четвер, 04 лютого 2010 23:29

Кіт-курець спалив хату

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Василь Кіт із села Рудка Демидівського району Рівненщини підпалює цигарку коту Матроскіну. З домашніми тваринами господар розмовляє французькою
Василь Кіт із села Рудка Демидівського району Рівненщини підпалює цигарку коту Матроскіну. З домашніми тваринами господар розмовляє французькою

44-річний Василь Кіт у селі Рудка Демидівського району Рівненщини навчає котів курити та приносити речі. "ГПУ" писала про його кота Матроскіна два роки тому.

Тепер у чоловіка три коти — Матроскін, Леопольд, Джон і кицька Ліза.

— Куріння їм не шкодить, — переконує Василь Петрович. — Коту, як і людині, теж треба розслаблятися.

Курящих котів у нього двоє. Окрім смугастого 7-річного Матроскіна, курить ще й чорно-білий Леопольд, 2,5 року. Чоловік підібрав його біля сільмагу, куди ходив по пиво та за цигарками.

— Бачу, сидить голодне кошеня. Очі в нього такі розумні були. Я одразу взнав, що з нього буде толк. Тепер уміє подавати голос, лапу, курить і розуміє французьку мову.

Василь Кіт дає команди тваринам французькою та англійською, бо 18 років викладав ці мови у школі в райцентрі. Живе з того, що дає дітям приватні уроки.

Курити новачка вчив так само, як Леопольда. Спершу дмухав у морду тютюном, потім давав легку цигарку в зуби. Леопольд і Матроскін часто курять удвох на дивані. Господар дає їм по запаленій "Примі" з фільтром.

— Матроскін викурює пачку за тиждень. Він у мене тютюнозалежний. Якщо три дні не покурить, стає злий і нявкає. Леопольд курить по одній на добу. Більше не даю, щоб не псував легені.

Леопольд має спокійний норов. Василь Петрович часто бере його з собою на прогулянку.

Якщо три дні не покурить, стає злий і нявкає

— Якщо їду кудись на велосипеді, то саджаю на плече. Він курить на ходу. Перехожі, як бачать нас, крутять пальцями біля скроні.

Василь Кіт живе із сином 12-річним Петром, дружиною 41-річною Ольгою та котами у своєї матері в селі Рудка. Ольга Кіт викладає в школі українську мову. Мусили переїхати з села Лішня після пожежі, яка сталася два роки тому. Матроскін підпалив будинок.

— То було перед Великоднем. Узяв запалену цигарку в зуби і побіг на горище. Нижній поверх рятувальники загасили, а горище вже було пізно. У вогні згоріла кицька Марко з кошенятами. Не хотіла їх кинути, а Матроскін якось утік.

Стару хату відремонтували і здають односельчанину.

— Мама старенька і живе одна. Вона рада компанії. Купили хатинку в райцентрі, але там немає газу. Як тільки підведемо — одразу переїдемо.

Руда Ліза вміє приносити господарю капці, коробку сірників і сигарети. Джон уміє плавати у ванній. Уночі полює на сусідських курчат і охороняє будинок від чужих.

— Він трохи агресивний, але це добре, — киває господар. — Лізу та Джона не вчу курити принципово. Це щоб мій син не взявся за цигарки. Я йому сказав, що половина котів має бути така, як я. Інші нехай ведуть здоровий спосіб життя. Син погодився.

Щодня поїть тварин молоком. Матроскіну додає в миску трохи червоного вина "Кагор".

Московський телеведучий Андрій Малахов захотів побачити курящих котів у своїй передачі "Пусть говорять" на першому російському каналі.

— Подзвонили мені в червні. Хотіли перевірити, чи то не жарт. Потім його помічники сіли на літак до Львова, а звідти їхали до нас у село на таксі.

На передачу він повіз Леопольда. Матроскіна не було вдома.

— Напевно, бігав за кицьками. Я посадив Льоню в ящик, насипав йому сухого корму. Носив у загальний туалет у вагоні. Сидів там із ним по півгодини, пасажири обурювалися, що довго не виходжу.

На ток-шоу представники організації "Ґрін піс" вимагали від Василя Кота, щоб припинив знущатися над тваринами.

— А хто просив робити кілька дублів? — обурюється він. — Леопольд курить одну або півцигарки на день, а заради зйомок викурив аж 15!

Удома кіт перейшов на звичну дозу. Господар навчає його сидіти на табуретці по-людськи — звісивши задні лапи. Коту незручно, він сичить.

— Люблю котів, але не хочу, щоби вони весь час жили в мене. А то ще буде, як із бідолашною Марко, — зітхає Василь Петрович. — Вона теж курила і добре розуміла французьку. Думаю, що скоро подарую тварин комусь. Шукаю для них хороші руки. А потім знайду собі нових і буду їх дресирувати.

Зараз ви читаєте новину «Кіт-курець спалив хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути