пʼятниця, 12 січня 2024 05:30

Дві країни вирішили об'єднатися в одну

Дві країни вирішили об'єднатися в одну
Прапор Арабської ісламської республіки / Wikipedia

12 січня 1974-го Лівія і Туніс оголосили про об'єднання і створення Арабської ісламської республіки з єдиною конституцією, прапором, президентом і органами влади. Однак через протиріччя, що виникли між керівниками країн, референдум про об'єднання так і не відбувся. Союз виявився мертвонародженим проектом.

Джерелом об'єднання були ідеї 1930-х про об'єднання країн Північної Африки в рамках панарабської ідеології. Президент Тунісу Хабіб Бургіба розвивав ідею єдиної держави на території Тунісу, Лівії, Алжиру, Марокко та Мавританії з січня 1957-го. Схожі наміри були в лівійського лідера Муаммара Каддафі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виборах у Лівії перемогла партія колишнього прем'єра

11 січня 1974-го на туніському острові Джерба було вирішено створити Арабську ісламську республіку на території Тунісу та Лівії. Лідери двох країн підписали Джербську декларацію - угоду, в якій висловили готовність утворити нову державу з єдиною конституцією, прапором, президентом, армією, урядом, органами законодавчої і судової влади. Референдум з цього питання в обох країнах мав відбутися 18 січня 1974-го.

Розбіжності виникли через кілька днів після підписання декларації. Проти виступили тунісці, які не збиралися відмовлятися від незалежності. Позначалися також відмінності двох режимів. Туніс використовував французьку модель лібералізації і соціальних реформ, відділив релігійні інститути від держави. Лівія була ісламізована, а її лідер Каддафі дотримувався антизахідних настроїв. Туніський лідер уявляв союз як конфедерацію чи міжнародну організацію. Каддафі мріяв про повне злиття обох держав для протистояння Заходу.

В результаті референдуми так і не відбулися. Проект помер до народження. Уже 25 січня 1974-го під час зустрічі Бургіби і Каддафі в Женеві було офіційно оголошено про відмову від Джербської декларації, а 1 лютого депутати туніського парламенту відхилили проект угоди. У 1977-му від ідеї створення Арабської ісламської республіки відмовилися остаточно. Лише в 1989-му втілили у життя проект "Союзу арабського Магрибу" - міжнародної організації, спрямованої на економічну і політичну інтеграцію арабських країн Північної Африки, включаючи Лівію, Туніс і Алжир.

Зараз ви читаєте новину «Дві країни вирішили об'єднатися в одну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути