пʼятниця, 20 липня 2018 05:30

"Жодна сільська гулянка не обходилася без гармоніста"

Автор: Андрій Чернега
  Іван Сухий із міста Жашків Черкаської області 21 рік тому організував Музей гармоніки. У ньому представлені понад 100 раритетних чи оригінальних інструментів. У колекції чимало експонатів, які виготовив сам. На знімку один із них — музична лопата
Іван Сухий із міста Жашків Черкаської області 21 рік тому організував Музей гармоніки. У ньому представлені понад 100 раритетних чи оригінальних інструментів. У колекції чимало експонатів, які виготовив сам. На знімку один із них — музична лопата

— Якось мої учні захотіли навчитися грати на гармошці латиноамериканську пісню "Деспазіто". Я такого й слова не знав. Але допоміг вивчити. Зняв на відео, як діти грають. Виклав у Ютуб. Той запис переглянули 88 тисяч разів. Діти прокинулися популярними, — розповідає 60-річний Іван Сухий із Жашкова Черкаської області.

Іван Іванович 41 рік працює викладачем у музичній школі. 2006-го заснував Музей гармоніки. У ньому представлені понад 100 раритетних або оригінальних інструментів. Зокрема, гармонь анархіста Нестора Махна та три експонати, що належали російському гармоністу-віртуозу Петру Невському (справжнє ім'я Петро Ємельянов. — ГПУ). Найстаріший інструмент музею — гармонь 1890 року.

— Я всіх тут зустрічаю. Буває по три екскурсії на день. І щоразу — гармонь звучить. Тому старався й вас так — щоб традиції не змінювати, — Іван Іванович грає на гармоніці біля входу. Одягнений у білу вишиту сорочку, білі штани й широкий жовто-блакитний пояс із гербом і китицями. — Зробити музей гармоніки допомогли 44 меценати. Експонати розмістилися в кімнаті музичної школи, але до неї зробили окремий вхід.

На полицях і стільцях стоять гармоніки різних розмірів.

— Музей занесли до Книги рекордів України. Він єдиний такий. Багатофункціональним вважають — експонати можна брати та грати на них, — продовжує Іван Сухий. — У музичній школі є клас гармоніки. Майже 28 років керую дитячим ансамблем гармоністів. У ньому 30 учасників. На репетиції в музеї збираємося. Маємо відзнаки 132 конкурсів. З них 38 — міжнародних. Для найменших придумав іграшкові інструменти. Поролонові вареники, що пищать. Діти бавляться. Я ж спостерігаю — у кого є музичний слух.

Протягом навчального року щодня ламаються два-три інструменти — всі ремонтую. Дітей ніколи не сварю, бо вони стараються.

Щоб гармоніки довго служили, їх треба зберігати в сухому місці. Але не повинні лежати. Якщо не використовувати — почнуть ламатися. Тому всім охочим дозволяю грати.

Професійних гармоністів в Україні немає. У нас ніде не вчать грі на цьому інструменті. Його вважають сільським, шароварним. Та я доводжу, що гармонь може конкурувати з іншими. Має оригінальний звук. Навчитися грати просто, тому жодна сільська гулянка не обходилася без баяніста-гармоніста.

У різних країнах цей інструмент має свої особливості. У білоруських замість кнопок — клавіші. Називається рояльною гар­мошкою. А італійські гармоніки мають один рядок кнопок.

У колекції музею чимало інструментів, які виготовив Іван Сухий. Один із них — музична лопата.

— 1990-х побачив у журналі "Играй гармонь" таку. Її зробив московський гар­моніст Сергій Сметанін, — розповідає Іван Іванович. — Я поїхав до нього, сфотографував. І зробив кращу. У нього була труба від пилососу й без ладів. Я ж взяв справжню лопату й зробив лади — стала звучати нефальшиво.

Вручну роблю міні-гармоніки. Дві змайстрував на честь народження доньок, назвав "Оксанка" й "Леся".

Тарас Шевченко грав на гармоніці

— У своїй російськомовній повісті "Капітанша" Тарас Шевченко розповідає про подорож із Москви в Україну. Пише, як у місті Орел купив на базарі тульську гармоніку, — говорить Іван Сухий. Він написав наукову роботу про Тараса Шевченка та гармоніку.

— Доки їхав до Чернігівської губернії — грав на ній. А потім зустрів дівчину Олену й навчив її грати на гармошці. Цим інструментом розрахувався з її батьком за ночівлю.

Багато дослідників вважають, що це художній вимисел. Та я впевнений, що він грав на гармошці. Влучно пише про це: "… полежу в фургоне, да и вылезу из него, пройду версту-другую пешком, да и опять в фургон, поиграю на гармонике, а Ермолай попляшет: "Почаще, барин!" Я ему и почаще заиграю". Мовою гармоністів — це означає грати швидку музику.

Зараз ви читаєте новину «"Жодна сільська гулянка не обходилася без гармоніста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути