понеділок, 03 грудня 2007 14:45

Тетяна Конарєва-Шиляєва на весіллі зламала каблук

Автор: фото: Софія ПАШКІВСЬКА
  Тетяна Конарєва-Шиляєва з Вінниці водить гелікоптери. Жінка пішла в армію, бо хотіла бути схожою на батька — льотчика випробувача
Тетяна Конарєва-Шиляєва з Вінниці водить гелікоптери. Жінка пішла в армію, бо хотіла бути схожою на батька — льотчика випробувача

25-річна вінничанка Тетяна Конарєва-Шиляєва — вертольотчиця. Вона — єдина жінка у Вінницькому гарнізоні, що має право літати, з-поміж 200 льотчиків-чоловіків.

На зустріч у кафе в центрі міста приходить завчасно. Каже, армія зробила її дисциплінованою. На губах помада, нігті вкриті прозорим лаком.

Жінка майже не жестикулює, поводиться стримано.

— Служити пішла, бо хотіла походити на тата. Він — льотчик-випробувач. На Миколаївському авіазаводі літаки по гвинтиках розбирали, потім знову збирали. А тоді тато їх піднімав у небо. Зараз  на пенсії. Живе разом із матір"ю, доглядає дворічного сина моєї сестри Оксани.

Вперше в небо Тетяна піднялася в Миколаєві. Їй було 15 років.

— На старий Новий рік татів друг Олександр Нечаєв, директор авіазаводу, запропонував викинути мене з літака з парашутом. Страху не було. Лише неприємне відчуття під час приземлення — удар по ногах. Трохи по землі тягне, встаєш брудненька.

Тетяна думала стати льотчицею, але в Харківському авіаінституті приймали того року вертольотчиків. На її курсі було троє дівчат і 96 хлопців.

— Дівчата жили в гуртожитку, а хлопці — в казармі. Через це заздрили. У нас була пральна машинка-автомат. Хлопці приходили прати воєнні бушлати. Шоколадки приносили.

Машину я не вожу. Боюся

Тетяну направили служити до Вінниці.

— Навіть кімнати не дали, — скаржиться жінка. — Винайняла житло за 50 доларів, а зарплатню отримувала сто. Винесу картоплю, цибулю на балкон, а воно померзне. А м"ясо — тільки сонечко пригріло, і зіпсувалося. Півроку збирала гроші, щоб купити холодильник "Норд".

2004-го Тетяну послали до Києва на офіцерські збори. Дівчина сиділа в Будинку офіцерів за одним столом між міністром оборони Євгеном Марчуком та начальником генштабу Збройних сил України генералом Кириченком. У своєму виступі поскаржилася на проблеми молодих офіцерів із житлом.

— Через три місяці з Києва прийшов лист, що рішенням начальника Вінницького гарнізону мені виділили кімнату в гуртожитку. Ходили два роки у комунально-експлуатаційну частину, але вільних кімнат не було. Потім запропонували вузький коридор довжиною 11 метрів в колишній поліклініці. На вікні ґрати. Я відмовилася туди вселятися. Коли через рік дали нормальну кімнату, з неї відмовились виїжджати попередні мешканці. Вони були інваліди, мали доньку і хотіли трикімнатну квартиру. А їм давали двокімнатну.

Разом із чоловіком Євгеном Шиляєвим, 27 років, Тетяна за 800 грн винаймає 1-кімнатну квартиру. Євген працює помічником керівника польотів. Познайомилися у штабі.

— Зустрічалися потайки, бо його тато — мій командир, — каже Тетяна.

Влітку позаторік справили "військове" весілля.

— У ресторані висів авіаційний прапор. Женін тато подарував. Після загсу на прогулянці я зламала каблук. Добре, що мама взяла запасну пару — біленькі шльопанці. Тамада розказувала, що перевзуватися на весіллі — погана прикмета. Але я в це не вірю.

Нещодавно подружжя купило авто "Опель-кадет".

— Машину не вожу, — каже Тетяна. — Боюся. Якось за містом чоловік вмовив сісти за руль. Я зачепила бордюр. У небі вільніше.

Форму шиє сама, бо на роботі видають завелику.

— Пишу "розмір 44", а зі складу привозять 52-й. Понесла на базар три комбінезони — 52 та 56 розміру — і продала. За виручені 180 гривень пошила собі один.

1982, 18 березня — Тетяна Конарєва народилась у м. Миколаєві
1997 — почала стрибати з парашутом
1998 — піднялася в небо на літаку Як-52
2003 — закінчила Харківський авіаційний інститут; служить у Вінницькому гарнізоні
2005, 4 червня — вийшла заміж за офіцера штабу Євгена Шиляєва
2007, 31 жовтня — отримала звання капітана

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Конарєва-Шиляєва на весіллі зламала каблук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути