четвер, 21 травня 2020 05:40

Перед смертю Зиновій Антонюк рік не виходив з дому

Автор: krytyka.com
  Зиновій Антонюк був депутатом Київської міської ради. Хворів на туберкульоз кісток
Зиновій Антонюк був депутатом Київської міської ради. Хворів на туберкульоз кісток

На 86-му році помер політв'язень, публіцист і перекладач Зиновій Антонюк. Сім років відбув у радянських таборах. Виховав двох синів. Мав онука.

— Зиновій Павлович мав зіпсоване здоров'я з юності, — розповідає друг і колега 67-річний Євген Захаров. — Хворів на туберкульоз кісток. У таборі через це страшенно мучився, але нікому не розказував. Останній рік не міг вже виходити надвір, але голова працювала, як і раніше. Цікавість до життя залишалася до останніх днів. Любив поговорити про те, що відбувається зараз в Україні. Завжди мав власну думку.

Зиновій Антонюк народився в Польщі. Закінчив Львівський політехнічний інститут. У 1960–1970 роках брав участь у поширенні самвидаву, передавав за кордон місячник "Український вісник". 1972-го його арештували. Засудили до семи років таборів і трьох — заслання. На волю вийшов 1982-го. У столиці працював нормувальником і слюсарем на заводах. 1990-го став депутатом Київради. Згодом працював в Українсько-американському бюро захисту прав людини.

— Я працював із ним у бюро з 1993 року, — говорить Євген Захаров. — Він був його співголовою, а я — головним редактором видання "Права людини в Україні". Цей журнал ми із Зиновієм Павловичем видавали три роки. Він блискуче знав українську мову. Робота з ним стала святом. Був дуже відповідальний. Багато всього знав, особливо з історії. Але водночас був скромний. Не любив показових зборів. Українську правничу фундацію називав ресторанною за непристойні витрати на харчування під час з'їздів. Відмовився від усіх нагород, які йому пропонували.

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю Зиновій Антонюк рік не виходив з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути