четвер, 09 грудня 2021 05:50

"У мами була істерика, аж плакала"

Автор: Володимир Явнич
  Ірина Складан з дитинства мріяла мати скутер. ­Перший купила в 40 років
Ірина Складан з дитинства мріяла мати скутер. ­Перший купила в 40 років

— Катаюся на скутері 15 років. На жоден інший транспорт його не проміняю, — каже актриса Тернопільського обласного театру ім. Тараса Шевченка 55-річна Ірина СКЛАДАН. З 2006-го їздить на роботу на скутері.

— Хотіла мотоцикл зі школи, — розповідає. — В дитинстві збирала гроші на нього. Відкладала, що мені дарували. Здавала макулатуру та пляшки. Коли сказала мамі про мотоцикл, вона відповіла: "Тільки через мій труп". Я вивчилася, пішла працювати. Мрія нікуди не зникла. Якось побачила, як колега заїжджає на подвір'я театру на скутері. Вирішила купити й собі.

Перший скутер вибирала разом із друзями.

— На базарі показали кілька варіантів. Не підходили, бо були малі. А я маю спортивну статуру і 175 сантиметрів зросту. Врешті один підібрали. Коштував майже тисячу доларів. Коли розрахувалася, друг мовив: "Все, поїхали". Відповіла: "А я не вмію". Він здивувався: "А нащо ти його купувала?".

Вчилася керувати на шкільному подвір'ї. Займалася вечорами, коли дітей там не було.

— Помалу заводила й рушала з місця. Хлопці стояли й бубніли: "Нащо воно тобі? Кинь то". Купила їм по пляшці пива й попросила: "Ідіть звідси, щоб я вас не бачила". Через 2 години сама доїхала до свого будинку. Потім ще кілька разів позаймалася і вже добре управляла. Мама не знала про цю покупку. Як я приїхала, то в неї була істерика, аж плакала. Та вже нічого вдіяти не могла.

Якось зупинив міліціонер. Був ширший, ніж вищий. Коли зняла шолом, він оторопів: "А цей скутер — ваш?" Попросив показати документи. Тільки полізла за ними в рюкзак, сказав, що можу їхати. На прощання видав геніальну фразу: "Я на такому не їздив би". Подумала, якщо з такими габаритами сісти на мотоцикл, то з обох боків звисатиме. Зараз поліцейські не зупиняють. Їжджу акуратно. Завжди в шоломі, швидкість не перевищую.

Перший скутер в Ірини Складан украли. Другий купила за рік.

— Обрала ще більший. Замовляла через інтернет. Його везли з Китаю в розібраному вигляді в ящиках. У магазині складали. Важить 120 кілограмів. Було страшно, чи я зможу його втримати. Але вийшло.

За три дні після купівлі їхала по вузький стежці. Практично наполовину — величезна калабаня. І назустріч ідуть двоє дітей. Вони різко зупинилися, загальмувати не встигала. Вскочила в те болото. Колеса послизнулися, і я впала. Вимазалася багнюкою. Зняла куртку й поїхала на роботу. Штани в театрі вичистила.

На цьому скутері обкатала майже всю Тернопільську область. Торік, коли почався карантин, театр припинив роботу. Мені було нудно. Друг запропонував: "Чого сидіти вдома? На вулиці потепліло. Поїхали кудись". Об'їздили всі околиці. Бачили давні церкви, руїни костелів і замків.

За скутером Ірина Складан доглядає сама.

— Якось він зламався, і треба було розібрати велику коробку. Думала, що не вистачить сил розкрутити гайки. Підійшла до кількох водіїв у театрі. Усі обіцяли — потім. Я психанула. Переодягнулася в зручний одяг, взяла інструменти і в дворі театру почала розкручувати коробку. Коли повністю розібрала, навколо скутера зібрався консиліум. Тепер майже все можу зробити сама. Раптом знадобляться якісь запчастини — у водіїв можна попросити. Деколи мене запитують: "Коли купиш машину?" Не хочу. Мотоциклісти кажуть: чотири колеса возять тіло, а два колеса — душу.

Не могла зважитися на розлучення

У Тернопільському театрі ім. Тараса Шевченка Ірина Складан працює 35 років.

— У театральну гримерку мене принесли в 3 місяці. Мати була акторкою. Директор вблагав її вийти на роботу. Коли вона запитала про мене, відповів: "Вибавимо". Дитинство я провела за лаштунками театру. Закінчила інститут і влаштувалася сюди.

Була заміжня за актором 65-річним Михайлом Складаном. Їхня донька Олена Складан-Демчук теж грає в театрі.

— Довго не могла наважитися на розлучення. Переживала за доньку. Але потім Олена сказала: "Якщо ви розійдетеся, я і далі любитиму батька. Тобі не треба через це мучитися". Після розлучення відчула себе вільною.

Зараз ви читаєте новину «"У мами була істерика, аж плакала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути