вівторок, 21 серпня 2018 05:20

"Мушу дожити до ста років. Хочу побачити Україну, за яку боровся"

— Після обіду Ярема Петрович пішов у магазин, а ввечері йому стало зле. Майже одразу помер. Дружина Марія розказала про це телефоном. Попросила, щоб я привіз на похорон два стяги — синьо-жовтий і червоно-чорний. Така була воля її чоловіка, — розповідає голова Мостиської районної спілки політв'язнів у Львівській області 66-річний Зіновій БАЛИЧ про дисидента й радянського політв'язня Ярему ТКАЧУКА, 85 років. 10 серпня його поховали в селі Поповичі Мостиського району на Львівщині.

Ярема Ткачук народився в селищі Годи-Добровідка Коломийського району Івано-Франківської області. 1948 року в школі створив підпільну організацію імені Євгена Коновальця. З однолітками допомагав Українській повстанській армії.

За політичну діяльність радянська влада засудила його до 10 років таборів суворого режиму. Термін відбував у Мордовії та в Іркутській області РФ. На волю вийшов 1968-го. Працював будівельником, вантажником і кочегаром. Видав книгу спогадів "Буревій".

— Ярема Петрович був твердим українцем, мав свою непохитну думку й чітку мету, — каже Зіновій Балич. — Увесь вільний час він читав і писав книжки. До останнього зберіг ясний розум. 26 квітня зустрічалися на святкуванні його 85-річчя. Ярема Петрович казав: "Мушу дожити до ста років. Хочу побачити Україну, за яку боровся".

Ярема Ткачук 59 років прожив у шлюбі з Марією Покладок. Всиновив її сина від першого шлюбу Рости­слава. Він помер. Мали спільну доньку Ярославу. Зараз їй 48 років, живе у США. На похорон батька приїхати не встигла.

Зараз ви читаєте новину «"Мушу дожити до ста років. Хочу побачити Україну, за яку боровся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути