Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 05:35

"За тиждень до відходу ожив. Сказав, писатиме спогади"

"За тиждень до відходу ожив. Сказав, писатиме спогади"
Павло Щириця працював редактором та оператором. На студії "Укртелефільм" зняв більше 10 стрічок

Справили сороковини за журналістом, кіно- і телеоператором Павлом ЩИРИЦЕЮ. Помер 18 вересня у Києві в 9-й міській клінічній лікарні. Йому було 82 роки.

— Із Павлом Степановичем приятелювали понад 60 років, — розповідає президент Історичного клубу "Холодний Яр" 61-річний Роман Коваль. — Він був племінником холодноярського отамана Якова Мамая-Щириці, а також другом і однокурсником В'ячеслава Чорновола. Говорив, що за проханням Чорновола переховував у квартирі друкарські шрифти для публікування підпільного антирадянського "Українського вісника". Павло Тичина запрошував його бути секретарем, але молодий Павло вважав те завеликою честю для себе. Він — тепла й добра людина. Останнім часом спілкувалися рідко: вітали один одного з днем народження. Багато років Павло Степанович хворів. Ревматоїдний поліартрит викрутив йому суглоби, але він не здався. За тиждень до відходу ожив. Племінникам сказав, що писатиме спогади. Навіть почав. Однак хвороба підкосила.

Павло Щириця народився в селі Боровиця Чигиринського району на Черкащині. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Працював на телебаченні редактором та оператором. На студії "Укртелефільм" зняв більш як 10 стрічок. Зокрема, "Київська весна", "Якби я був чарівником", "Балтійські родичі слов'ян", "Андрій Малишко".

Останні роки працював випусковим редактором Українського радіо. Викладав операторську майстерність у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. В нього залишилися син Олександр, донька Тетяна, онуки та правнуки.

Зараз ви читаєте новину «"За тиждень до відходу ожив. Сказав, писатиме спогади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути