вівторок, 20 червня 2017 06:40

Олександр Сафонов місяць був у комі

Автор: www.tsn.ua
  Диктор Олександр Сафонов живе сам на вулиці Миколи Лисенка в Києві. Його доглядають родички
Диктор Олександр Сафонов живе сам на вулиці Миколи Лисенка в Києві. Його доглядають родички

— Олександр Сергійович завжди казав: "Я одружився з професією". Він усього себе віддавав роботі. Тому й не має сім'ї. Коли оголосили, що йому потрібна допомога, піднялася вся Україна, — каже 57-річна Тетяна Ситнюк, невістка тітки диктора Олександра Сафонова, 73 роки. 2010-го переніс інсульт. Із того часу прикутий до інвалідного візка.

2009 року Олександрові Сафонову в лікарні у столичній Феофанії зробили невдалу операцію. Втратив багато крові.

— Олександр Сергійович місяць був у комі. Його врятувала сестра матері Свєта. Купляла ­дорогі ліки, — розповідає Тетяна Ситнюк. — Півроку був лежачий. Переніс інсульт. Ми з Свєтою та родичкою Лідою з Черкащини доглядаємо за ним по черзі. Щодня після водних процедур робимо масаж, зарядку для рук і ніг. Щоб м'язи не відмирали, не було пролежнів.

Його квартира на третьому поверсі в будинку без ліфта. Тому на вулицю виїжджаємо лише, коли треба в лікарню. Викликаю транспорт, що надає послуги по перевезенню хворих. Приїхали на реабілітацію у військовий госпіталь — тисяча в один бік.

Олександр Сергійович любить кросворди. Я читаю, а він розгадує. Слухає радіоприймач або дивиться телевізор.

Вже краще розмовляє, ковтає, стає на ноги і зі сторонньою допомогою робить кроки. Є надія, ходитиме самостійно. Потрібне дороге лікування та реабілітація, бо підключаються інші захворювання. Можуть постраждати легені, нирки й печінка.

— Нещодавно Саша пройшов обстеження, і не без добрих людей почав повертатися до нормального ритму життя. З'явилася надія на повноцінне одужання. Але потрібні кошти для реабілітації. Його пенсії не вистачає на прожиття. Лише на памперси йде по 7 тисяч у місяць, — каже друг Сафонова, журналіст 57-річний Михайло Маслій.

На підтримку Олександра Сергійовича 19 червня в малому залі палацу "Україна" провели благодійний концерт. Його організував гендиректор палацу Роман Недзельський. Зокрема виступили Іво Бобул, Оксана Білозір, Павло Зібров, Юрій Рибчинський, Оксана Пекун.

— Ідея з концертом виникла в лютому, — додає Маслій. — Тоді ми з Романом Недзельським відвідували Сашу. Але треба було почекати, щоб він поправив здоров'я і сам з'явився на концерті. Відгукнулися багато артистів. Декому відмовили, бо Саша не висидів би скільки часу. Квитки розкупили за два дні.

Охочі допомогти Олександрові Сафонову можуть переказати кошти на карту Приватбанку — 5168 7573 1352 1439 (Сафонов Олександр Сергійович). Контакти Тетяни Василівни Ситнюк — 096 730 23 98.

Його угорською мовою захоплювались будапештці

Олександр Сафонов народився в місті Погребище на Вінниччині. Працював у ­театрі. 1967-го став диктором на Львівському телебаченні.

— Ще й ухитрявся підпрацьовувати диктором на стадіоні "Дружба". Тоді це було єдине місце в державі, де склади команд оголошували українською. А табло мало відповідний алфавіт, — каже друг Михайло Маслій. — Саша в ті часи мав блакитний костюм із випускного. Другий пошив. Носив їх з різними хустками і польськими краватками. Про нього львівський колега Роман Лемеха згадував, як про інтелектуала й поліглота. "Так шваргоче польською, як говорять у шляхетному Кракові. Англійську знає перфект. А його угорською захоплювалися будапештці, — казав. — Мав не лише прекрасний голос, а й фактуру".

За 10 років Сафонов перейшов на Державну телерадіомовну компанію України. Згодом став її старшим диктором. Отримав звання народного артиста. Вів найпрестижніші державні, урядові, партійні урочистості та концерти.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Сафонов місяць був у комі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути