вівторок, 27 березня 2007 14:11

Ющенко подарував Ліні Костенко червоні кали

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Президент Віктор Ющенко й поетеса Ліна Костенко зустрілися на творчому вечорі співачки Ольги Богомолець
Президент Віктор Ющенко й поетеса Ліна Костенко зустрілися на творчому вечорі співачки Ольги Богомолець

"Я сьогодні так хвилююся, — каже 41-річна Ольга Богомолець-Шереметьєва. — Туфлі з високими підборами не взула, бо коліна трусяться".

У неділю в столичному Українському домі співачка давала концерт. Кошти від його проведення підуть на лікування дітей із судинними пухлинами. Квитки продавали по 50–75 грн.

Президент Віктор Ющенко заходить до зали за годину після початку концерту. Без родини, в оточенні охоронців. Займає місце у восьмому ряду, поруч із колишнім начальником управління культури столичної адміністрації Олександром Биструшкіним. П"ятеро охоронців стають по обидва боки проходу.

Глава держави приїхав з Національної опери. Там він із дружиною та старшою донькою Віталіною дивився першу дію опери "Ярослав Мудрий". В антракті Биструшкін показує Ющенкові на четвертий ряд, де сидить 77-річна поетеса Ліна Костенко. Дає президентові букет червоних кал. Той дарує їх Ліні Василівні й тричі цілує поетку. Вона, нахилившись, притискається щокою до рук президента.

Ющенко проходить далі по ряду. Разом із Ольгою Богомолець прямують за лаштунки. Костенко в цей час оточують прихильники.

— У мене аж серце розболілося, — притискає до грудей кали. — Дуже давно в театрі Франка був вечір — хтось виступав, хтось співав. Мені було нудно. Аж на сцену вийшла Оля і заспівала пісню на мій вірш "Осінній день". Я закохалася в її голос. І зараз, як чую його, аж падаю, — сміється. — Із моїх віршів зробити романси — треба мати справжній талант. Вона прочитала їх по-новому. А познайомились ми з Олею на могилі поета Івана Світличного, на Байковому кладовищі.

П"ятеро охоронців стають по обидва боки проходу

Кошти від попередніх благодійних концертів Богомолець передала на спорудження пам"ятника правозахисниці Надії Світличній, а також на облаштування могил перепохованих поетів-шістдесятників Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина.

— Ліно Василівно, а можна питання із залу? — гукає жінка в білій кофті.— Чому ваші книжки не перевидаються?

— Мені не до того, — поетеса відвертається від направлених на неї камер і мікрофонів. — Хочу нових книжок. Написала повість про наш час. Він страшний, але треба сміятися. Тому книжка буде веселою.

— Пропустіть, будь ласка, Ліну Василівну. На неї президент чекає, — каже хтось.

Поетку проводять до банкетної кімнати. Там накритий великий стіл. За 10 хв. Богомолець, Костенко та Ющенко виходять. У прочинені двері видно, що пляшки з вином залишилися невідкоркованими. Відкриті лише дві скляні пляшки мінералки "Нарзан".

Під час другої частини концерту президент займає своє місце в залі. Ольга Богомолець виконує пісню "Вершники" на власні слова. Підходить до Ющенка,  затримується на кілька хвилин. Потім повертається на сцену, виконує ще одну пісню. Після неї глава держави йде до виходу. У проході піднімає руки над головою, ніби аплодує. На сцену виносять великий кошик із квітами.

Богомолець-Шереметьєва як співачка перемагала на фестивалях "Оберіг" у Луцьку і на польському "Сопоті". Однак на життя вона заробляє не співом. Ольга Вадимівна — головний лікар клініки лазерної медицини Інституту дерматокосметології ім. Богомольця. Вона — правнучка патофізіолога, президента Української академії наук Олександра Богомольця. Її чоловік, 36-річний юрист Олексій Шереметьєв, зібрав найбільшу в світі колекцію речей часів Кримської війни. Це другий шлюб Ольги, від першого має сина Андрія. Торік народила третю доньку Софію.

Із грудня 2004-го по жовтень 2005 року Богомолець була особистим лікарем Віктора Ющенка. 2006-го Ольгу Богомолець обрали депутатом Київради від блоку "Наша Україна".

— Пішла в політику не від хорошого життя, — розповідає вона. — Наш будинок (на вул. Олександра Богомольця. — "ГПУ") розташований у парку, який посадив мій прадід. Цей парк передали під забудову.

Ольга Богомолець сподівається, що депутатський мандат допоможе їй урятувати парк.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко подарував Ліні Костенко червоні кали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути