середа, 30 грудня 2009 07:18

Михайло Ферар знайшов сестру через 45 років

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Михайло Ферар із села Кунин Здолбунівського району на Рівненщині з дружиною Вірою обсмалюють кабана. Коли вони побралися, Михайлові було 17, Вірі — 16 років
Михайло Ферар із села Кунин Здолбунівського району на Рівненщині з дружиною Вірою обсмалюють кабана. Коли вони побралися, Михайлові було 17, Вірі — 16 років

59-річний Михайло Ферар із села Кунин Здолбунівського району Рівненщини знайшов сестру Юлію через 45 років. У дитинстві його на виховання забрали роми з Молдови. Через те в селі Михайла називають циганом. Він смаглявий, має темне волосся, карі очі.

— Рідної матері не знав, — запрошує на подвір"я. — Вона народила мене дівкою. Батьки через це вигнали з дому. За півроку захтіла вийти заміж за односельчанина. Той сказав, що візьме, якщо дитини позбудеться. Мама кинула мене на рейки під потяг. Неподалік у кибитці їхали роми. Циган Дмитрій Ферару витяг мене з-під поїзда.

Михайло заколов кабана і обсмалює його на дворі газовою горілкою. Старший син Юрій, 38 років, допомагає перевертати тушу. На морозі обидва тупцяють, щоб зігрітися.

— Той циган забрав мене до себе. Він мав чотири сини від двох дружин, я став п"ятим. Брати мене не любили. Заставляли коней чистити, латати їхній одяг, а самі байдикували. Я часто голодував, бо хліба на всіх не вистачало.

Щозими табір повертався до рідного села Михайла — Сипотень Келерашівського району Молдови.

— Мій батько-циган так постановив. Хотів, щоб мати бачила мене. Я був знайомий з нею, але не знав, що вона мені рідна. Звали її Профирія. Мала дочку Юлю. Якось, доки коней чистив, брати все з"їли, мені нічого не залишилося. Я пішов по хатах просити. Якась жінка подивилася на мою латану одежину, схлипнула і винесла цілу буханку. Думаю, що то моя мати була. Я взяв хліб, ламав руками і їв. Боявся, що як принесу у табір, то відберуть.

Дмитро навчив названого сина ковальства.

Ламав руками хліб і їв. Боявся, що відберуть

— Коли мені було 14 років, батько помер. Перед смертю сказав, що він мені не рідний. А мати моя в селі Сипотень живе. Я пішов до матері в сім"ю, хотів пожити в них, — утирає чоло Ферар. — Через мене щодня були сварки. Не так ступив, не так глянув. Її чоловік мене не злюбив, казав, що я — зайвий рот. Добре ставилася тільки сестричка, 11-річна Юля. Доки ніхто не бачив, хліба мені давала. Я вернувся до табору, але й там брати мене не приймали. На якійсь станції ускочив у поїзд і поїхав.

Мовчки збиває сніг із чобіт, очей не підводить. Із хати виходить дружина, 58-річна Віра Пилипівна.

— Міша приїхав до нас 1965 року. Став шофером, возив молоко на маслозавод у райцентр. Там познайомилися. Я вийшла за нього заміж у 16 років, йому було 17. Батьки забороняли йти за цигана. А я не побоялася. Зараз двох синів маємо, Юру та Сергія. Ще один, Микола, шість років назад помер від інсульту.

Витирає очі хустинкою.

— Після його смерті я захотів знайти сестру Юлію, — каже Михайло. — Пам"ятаю, у неї весь ніс у веснушках був. Подзвонив у сільраду в Сипотень. Там сказали, що вона виїхала до Кишинева. У травні написав у телепрограму "Ключовий момент". За місяць прийшла відповідь: сестру знайшли.

У вересні 56-річна Юлія Тимошина побачила сюжет і зателефонувала на телеканал.

— Нас запросили до Києва, на зйомки до кіностудії Довженка. Поселили в якійсь квартирі, там було все — від пральки до праски. Шоу знімали кілька годин. Нас зачинили в окремій кімнатці. Навіть до туалету без дозволу не пускали. Від стресу в мене піднявся тиск. Довелось викликати за куліси "швидку", — розказує Віра Пилипівна.

Юлія Тимошина на зустріч узяла доньку Наталю. Обоє плакали, коли побачили рідню.

— Гостювали в нас день, — шкодує Віра Пилипівна. — Наталі треба було вертатися на роботу. Але після Нового року з Мішею поїдемо до них у Молдову. Вже зробили закордонні паспорти.

Ферари мешкають у новому будинку, який звели на місці старої хати Корніюків. Поряд живе із сім"єю син Сергій, 30 років.

— Маємо трьох онуків, для них і господарство тримаємо, — каже Михайло Дмитрович. — Ще є кобила Красавка, трохи городу та кілька свиней.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Ферар знайшов сестру через 45 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути