неділя, 22 квітня 2007 16:08

Віктора Тимощука врятували земляки

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Рідних братів Віктора (ліворуч) та Олександра Тимощуків виписали з Рівненської обласної лікарні перед Великоднем
Рідних братів Віктора (ліворуч) та Олександра Тимощуків виписали з Рівненської обласної лікарні перед Великоднем

16-річний дубенчанин Віктор Тимощук пролежав чотири тижні в реанімаційному відділенні Рівненської обласної лікарні. Кошти на лікування хлопця збирало ціле місто. Перед Великоднем юнак повернувся додому.

Двері оселі Тимощуків відчиняє старший син Олександр, 20 років.

— Вітя ще дуже слабкий, — каже. — Навіть у коридор виходити йому небезпечно — протяги, ще якусь інфекцію підхопить.

Батьків удома нема — 48-річна Марія та 51-річний Микола подалися у справах до міста. Віктор — блідий, худорлявий, права рука зігнута у лікті.

— Я й не думав, що таке може трапитися, — говорить, сідаючи на диван. — На брусах біля стадіону з хлопцями підтягувалися. У мене сильно рука заболіла, подумав, що потягнув. Розповів про це вдома, мама повела в поліклініку. Там подивилися, наклали гіпсову пов"язку. На третій день рука спухла, боліло нестерпно. Я пов"язку скинув — не міг більше терпіти. Ні вдень, ані вночі спати не міг. Таблетки не допомагали.

Віктора направили до обласної лікарні. Кілька днів не могли встановити діагноз. Нарешті батькам сказали, що у сина гнійний остеомієліт правої плечової кістки. Його стан погіршувався.

— У реанімації постійно під крапельницями лежав. Їсти не хотів, схуднув дуже, — продовжує Сашко. — Мама наша дні й ночі у коридорі відділення просиджувала. Вона посивіла за нас. Я ж тоді теж до лікарні потрапив — хулігани на вулиці побили. Спочатку в Дубні лікувався, потім перевели до обласної лікарні. Мама розривалася між нами — від моєї палати до братової бігала.

У реанімаційному відділенні Віктора прооперували, поставили дренажні трубки, аби з ран виходив гній. Та після операції хлопцеві не полегшало. Медики виявили у нього двостороннє запалення легенів, гній у нирці, зараження крові.

— Кров тричі переливали, — каже Віктор. — Дякую родині, знайомим — усі відгукнулися. 18 донорів мав.

Кров тричі переливали — від вісімнадцяти донорів

У кімнату заходить Марія Тимошук — саме повернулася з магазину. Вітається і відразу марлеву пов"язку на обличчя пов"язує. Каже, що нездужає трохи, а Вікторові зараз вкрай небезпечно хворіти.

— У нас усе на раз трапилося, — жінка сідає біля синів і втирає сльози. — У мене тато помер, Сашка хулігани побили, меншенький Володя — йому 13, з дитинства на інсуліні — пальця у школі зламав. І тут така біда з Вітею. Я не працюю, чоловік на групі по інвалідності. Де ми гроші ті взяли б, аби не люди?

Дубенчани зібрали для Тимощуків близько 50 тис. грн. Збір пожертв ініціював отець Богдан, настоятель Спасо-Преображенського храму, до якого ходить родина. Коштами допомогли влада міста, району, місцеві фірми, Червоний Хрест.

— Боюсь дуже когось не згадати, — каже Марія Тимощук. — Якби не Бог та не люди — страшно подумати, чим це закінчилося би. Щодня на лікування витрачали по 2,5 тисячі гривень. Я постійно у чорній хустині їздила до Рівного. То мене хто не зустріне, перепитує: "Що? Вітя помер?!". А я кажу: "Та ні! То я в жалобі за татом". А як сорок днів по ньому минуло, то змінила хустину на яснішу.

— Я коли в реанімації до тями прийшов, мені сон приснився: біля стадіону з друзями бігаю, — згадує Віктор. — Клас у нас дружний, однокласники із керівничкою Оксаною Римівною Пивоварчук приїздили до мене. А коли виписали, на третій день Пасхи з уроків втекли мене провідати.

— Він уже до школи йшов би, та ми його не пускаємо — слабкий дуже. Гляньте он, який худющий, — Сашко обережно торкається братового плеча.

Віктора виписали з лікарні перед Великоднем. Порадили розробляти руку, а через кілька тижнів навідатися на огляд.

— Я придумав собі таку вправу — мочалку в руці стискаю. У суботу міг лише два рази стиснути, а зараз — усі 20, — хвалиться хлопець.

Тимощуки кажуть, що пережили найщасливіший родинний Великдень.

— Вітя з нами до церкви не ходив, удома до четвертої ранку службу по телевізору дивився, — каже Сашко. — Його за день перед тим отець Богдан дома посповідав і причастив. Розговлялися вже всі разом.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Тимощука врятували земляки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути