Ексклюзиви
середа, 25 жовтня 2023 05:30

Українських військових розстріляли за відмову перейти на бік ворога

Українських військових розстріляли за відмову перейти на бік ворога
Колективне фото учасників Другого зимового походу УНР Фото: twitter

Другий зимовий похід армії УНР розпочався 25 жовтня 1921-го. Загальне командування здійснював генерал-хорунжий Юрко Тютюнник.

Після виходу Польщі із війни з більшовиками згідно з Ризьким миром Україну окупували до 1,2 млн червоноармійців. Росія почала активно вивозити продовольство з країни. Повсюди вибухали селянські повстання, які жорстоко придушувались. Розпочався голод.

Українські війська, вцілілі після радянсько-польської війни, отримали завдання від Симона Петлюри сформувати партизансько-повстанський штаб, щоб перешкодити вивезенню продовольства. Мали підняти всенародне повстання і вигнати більшовиків із країни. Загальна нарада пройшла у селищі Мицьки.

Три групи воїнів УНР - Бессарабська, Волинська та Подільська загальною чисельністю до 1,5 тис. осіб вступили на терени України. Їм протистояла 9-а кавалерійська дивізія генерала-ката Григорія Котовського. Воїнів-українців підтримали отаманські загони та селяни, але підняти загальне повстання не вдалося - населення втомилось від громадянської війни, помирало від голоду. Частина вірила у популістські гасла більшовиків про землю та фабрики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія УНР здійснила рейд українською територією - Перший зимовий похід

Всі 3 групи діяли окремо та були розбиті на своїх територіях. Найбільші втрати понесла Волинська група на чолі із самим Тютюнником. Кавалерія Котовського оточила українців під селищем Базар на Житомирщині, частина військових потрапила у полон і відмовилась перейти на бік Червоної Армії, заспівали гімн. 21 листопада 1921-го 359 бійців жорстоко розстріляли під Базаром - подія відома як Базарська трагедія.

Цього ж дня зі смертю українських патріотів завершились національно-визвольні змагання 1917-1921-х. На Україну чекали репресії.

16 січня 1919-го Директорія УНР оголосила війну Радянській Росії.

За тиждень до цього нарком закордонних справ Росії Георгій Чичерін заявив, що військ РСФРР на території України нема. За його словами, з УНР воює незалежний Український радянський уряд.

Зараз ви читаєте новину «Українських військових розстріляли за відмову перейти на бік ворога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути