пʼятниця, 31 березня 2017 05:45

"Просила лікаря хоч на каву взяти п'ятдесятку. Не схотів"

Автор: Анна Балакир
  Цвинтар біля римо-католи­ць­кої церкви в селі Ділове Рахівського району Закарпаття розташований на пагорбах уздовж річки Чорна Тиса
Цвинтар біля римо-католи­ць­кої церкви в селі Ділове Рахівського району Закарпаття розташований на пагорбах уздовж річки Чорна Тиса

Центральною дорогою села Ділове Рахівського району Закарпаття постійно проїжджають фури з європейськими номерами. Вони щойно перетнули кордон із Румунією. На вулиці зустрічаються прикордонники в камуфляжі.

Частина місцевих займаються контрабандою цигарок. Більшість працюють за кордоном. Усього в Діловому — ­3,5 тис. мешканців.

Стовпи та паркани села обклеєні оголошеннями. Запрошують на польові роботи за кордон та обіцяють візи до Польщі за $100. Уздовж центральної дороги — кілька барів з пустими столиками на відкритих терасах, магазини продуктів і будівельних матеріалів, відділення "Нової пошти".

38-річні Роман і Василь сидять у барі при готелі. На стіні під стелею балакає телевізор. Перед чоловіками — тарілка з чипсами, половина графина горілки та зелений лимонад у склянках.

— То нічого, що піст? — показую на графин.

— Головне — те, що з рота, — каже Роман. Він — чорнявий, смаглявий, із темною бородою. Має трьох синів. Старшому — 13 років.

— Я тут — останній москаль. Сам із Краснодара. Мати — теж звідти. Батько — з Мукачевого, — говорить. 22 роки живе в Діловому. Раніше служив прикордонником. Зараз їздить на заробітки за кордон.

— Тут зникла можливість заробляти, — розповідає чоловік. — Є золотовидобувні шахти. Але закинуті. Хай знайдеться інвестор, і люди матимуть хороші гроші. Є мраморний кар'єр. Можна бити камінь, робити з нього мраморну крошку, розвозити по всій Україні.

— Є вівці, — з-за столика в кутку додає офіціантка Вікторія Варга, 20 років.

— Кіко ти маєш? — питає її Василь. Він у камуфляжній куртці. — На таке велике село залишилося, може, з 500 овець. Зате тут є дика природа. Кілограм яфин (чорниці. — ГПУ) — 20–30 гривень. Два роки тому я сам ходив по неї. Міг заробити 100–130 баксів у день.

— У знайомого рука, як моя голова. Мав на яфинах 1000–1200 гривень щодня. Діти за літо собі так заробляють на зошити, ручки в школу. Ще 150, — командує офіціантці Роман. — У Діловому пройдись: нема ні бандітізма, ні масового алкоголізма. А вже в сусідньому селі за 8 кілометрів — біднота й ужас. Та на Київщині хати колом підперті. За 200–300 гривень сусід сусіда вб'є.

Тут є взаємовиручка. Скажімо, поїхав я з жінкою на рік-два за кордон. Привіз гроші, починаю розбудовуватися. Покликав сусіда на допомогу — дав йому заробити.

Мені полюбилося в нас минулого року. Кажуть: зупинки нема. Пройшлися по дворах, скинулись. У школі треба було зібрати на плитку. Директорша дала клич — усі відгукнулись. У садіку так само зробили опалення, закупили іграшки.

Тільки одне прошу — постройте дітям якийсь спортзал, хай колотять груші. Позавчора малий зібрався в школу в кросовках. Кажу: "Чого? Вдягни туфлі", — "Получу єдиницю по фізкультурі". Я псіханув — най ставить єдиницю. Діти ходять топчуть грязь у кросовках. Кажу: "Яка різниця, у чому будеш болото місити?" Щоб розвалити старий спортзал і построїти новий, виділили багато грошей. Тільки нічого не побудували. Одна колишня головиха розжилася.

— Де даєте хабарі? — питаю.

— В Деловом — нигде. Раховский район и Закарпатская область — это везде, — Роман переходить на російську. — У нас взятка — это не однократно, не двукратно. Это наш стиль жизни.

— У лікарні все залежить від лікаря, — озивається від барної стійки бармен Світлана — міцної статури, на вигляд років 35. — Моєму чоловіку недавно впав камінь на ногу. Та так, що треба було робити перев'язки. Хотіли віддячити лікарю, бо так заведено. Просили — ну хоч на каву п'ятдесятку. Не взяв. Молоденький-молоденький.

А після родів мені в Рахові дали такий діагноз, що за ним ми з дитиною мали би вмерти. Швидко поїхали в Мукачеве. Там сказали: "Все нормально. А тепер перекладемо українською діагноз — вам написали, що в дитини через ніс вилітає мозок". Із мене там усі сміялись.

— Ой, це больна тєма, — додає Роман. — Якщо людина захворіла і хоче вмерти, най їде в Рахів — там їй поможуть. А тим більше, якщо захоче лікуватися без грошей. Хоч у правоохоронних органах у нас тепер порядок. Поліція хабарі брати боїться.

— Ми тут усе купуємо, як у місті, — каже бібліотекар Людмила Пирожук, 36 років. У п'ятницю вдень іде на роботу. У бібліотеці працює разом із матір'ю.

— Земель плодючих не маємо. У мене всього сім соток із будинком і прибудовами. Худобу тримає мало людей. Частіше — старі. Та й поратися біля неї нема кому. Мій чоловік приїхав із заробітків на два місяці, і знову їде.

Бібліотека розташована в одному приміщенні з клубом. Має вхід збоку, через старий дерев'яний ґанок. Угорі на дверях висить вивіска "Сучасна ­бібліотека".

Усередині 53-річна Анна Мишуляк, мати Людмили, підкидає дрова до груби. Нею опалює кімнату з робочим місцем та трьома комп'ютерами уздовж стіни. Заклад комп'ютеризували за підтримки закордонного гранту. Перед монітором на одному стільці туляться школярі років 10. На екрані роздивляються яскраві картинки з машинами.

— Сюди багато людей ходить. Реєструються в електронну чергу на видачу віз, роздруковують документи. Раніше часто приходили поговорити з родичами за кордоном по скайпу. Тепер багато інтернет мають удома, — розповідає Анна Іванівна. — Добре, хоч це є. А настане децентралізація, то й того позбудемося. Дуже сумніваюся, що село утримуватиме бібліотеку. Завжди економити починали з культури.

У Діловому розташований географічний центр Європи. До Києва зручно добиратися рахівським потягом. Іде майже 20 год. До Будапешта, столиці Угорщини, на машині — удвічі швидше.

— Коли питають, звідки я, то завжди відповідаю — з центру Європи. Тоді відчуваю приплив патріотизму, — каже 21-річний Іван Ярінко. Він щойно вийшов із рахівської маршрутки. Іван — худий і чорнявий, у модній куртці та джинсах. Вивчає міжнародну економіку у "Львівській політехніці". Паралельно здобуває фах учителя географії на заочному відділенні івано-франківського Прикарпатського університету ім. Стефаника. Регулярно їздить заробляти на кілька місяців до Чехії. З оплатою навчання допомагає батько-заробітчанин. Мати померла. Теж працювала за кордоном. Запитую, чи хотів би, щоб Україна стала членом ЄС.

— Я бачив там не лише плюси, — говорить Іван. — Коли їхав через Словаччину до Чехії, то спостерігав, як там зросла бідність. Це останні роки вони трохи стали на ноги. А зразу з переходом на євро дуже піднялися ціни. Прості люди постійно говорили, що їм краще було без Євросоюзу.

— Боїтеся, щоб тут гірше не стало?

— Тут уже гірше не може бути, — сміється. — Ходять розмови про приєднання Закарпаття до Угорщини. Там є багато плюсів. В угорців — порядок, все має стояти по поличках. Мінус — не знаю, як би ставилися до нашого регіону.

Учора в "Новинах Рахівщини" читав, що більше 100 тисяч закарпатців мають угорське громадянство. В Україні подвійне громадянство заборонене, тому це може спричинити утворення ще однієї "народної республіки". Потім Закарпаття буде легше забрати до Угорщини. У нас у селі люди туди не хочуть. Треба або цілою Україною йти в Європу, або не роздавати свою територію по частинах.

У центрі Європи продають домашнє вино і бринзу

1887 року австро-угорські географи довели, що в Діловому перетинаються лінії між Лісабоном, Уралом, землею Франца-Йосифа та Босфором — крайніми точками Європи. Точку стали вважати її центром. На це звання претендують ще кілька географічних точок: у Литві, Естонії, Польщі, Білорусі, Словаччині.

При в'їзді до Ділового встановлений пам'ятний знак, присвячений відкриттю центру Європи. Сюди щодня приїздять наречені з околиць та групи туристів, щоб зробити фото. Недалеко від села — гірськолижні курорти Драгобрат і Буковель, санаторії.

Поруч — торгові ряди з гуцульськими сувенірами, домашнім вином у пластикових пляшках та бринзою. Є колиба-музей з традиційною кухнею.

Зараз ви читаєте новину «"Просила лікаря хоч на каву взяти п'ятдесятку. Не схотів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути