середа, 25 червня 2008 18:05

Посол Аргентини навчає сина української

  Посол Аргентини Ліла Ролдан Васкес де Муан каже, що Київ стрімко розбудовується
Посол Аргентини Ліла Ролдан Васкес де Муан каже, що Київ стрімко розбудовується

Посол Аргентини в Україні Ліла Ролдан Васкес де Муан, 56 років, народилася в Сан Міґель де Тукуман — столиці найменшої аргентинської провінції Тукуман. За площею вона приблизно як три Києви. Живе за рахунок цукрової тростини.

— Удома мене оточували українці: вчителька мого чоловіка з гри на фортепіано, викладачка російської мови й моя перукарка, — каже іспанською сеньйора Васкес. Розмовляємо в її робочому кабінеті у посольстві. — В Аргентині живе велика спільнота українців — 250–300 тисяч. У 1990-х наш уряд прийняв програму, яка полегшувала імміграцію ваших співвітчизників.

Послом в Україні Ліла Ролдан Васкес де Муан працює другий рік. До Києва уперше приїхала 2001-го — із чоловіком 60-річним Бернаром Роже Муаном. Туристами побували в Ялті, прогулювалися Кримом.

— Найбільше вразила Лавра та Свята Софія, — говорить про Київ. — А ще метро — добре організоване, можливо, навіть краще, ніж у Буенос-Айресі. Мене це здивувало, бо Україну уявляла погано розвиненою далекою східною країною.

Каже, за 6 років столиця України змінилася.

— Коли вперше приїхала, майже не було імпортних продуктів. Люди купували все на ринках. Нині є торгові центри. Тоді тільки ЦУМ був відкритий, — ділиться враженнями. — А ще в Києві будівельний бум, який змінює знайомий пейзаж. Я пам"ятаю невелику церкву на Печерську. Колись вона була як на долоні. Тепер навколо з"явилися будинки. Але мені подобається, коли історичні частини міста залишаються незмінними.

У 5 років Лілу Ролдан привели до школи танцю. Дівчина зростала із братами-близнюками. Вони на 2 роки молодші. Обидва нині працюють адвокатами: один у компанії, другий — у суді.

— Життя з ними було жахливим. Вони постійно ламали мої ляльки, скубали за косички, — згадує. — Зазвичай, коли вони гралися, я читала. Мама управляла аптекою. Батько мав кілька компаній, ресторани. Ми його майже не бачили. Коли була маленькою, мені його бракувало.

По закінченні школи Лілу вагалася, ким стати: актрисою чи дипломатом.

Мені краще вдаються десерти

— Обрала останнє. Мама розповідала, що з дитинства хотіла стати дипломатом. Хоч ані серед родичів, ані серед друзів таких не було, — продовжує посол.

Із майбутнім чоловіком, французом Бернаром, Ліла Ролдан познайомилася на пляжі в Ріо-де-Жанейро. Працювала у посольстві в Бразилії, а він приїхав до міста у справах.

— Небо в хмарах, хоча дощу не було. Бразильці в таку погоду на пляжі не ходять, — розповідає. — Сиджу з книжкою, а тут Бернар із води виходить. Сказав, що наступного дня летить до Аргентини. Я порадила, які місця варто відвідати. Потім він подзвонив, прийшов... Ми 10 років одружені. Із дня знайомства до весілля минуло 2 роки.

Син Пабло перейшов до 3 класу французької школи в Києві. Учить українську й англійську, бере уроки іспанської. Щодня до нього на 2 год. приходить київська студентка читати українською.

— Йому подобається скейт. У вихідні Пабло їздить на Майдан, де зустрічаються скейтбордисти. Я чекаю на нього, доки він накатається.

Чоловік сеньйори Васкес працював у компанії, яка торгувала літаками та поїздами. Нині допомагає розробити інтернет-сторінку посольства.

До України Ліла Ролдан Васкес працювала в Мексиці, Іспанії та Бразилії.

— Україна абсолютно не схожа на ці країни, — зауважує. — Латиноси відкриті, експресивні, шумні. Їм подобається музика, гуляння. Так само з іспанцями. Слов"яни стриманіші, їм важче розкритися. Але вони гостинні. І тому, напевно, розвивають глибші стосунки.

Каже, в Україні бракує ресторанів.

— Для аргентинця, якщо не попоїв м"яса, — значить, узагалі не попоїв. Але в нашій сім"ї таке правило не діє. По-перше, мій чоловік — не аргентинець. По-друге, я належу до нового покоління. Чоловік краще готує, ніж я. Коли приходжу додому, все вже на столі. Зате мені краще вдаються десерти. Продукти купуємо на ринку або в супермаркеті. Але найбільша проблема — це автопробки на дорогах.

Зараз ви читаєте новину «Посол Аргентини навчає сина української». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути