вівторок, 05 вересня 2017 05:45

"Узяв три пари кросівок і десяток шкарпеток для зміни"

Автор: www.pravda-kr.com.ua
  Олександр Жосан добу біжить марафон у ­Вінниці в серпні цьогоріч. Зупинявся двічі, аби зробити масаж ніг
Олександр Жосан добу біжить марафон у ­Вінниці в серпні цьогоріч. Зупинявся двічі, аби зробити масаж ніг

— Бігаю більш як 30 років. Спочатку це було хобі. А 17 років тому взяв участь у марафонських змаганнях, — розповідає водій 60-річний Олександр Жосан з Олександрії Кіровоградської області. Подолав 45 марафонів. У серпні цьогоріч пробіг за добу понад 125 км.

— У школі захоплювався карате й легкою атлетикою. Так готувався до армії, — продовжує Олександр Карпович. — 10 років хотів подолати марафон на 100 кілометрів. Аж цьогоріч у квітні побіг навколо Одеси.

Найстаршому спортсмену було 86 років. Більшість дистанції він пройшов. Рухалися по трасі назустріч автомобілям. Раз потрапили в екстремальну ситуацію. О 22:00 була майже вільна траса. Пройшов невеликий дощ. Стемніло, тому учасники увімкнули ліхтарики, прикріплені на голові. У всіх були нагрудні номери зі світловідбивачами. Не помітити нас важко. Однак один водій на вантажівці почав нам сигналити. Їхав краєм дороги. Бігунам довелося тікати на узбіччя в багнюку.

Забіг Олександр Жосан здійснив за 15 год. Показав третій результат в особистому заліку. Разом із колегою Ігорем Гайдуком посіли друге місце в командному змаганні.

— Одеси здалося замало, — говорить Жосан. — На початку серпня взяв участь у вінницькому забігу. Фіксованої відстані не було. Переможець той, хто пробіжить найбільше у своїй категорії. Бігли 12, 24 і 48 годин. Я вибрав добу. Подолав 125 кілометрів 620 метрів. Установив рекорд України.

Готувався кілька місяців. Знав, буде спека. Тому вибігав із дому о шостій ранку. Завершував найпізніше о 16:00. Так звикав до високої температури. Ввечері ходив у спортзал. Там тренував прес і спину.

Під час забігу можна було їсти, пити, лежати, стояти. Я за добу жодного разу не зупинявся поспати. Після сну важко знову рухатися. М'язи твердіють.

Давали чотири рази поїсти. Я брав рідкий суп і сьорбав його при швидкій ходьбі. Зупинявся лише ­двічі на 10 хвилин, доки син Костянтин робив масаж ніг. Без цього не завершив би змагання.

Узяв три пари кросівок і десяток шкарпеток для зміни. Натер стопу. За 5 годин до фінішу лопнув водяний мозоль. Болів нестерпно. Довелося темп зменшити. Найбільший біль був у стегнах. Удома три дні відходив. Робив ванни й масажі. На четвертий день почав бігати.

Олександр Жосан тренується самостійно. Його підтримують два сини. Займаються автоспортом і карате. З дружиною розлучився.

— Сам шукав спортивну літературу в інтернеті, — додає Олександр Карпович. — Запитував у професійних спортсменів, як харчуються і тренуються.

Тричі на тиждень по 1,5 години займаюся у спортзалі. Перед самим марафоном за три дні дотримуюся вуглеводної дієти — макарони, банани, горіхи. М'яса не можна. Не вживаю спиртного. Перед вінницьким забігом відзначали день народження сина. Навіть 50 грамів не випив.

Зараз ви читаєте новину «"Узяв три пари кросівок і десяток шкарпеток для зміни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути