській солідарності" — 88, "Голосу" — 129 грн.

Серед партій, що брали участь у виборах, найдорожчим він став для об'єднання "Факел" із Білої Церкви — 861 грн. Вони витратили 6,5 млн грн і набрали 7739 голосів. Найменше витратилася "Партії Шарія" — 26 грн. Обидві не пройшли у парламент.

— Ми побачили скромні цифри політсил, — каже 46-річний Олексій Кошель, голова Комітету виборців України. — У звітах не зафіксована оплата працівникам виборчих штабів. Ідеться про сотні людей, залучених у вибори.

Зараз ви читаєте новину «"Гроші не мали значення на виборах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути