Ексклюзиви
вівторок, 10 листопада 2020 15:38

Севастополь відокремили від Криму

Севастополь відокремили від Криму

10 листопада 1948 року вийшов указ президії ВС РРФСР "О выделении города Севастополя в самостоятельный административно-хозяйственный центр". Згодом у поточних документах СРСР Севастополь разом із Кримом став частиною УРСР, зокрема, його адміністративна, господарча та партійна ланки підпорядковувалася Сімферополю та Києву.

Місто вивели на рівень області. Фінансували з республіканського бюджету. Жителі могли обирати своїх депутатів до Обласної ради Криму. Всі його структури підпорядковувалися Кримській області.

Постановою президії верховного суду РРФСР від 5 лютого 1954 року "О передаче Крымской области из состава РСФСР в состав УССР" місто, як і весь півострів Крим, передали Українській РСР. Місту зберегли його статус.

"Севастополь був закритим. Потрапити туди на службу було важко. Було військове місто. Центр розбудований, а околиці не дуже. У Качі воду давали по годинах. Людей з інших міст пускали неохоче. Напевно, тому всі досі такі пихаті", - каже Олена Михайлівна, місцева жителька.

У самому місті й на його околицях активно вибудовували військові об'єкти. Здебільшого це були засоби берегової охорони та сховища боєприпасів, в тому числі і ядерних.

Через це потрапити в Севастополь можна було лише за наявністю перепустки. "Безбілетників" ловили патрулі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть відпустити "мисливця за кримськими татарами" - Чийгоз

"Там були найгарніші дискотеки. Пам'ятаю, як ми з подругами ховалися в електричках. Брали із собою плаття в кульках. Потім перевдягалися в кущах і йшли танцювать. Одного разу нас схопили – розбірки були до маминого начальника, але воно було того варте", згадує Світлана з Джанкоя.

У севастопольських жінок було модним видавати доньок за військових. Відбір дівчат був дуже жорстким, оскільки професія була дуже престижною й видавали квартири.

29 жовтня 1955 року, вночі, вибухнув старий італійський лінкор "Юлій Цезар" (дістався СРСР при розділі італійського флоту-Gazeta.ua). Загинули 611 осіб. Родичі та знайомі досі розповідають, як моряки стукали по стінках та співали "Варяг".

На початку 60-х Микита Хрущов відкрив місто. Після розвалу СРСР 1990 року Крим та Севастополь залишилися у складі України. Місто зберегло свій особливий статус та звання Героя.

19 листопада 1990 року між РСФСР та УРСР було підписано договір про дружбу та партнерство. 1997 року його розірвали та уклали Договір про дружбу та партнерство. Документ передбачав повагу та ненапад на сусідню державу.

2014 року Росія окупувала Севастополь. Нарощує там власний військовий контингент. Місцевих жителів вичавлюють за допомогою нелюдських умов життя та роботи. Натомість завозять росіян.

Росія найближчим часом може розмістити ядерну зброю на окупованому півострові.

Про це заявил секретар РНБО Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Севастополь відокремили від Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути