Ексклюзиви
середа, 10 листопада 2010 12:21

Оксана Караванська пошила одяг у стилі УПА
5

Колекцію одягу "Зима-2011" львівська дизайнерка 44-річна Оксана Караванська показала в суботу в ангарі Львівського трамвайного депо. Присвятила її УПА. До того презентувала в американському Нью-Йорку.

— Я чомусь вирішила, що наступного сезону має бути модним одяг у стилі "мілітарі". А якщо вже мова йде про військо, то для мене найближча тема УПА. Адже це наша історія, мені бабця і дід багато розповідали про ті часи, — каже дизайнерка. П'є гарячий узвар біля вогнища на подвір'ї депо. Одягнена в чорні штани та майку із написом "Купуй українське. Люби Караванське".

Біля входу в ангар вояки у формі повстанців готують куліш зі шкварками. Кожному наливають медовуху. У відрі кипить узвар. На возі з сіном стоїть кулемет. Упівці тягнуть дівчат фотографуватися на ньому.

У приміщенні для показів гола запилена долівка, сірі стіни. Для дівчат, які ходитимуть "подіумом", поклали дерев'яні дошки.

На показ до Львова ранковим поїздом приїхав співак Олександр Пономарьов, 37 років.

— Цілий день проспав у готелі після поїзда, ледь не спізнився, — каже. — Шкода, не встигаю кулешу попробувати. Страшенно радий, що українські дизайнери беруться за історію. Бо вже набридло, як українські політики нею маніпулюють.

Під стройову музику виходять повстанці з рушницями, урочисто хором складають присягу вояка УПА. "Клянуся здобути Україні незалежність", — завершують.

Надворі та у приміщенні + 11°С. Дівчата виходять з оголеними ногами і руками, в прозорих спідницях. Для колекції Караванська обрала переважно коричневий, малиновий та сірий кольори.

Перша модель іде у берцях із високими халявами. На шиї намотана тонка червона стрічка. Червоно-чорними були прапори УПА. У берці взуті й ті, що демонструють легкі вечірні сукні. Взуття зашнуроване не до кінця, язичок одного черевика обов'язково звисає.

У залі аплодують, коли на "подіум" виходить чоловік у чоботях та білому плащі з широким коміром і двома рядами ґудзиків.

— Це валяна тканина, — пояснює дизайнерка. — Проте у Штатах більший успіх мали мої жіночі моделі.

"Стоїть на узліссі фігурка маленька — то всьо наробила война", — лунає стара галицька пісня. На подіум виходить вагітна модель у вечірній сукні, рукою прикриває оголену грудь. "Смерть на війні молодого покоління — це якби у природі раптом не стало весни", — чути чоловічий голос.

— На Київському та Львівському тижнях моди я спеціально не представляла цю колекцію, — каже Оксана Караванська. — Бо це світські заходи, а моя робота — то мистецтво. Вибрала приміщення депо, бо воно належить Львівському історичному музею. Я представила 64 жіночі моделі. Проте не пропоную жодній дівчині йти до шлюбу в білому платті та берцях.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Караванська пошила одяг у стилі УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути