четвер, 02 грудня 2010 05:00

"Від ложок на руках пухирі"

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Школярі села Новоселиця на Хмельниччині створили козацький ансамбль шумових інструментів ”Веселі музики”
Школярі села Новоселиця на Хмельниччині створили козацький ансамбль шумових інструментів ”Веселі музики”

Десяток школярів села Новоселиця Полонського району Хмельниччини, важко сопучи, несуть валізи з інструментами сходами вниз. У класі ставлять на підлогу. Відкривають одну. Дістають молоток, косу, підкову, круглу залізну запчастину від трактора. В іншому чемодані лежать велика алюмінієва ложка, тертка для буряків, алюмінієві кришки.

— Ох, знали би ви, скільки ці кришки відіграли, — каже 64-річний Василь Чумак, керівник козацького ансамблю шумових інструментів "Веселі музики". — А це баняки. Підставку для них я сам удома зробив, із розкладушки.

Гурт грає на понад 100 предметах.

— На всьому, що бринить, дзинчить, брякає. Першим нетрадиційним інструментом була стара пральна дошка. Проведеш по ній дерев'яною ложкою, і такий дивний виходить звук.

Дівчата грають на сопілках, Василь Чумак на баяні. Посередині хлопець б'є в барабан. Інший на бляшанках із-під кави різної величини вистукує в такт. На шматку холодильної установки дзеленчить інший учасник.

— Вообше-то я граю на дезодорантах, косі й сковорідці, — каже Владислав Нікончук, 11 років. — Але можу і на холодільніку.

— Та ми можемо грати на любому інструменті, — втираючи піт із чола, каже 9-річний Андрій Писаренко. Він вистукує на баняках. — Два роки тому я пішов подивитися, як грають старші. Ой, як же понравилося!

В ансамблі 25 школярів. Василь Чумак нікого сам не приймає до гурту.

— Діти рішають, кого брати. Приходить дитина. Вибирає інструмент: косу, підкову, кришки — і грає. А діти кажуть, беремо чи ні.

Василь Чумак 1965-го за направленням колгоспу закінчив 10-місячні курси хормейстерів-баяністів. Працював учителем співів у школі, дитсадку. Тепер на пенсії, але має кілька годин уроків музики.

— Я виріс у бідній сім'ї. Батька не було. Мама мені пообіцяла: коли буду в сьомому класі, купить гармошку. Минув час. А я кажу: "Мамо, я вже у сьомому класі, а гармошки не купили!" Без сліз не можу це згадувати, — витирає долонею очі.

Торік ансамбль їздив на гастролі до Польщі.

— Там під час виступу розлетілася бутилка. Добре, що нікого осколками не поранило. А в Хмельницькому в залу полетів кусок зламаної ложки, але то пусте. От нам би спонсора. А то за свої гроші багато не наїздиш. У Хмельницькому грали на агровиставці, заробили 925 гривень.

Ансамбль репетирує двічі на тиждень по 1,5 год.

— Більше фізично важко. Від ложок на руках пухирі, на колінах — синяки. Діти вдома тренуються. Батьки скаржаться, що не дають їм спокою з тим гупанням.

Василь Георгійович із дружиною 58-річною Надією Василівною тримає корову, сім свиней, 30 курей, кролів, має собаку і двох котів. Син і донька живуть окремо.

— Ану, Олег, покажи, як свистить соловейко, — звертається до одного з учнів.

12-річний Олег Хомчук бере тонкий поліетиленовий пакет. Кінчик затискає губами. Втягує і видуває повітря.

Діжка з-під цвяхів із закріпленою палицею та натягнутою замість струни мотузкою нагадує за звуком контрабас.

Зараз ви читаєте новину «"Від ложок на руках пухирі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути