Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 15:48

Олег Михайловський будує храми з очерету

26-річний Олег Михайловський із смт Білогір"я Білогірського району Хмельницької області 1992 року потрапив у аварію. Через травму хребта відмовили ноги. Відтоді чоловік пересувається в інвалідному візку. Про це нам написала його тітка Антоніна Бартосевич: "Племінник не втратив віри, що він знову зможе ходити. Він займається на тренажерах, виготовлених батьком". Олег будує храми та котеджі з очерету. За них хоче виручити гроші на лікування у харківського академіка Гагіка Авакяна. Родина сподівається, що він допоможе поставити Олега на ноги.

На сайті академіка Гагіка Авакяна (http://avakyan-gs.com.ua) можна поставити запитання про своє захворювання. Відповідь на електронну скриньку обіцяють надіслати упродовж кількох днів. Лікар береться за складні хвороби — ДЦП, цукровий діабет, аутизм, цироз печінки, онкологічні недуги.

Хмельницьке обласне товариство "Союз організацій інвалідів України" опікується більш як 3500 людьми з особливими потребами. Голова осередку Анатолій Савчук, 48 років, розповів, що їхня організація влаштовує виставки творчих робіт своїх підопічних.

— Але самі виставки мало що дають, — пояснює Савчук. — Торік я три тижні був на стажуванні у США. Познайомився з представниками міжнародної організації "Ґлобал Ґалері", що скуповує вироби у людей з особливими потребами. У них є сайт в Інтернеті, через який  можна купити ці речі. А у містечку, в мерії, на першому поверсі побачив крамничку речей, що виготовили неповносправні люди. Мені сподобалася ця ідея. Чому б не втілити її у Хмельницькому? Нині ведемо переговори з владою на цю тему.

Орися Кебус сім років тому впала з черешні, змала хребет

Савчук каже, що "Союз організацій інвалідів України" планує на кошти міжнародної організації USAID теж відкрити інтернет-магазин виробів людей з особливими потребами.

Орися Кебус із села Боратичі Мостиського району Львівської області теж не може ходити. Сім років тому жінка впала з черешні, зламала хребет. Операція нічого не змінила.

— Мені дуже потрібна інвалідна коляска, — пише жінка. — Дочка вчиться у Львові, а син — мій опікун. За це він отримує 7 грн, а я — 465 грн пенсії. На ці гроші і живемо, — бідкається Орися. Кошти на лікування їй можна перерахувати на рахунок в "Індексбанку": 29099400980162.

Начальник відділу організації соціального обслуговування інвалідів департаменту у справах інвалідів Міністерства праці та соціальної політики Світлана Братинова, 27 років, запевнила, що всі інваліди в Україні "мають право безкоштовно отримати інвалідний візок на підставі висновків ЛКК та МСЕК".

Такі виготовляють у Києві, Львові та Запоріжжі. У магазині при заводі "Артемзварювання" у столиці візки коштують 2–2,8 тис. грн. З електроприводом — від 10 тис. грн. Там можна купити й запасні колеса — 66–242 грн, покришки — від 9 грн та камери для інвалідних візків. Вони коштують від 100 грн.

Китайські інвалідні візки коштують від 1,5 тис. грн, німецькі — від 2,4 тис. грн.

Які документи потрібні для отримання інвалідного візка

У Міністерстві праці та соціальної політики пояснюють: щоб отримати інвалідний візок до місцевого соцзабезу треба подати такі документи:
— заяву з проханням забезпечити технічними засобами реабілітації
— копію ідентифікаційного номера
— паспорт або свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років)
— довідку про реєстрацію за місцем проживання
— висновок МСЕК про інвалідність (для дітей-інвалідів — висновок ЛКК)
— індивідуальну програму реабілітації
— копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії
— копію посвідчення, що підтверджує статус особи, яка має право на пільги.
Якщо звертається представник інваліда, теж подає свій паспорт та документ, що підтверджує його повноваження.

Зараз ви читаєте новину «Олег Михайловський будує храми з очерету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути