пʼятниця, 21 липня 2023 09:55

На кораблі Чорноморського флоту підняли український прапор

На кораблі Чорноморського флоту підняли український прапор
Корабель "Разітєльний" переслідує СКР-112. Фото: wikipedia

Сторожовий корабель Чорноморського Флоту СКР-112 підняв український прапор і перейшов на бік ВМС України 21 липня 1992 року. Здійснив рейд з Криму до Одеси, переслідуваний чотирма кораблями і двома літаками.

Командував сторожовиком капітан-лейтенант Сергій Настенко. Свій вчинок команда з 80 чоловік пояснила неможливістю подальшого проходження служби. Моряки терпіли постійні утиски та приниження від командування флоту через присягу на вірність народу України. Також незрозумілим було питання поділу флоту між Росією і Україною.

За спогадами учасників події, переслідування СКР-112 іншими кораблями розпочалося одразу після виходу з озера Донузлав та тривало понад 8 годин. Зі штабу ЧФ прийшов наказ будь-що зупинити та повернути бунтівний корабель на місце базування, натомість акцію підтримав командувач Військово-Морськими силами України контр-адмірал Борис Кожин. Він зателефонував до штабу з проханням дозволити кораблю йти в Одесу, на що отримав відмову та погрозу застосувати зброю. З обох сторін у небо було піднято декілька літаків.

Щоб зупинити український корабель застосували артустановку АК-230, однак у корпус не цілили. Команда СКР-112 на провокації не відповідала. Уже після першої години дня до супроводу корабля приєднався прикордонний катер України. Тоді ж з Одеси назустріч вийшли прикордонні кораблі та вилетів винищувач Су-27.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська ракета влучила в український корабель

О 17:00 українське судно наздогнали корабель ЧФ "Разітєльний" та ракетний катер РК-260, які почали небезпечне зближення для висадження групи захоплення, однак спроби виявилися марними через вдале маневрування сторожовика. На ньому була піднята бойова тривога. Згодом командування кораблів домовилося про переговори, які, з дозволу штабу, завершилися зупинкою переслідування. Уже о 18:50 СКР-112 прибув до кінцевого пункту призначення.

СКР-112 став першим бойовим кораблем ВМС України. Уже 1997 року, попри пропозиції громадськості перетворити його на музей Військово-Морських сил, за наказом Міноборони корабель було порізано на брухт.

Після розвалу СРСР у Києві не знали, що робити з Чорноморським флотом. Головний штаб ВМС Росії зміг схилити на свою сторону більшість особового складу флоту. Командувач флоту Ігор Касатонов віддав розпорядження не давати присяги на вірність народу України, допоки керівництво держав не домовиться остаточно, кому належить ЧФ.

Зараз ви читаєте новину «На кораблі Чорноморського флоту підняли український прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути