вівторок, 13 січня 2009 16:02

Майкл Моргуліс молився в кабінеті Сталіна

Автор: фото з архіву Майкла Моргуліса
  Торік у травні Майкл Моргуліс (другий праворуч) провів чотири дні з індіанцями племені хавасіпаї в американському штаті Арізона
Торік у травні Майкл Моргуліс (другий праворуч) провів чотири дні з індіанцями племені хавасіпаї в американському штаті Арізона

"Щоб написати "Американський ГУЛАГ", я домовився із шерифом у Чикаго, і він підсадив мене на місяць у камеру", — розповідає 67-річний американський письменник і проповідник Майкл Моргуліс.

Зустрічаємося в двокімнатному номері готелю "Україна" на 11-му поверсі. Чоловік невисокий, одягнутий у білу японську сорочку з вишитими ієрогліфами.

— У тюрмі заприятелював з американцем Чаком, який став моїм літературним персонажем. Чак був екскаваторником. Але скупар! Працював без вихідних, хіба в неділю чотири години відпочивав, усе зароблене відкладав. Я його питаю: "Чого зуби не вставив?". Каже, що економив. Як ішов до коханки "на чай", ніс два черствих тістечка, куплених зі знижкою. Одне їв сам, другим частував жінку. Якось брат позичив у нього 150 доларів, щоб купити якийсь товар, але прогорів і відмовився повернути борг. Тоді Чак сів за кермо свого екскаватора і наїхав на братову машину. У салоні була братова дружина. Слава Богу вижила, але покалічилася.

Нервово заправляє кучері за вухо. На зап"ястку — лакована вервиця.

— Я корінний киянин, мене насправді звати Михайло, — каже. — До Америки поїхав у 1970-х, коли євреїв почали випускати із Союзу. За мою сім"ю прохав уряд США, бо дружині Тетяні — родичці космонавта Германа Титова — перешкоджали виїхати. У Штатах народилися двоє моїх синів. Старшого назвав Зиновієм — на честь батька. Він працює телеоператором. Молодший Нік студент. Живу із сім"єю у Флориді. Донька стала акторкою, знімалася в серіалах.

Хіларі як штурхне Білла ліктем у живіт!

Моргуліс очолює в США християнський фонд "Духовна дипломатія". Із проповідями зі сцени об"їздив усі континенти.

— 1990-го зустрічався з радянським президентом Михайлом Горбачовим. Американський письменник Філіп Янсі написав про це книгу "Молитва з КДБ". Наша делегація сиділа по один бік довгого столу, радянська — по інший. Горбачов нас привітав. Я говорив, що християнство без любові не буває, й попросив у Горбачова дозволу помолитися. Михайло Сергійович глянув на мене і каже: "Кремль не місце для молитв". Урешті погодився. Мовляв, нікому не завадить. Потім відвів мене вбік і каже, що я молився в колишньому кабінеті Сталіна. Ми заприязнилися і з Горбачовим, і з його дружиною Раїсою Максимівною, нині покійною. Я кілька разів був у них у гостях.

— Із американським президентом зустрічалися? — цікавлюся.

— Із останніми чотирма! Рональдом Рейганом, двома Бушами — старшим і молодшим — і Біллом Клінтоном. Найбільше сподобався Рейган. Він актор, був демократичніший і простіший за інших, — дістає пляшку мінеральної води з холодильника. — Пригадую, як познайомився з Хіларі Клінтон, у розпал секс-скандалу її чоловіка Білла з Монікою Левінські. Хіларі тоді газети брудом обливали. Я написав їй листа. Порадив заспокоїтися, два тижні газет не читати, телевізор не дивитися і ні з ким не зустрічатися, навіть із чоловіком, спілкуватися лише з донькою Челсі. Потім сенатор Марк Хетвілд розповідав, що Хіларі, коли отримала листа, зізналася: "Лише одна людина в Америці поспівчувала мені, і та — з України". Хіларі познайомила мене з матір"ю Терезою. Монахиня тоді жила в Індії, будувала там школи, лікарні. В Америку приїхала на зустріч із християнами. На зустрічі були Клінтони, віце-президент Гор із дружиною. Мати Тереза приїхала у старому платті, зношених туфлях. Не дістала до трибуни — бо ж маленька. Помічники принесли стос грубих книжок їй під ноги. "Не вбивайте дітей. Віддавайте їх мені. Я нагодую і вивчу всіх", — сказала. Клінтон саме дозволив американцям робити аборти. У залі зааплодували, а він не аплодує. Хіларі як штурхне Білла ліктем у живіт! Той одразу почав плескати.

1941, 1 жовтня — Михайло Моргуліс народився в Азербайджані, на ст. Насосна, куди з Києва евакуювали його родину

1966 — одружився з київською студенткою Тетяною Титовою

1967 — народилася донька Валерія

1972 — виїхав до США

1988 — створив слов"янське євангельське видавництво "Християнський міст"

1991 — організував поїздку американських християн до Москви, у Кремлі зустрічався з президентом СРСР Михайлом Горбачовим

Зараз ви читаєте новину «Майкл Моргуліс молився в кабінеті Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути